post

ЗА БЛЯСЪКА И ОТБЛЯСЪЦИТЕ

Сиво. Това е цветът на България. Сива икономика. Сива, непрогледна политическа мъгла. Сиво, скучно ежедневие за мнозинството българи. Сив пушечен смог над София. Сиви дрехи, сиви нелюбезни отношения.

И в сивия, мрачен и студен февруари България в миг заблестя. Една звезда кацна с полет от Париж.

Grigor-dimitrov--sofia-open-2017
И така огря, че сивите мишки, объркани и полудели, изпълзяха от дупките, зацвърчаха неистово и се скупчиха около светлината. От плеймейтка до министър председател, от светски журналисти до поп певици, от готвача-певец до пияницата-артист вкупом се юрнаха да се покажат кой както може.
А всъщност София за втори пореден път стана домакин на турнир от АТР 250. И за радост в него за участие дойдоха големите М. Клижан, Д. Гофин, Д. Тийм, Роберто Баутиста Агут, В. Троицки и нашата звезда Григор Димитров. За тези тенисисти това е само един турнир. Един от многото в техния годишен сезон. За Григор Димитров също.
След титлата в Бризбърн, след триумфа на АО, да спечелиш турнир от АТР 250 не е изненада.

Вижте още:  Финалите, Лондон 2019

Проблясък 1. Григор Димитров е звезда в световния тенис не от вчера, а от няколко години. И, ако някой сив мишок го осъзнава сега, значи дупката, от която изпълзява е доста дълбока.

Втори проблясък. Полуфиналът на АО тази година и играта, която Григор Димитров показа в Австралия от спортно-техническа и професионална гледна точка са несъизмерими с титлата в София. Жалко, ако заслепените в сиви костюмчета, които сега подскачаха и се подреждаха за снимки с купата преди две седмици глуповато са зяпали, недооценявайки какво точно се случи тогава.

Проблясък №3. Снимка със звездата! Цел №1 на комплексирания представител на сивия български елит. Когато традиционното парти преди турнира от нормална среща на всички, свързани с провеждането му се превръща в сборище на безумието и охрана трябва да прокарва път сред тълпата, за да може звездата да се добере до изхода. Как ли белгийската дискретност и сдържаност на Гофин са понесли това изпитание!?

Пробляск 4-и. Задушаващата обич на публиката. Енергията, която зарежда и вдъхновява, която е сила и адреналин и преминаването на границата до пълно обсебване на пространството.

Вижте още:  И числата говорят

Проблясък №5. За хора, които всяка седмица заспиват в различна точка на света, понятието
„у дома“ има твърде широк географски смисъл. Поведението на тези хора, чийто живот е непрекъснато на показ, е отработено до степен на инстинкт. Така за по-наблюдателните емоционалният израз на триумф след финала беше съвсем категоричен:
България, родната земя е = на мама!
Трогателно, естествено, логично, истинско!

mom

Отблясъците са само едната страна на истинския блясък.
България за една седмица смени цвета си. Една звезда успя да оцвети живота на много хора.
Григор Димитров внесе много положителни емоции, много вълнения, сълзи на радост и гордост. Той проби сивотата на България. Едва ли има още някой, който не е усетил със сетивата си това и се съмнява, че България има своята голяма спортна звезда. И, ако още има хора, които си мислят, че Григор Димитров ни принадлежи, само защото е българин, или такива, които се опитват да омаловажат успехите му с ирония – време е скромно да приемат своето място.
Григор Димитров принадлежи на света!
Григор Димитров дойде и ни озари с блясъка си.
Григор Димитров победи и ни даде възможност да му се възхитим и да го аплодираме в залата.
И той, и ние, ще помним това дълго. Той, защото усети, че българите го обичат и ценят. Ние, защото, въпреки мъглата, светът чу за България и видя София.
България има нужда от своите звезди. Нека ги ценим, защото техният блясък променя палитрата.
Стела Петрова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *