НА „ТИ“ С МАТС ВИЛАНДЕР

FB_IMG_1504121567945

Всепризнатият Матс Виландер, бивш №1, със 7 титли от ГШ, с безгранично ефирно време за излагане на позиции, мнения и коментари, формира нагласи в света на тениса. Неговите думи ехтят като неопровержима истина. Той би трябвало да е безпристрастен, с анализи и факти, с опита на професионалист да доказва както прогнозите си, така и разсъжденията си за вече случили се събития. Неговата камбанария е висока и точно той трябва да бие камбаната на истината за всички.

Аз съм от тези, които гледат тенис, четат за тенис, вълнуват се от всичко, свързано с този спорт. Понякога дори си позволявам да пиша и споделям мои мисли за тениса, за тенисистите и разни други такива нещица. Моите думи имат много скромна чуваемост. Те не носят белега на експертност, те са твърде искрени, за да се приемат като анализи. Но, те са ехото на онзи звън от високата камбанария.

Днес /28.08.2017/, в деня на старта на US Open, моето ехо отекна от едно доста обширно интервю, което Матс Виландер дава на журналистката от вестник „Телеграф“ Таня Манова.
Аз нямам възможност да задавам въпроси на Матс, но така като си чета, мислено мога да си разсъждавам върху зададените въпроси и отговорите на Матс, когото странно почувствах близък. Думите на Анализатора са важни, отговорни и влияят – на читателите, на феновете, на треньори и състезатели, и на всички, които пишат за тенис. Матс Виландер със сигурност знае колко висока е стойността на неговите думи. И не само в парично измерение, а като влияние.

И понеже така и така живеем във виртуална действителност, аз реших да си поговоря с Матс и минах направо на „ти“.

И така, Матс, питат те дали прогресира „новото поколение“, онова на Григор и другите, ненавършили 30 години. И ти, Матс, развиваш една велика анализаторска теория. Ето как – „Хубавото на мъжкия тенис в момента е, че в мига, в който някой от големите четирима не е на сцената, се появява някой от по-младите играчи, който веднага е готов да се бори за място на върха.“ Матс, че то и в женския тенис е така, и във всички други спортове е така, че и в живота като цяло е така. Освободеното място от един се заема от друг.
„Смятате ли – пита Манова, че младите могат да се намесят по-решително в битката за трофеите ДОГОДИНА?“ „Мисля, че те вече се намесват…“ Матс, това, че Зверев спечели две титли от Мастерс 1000, а Григор една, тази година, ние го знаем. Кажи нещо за ДОГОДИНА, за това те питат. Трудно ли ти е? Или пазиш анализите и прогнозите за други предавания и печатни издания? Че това „Телеграф“ колко хора го четат? Макар че те и други ще го препечатат, ако е интересно.

Вижте още:  Жребият на РГ18(мъже) отблизо

А, ето го въпросът, който най-много ни вълнува. „Колко далеч може да стигне Григор Димитров на US Open?“ „Този турнир е чудесна възможност за него.“ – казва моят вече приятел Виландер. Матс, ти сериозно ли говориш?! Всичко било ОК, ама „… Димитров е известен със своята психическа неустойчивост.“ Стига бе, човече! Не така, Матс, вече сме 2017 г, а не 2015 или 2016. Ти стари записки ли четеш? Или като ти излезе име и… Докога с това клише, а? Кажи нещо ново! А, ето го „…трябва да поработи върху сервиса си.“ Добре! Дано Дани те чуе. И така, обобщава Матс пак онова с психологическата нагласа и „Трудно е, но ако веднъж успее да го направи ще стане сериозна заплаха за най-големите.“ Матс, дали веднъж ще е достатъчно, а? И, я чакай, Матс, аз защо си мисля, че той вече Е заплаха. Спомни си АО в началото на годината.

Вижте още:  Тенис календарът 2020? Парите победиха!

„Настоящата „епидемия“ от контузии тревожна ли е за тениса?“ те пита Манова. А, ето един хубав въпрос, Матс! „Не, не мисля.“ Матс, ти наистина ли не се тревожиш, защото аз определено съм притеснена? „Вземайте си почивка, момчета! – апелира Матс. Презаредете батериите и се върнете свежи след 2-3 месеца. Никой няма да ви арестува за това!“ Матс, какво говориш? Не сме на пейката пред блока, пред официална медия си. Нищо, че е българска. Не забравяй – Григор Димитров е българин. И пак нищо не казваш – как така започнаха да се „контузват“ от нищото и вкупом. Кажи нещо за Мъри? На 24.08. нищо му нямаше, а на 25-и пак се обади травмата. Да си смени лекарите, не може така да го подвеждат. Или започнаха да се контузват, когато трябва. Ей, Матс, тези хора да не ги търгуват „контузиите“, а? Ама, що ли те питам. Знам, че нищо няма да кажеш. Да, ама май нещо знаеш! Ето виж, сам казваш: На въпроса – „Някой измежду Димитров, Кириос и Зверев има ли шанс да спечели US Open?“ твърдиш „Зверев има най-голям шанс. … без колебание залагам на Зверев.“ Матс, и аз залагам на Зверев, без да съм голям анализатор. В неговата половина не остана кой да го изпоти даже. Ама, топка е, Матс, не се знае.

Пита те Манова за Федерер. И ти „ Смятам, че той ще се състезава до момента, в който тялото му позволява.“ И да смяташ, и да не смяташ, той сам си го каза това. Ти само повтаряш думите му.
Манова, обаче не се предава – „Много от звездите на тениса няма да са на тазгодишния US Open. Това ще се отрази ли негативно на зрителския интерес?“ „Сложен въпрос.“ – дълбокомислено, както подхожда на анализатор, казваш ти. Че какво му е толкова сложното? Естествено, че ще се отрази. Нищо, че ти твърдиш, че „кардинално погледнато“ няма да има отлив на зрителския интерес. Щели да липсват много /Вавринка, Мъри и Джокович/. „Особено Новак. Според мен – казваш – той е един от петимата най-велики тенисисти за всички времена.“ Е, то не е само според теб, ама щом казваш.

Вижте още: 

„Хората разбраха, че те не са непобедими и започнаха да следят мачовете им с по-голямо внимание.“ Ей, Матс, не подценявай хората. Няма непобедими – нито в тениса, нито в който и да е спорт, а и в живота е така. То и Наполеон се мислеше за непобедим, ама на, знаем какво стана.

Матс, хайде стига, много се заприказвахме и отегчихме всички. Те, това дето им го разправяш, си го знаят. Другия път като те питат, кажи нещо, което подхожда на анализатор от световна величина, какъвто беше като №1 в световния тенис. Наистина беше голям. Думите не са като спечелените титли. Титлите се броят и помнят. Анализите, Матс, са ценни само, ако се правят открито, без клишета, без формални отговори. Принципа „говоря много, не казвам нищо“ може би носи пари и слава. Ти и за политик ставаш – и те така анализират.
Ама аз, вече като те видя на пейката пред блока, няма да се спирам.
Ще си гледам US Open и само от фенско любопитство може да надам ухо, да чуя как си променяш залозите.

Стела Петрова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *