post

ЗВЕЗДИ ОТ НЕБЕТО НАД US OPEN 2017

Ехото от US Open 2017 още не е заглъхнало. На Откритото на САЩ познати звезди заблестяха с нов блясък, а нови се издигнаха на тенис небосклона.
Двама испанци са на върха на световните класации – Рафаел Надал и Гарбине Мугуруса са №1 при мъжете и дамите.
Героите на US Open обаче съвсем не са само те.
Мария Шарапова острани още в първи кръг една от претендентките за титлата Симона Халеп в една среща на силата на духа, на качествения тенис. Голяма битка. Кортът гореше и Халеп прегоря в тази битка. С излизнето си на корта в Ню Йорк Мария ни озари с блясък. Блестяха камъните Swarovski на нейния екип, блестеше с излъчването си на корта, с качеството на своята игра. В този турнир за пореден път блесна звездата на Мария.
Андрей Рубльов – 19-годишният младеж достигна ¼ финал и среща с Надал, побеждавайки последователно Бедене, Григор Димитров, Джамхур и Д. Гофен. Той ще запомни този турнир, а ние ще запомним името му и ще го следим с интерес. Случаен пробив или трайно високо ниво на игра ни предложи Рубльов? Това ще видим в следващите му турнири.
Дел Потро – публиката искаше истински мъже на корта, които играят вълнуващ тенис и го получи в лицето на Хуан Мартин. С вдъхновяваща си игра той запълни празнотата, която оставиха с отсъствието си Мъри, Джокович и Вавринка.
Федерер – има ли още нещо, което не е казано за него? Феномен без аналог в световната тенис история.
Финалът при мъжете противопостави два различни стила на игра – Рафаел Надал и Кевин Андерсън. И, за съжаление, като спектакъл разочарова. Надал не даде никакви шансове на южноафриканеца и го принуди да греши твърде много – 11/40 бяха непредизвиканите грешки в мача.
Саша Зверев, Шаповалов и Григор Димитров бяха звездите, от които се очакваше много повече. Играта им през този сезон даваше надежди за звезден триумф на турнир от ГШ. Не се получи. Бъдещето ще покаже къде е мястото им сред звездите.
Слоун Стивънс – тя стана една от най-неочакваните шампионки в историята на турнира. Допреди шест седмици заемаше 957 място в световната ранглиста, а днес държи в ръцете си трофея на US Open. Слоун Стивънс е една от носителките на новия, модерен стил на игра при дамите – сила, техника, бързина, атлетичност. Това е бъдещето на съвременния тенис. За да побеждаваш на световните кортове трябва да можеш всичко. И да устояваш психически.
Мартина Хингис – бившата №1 при дамите вече е непреодолимо препятствие в турнирите на двойки. Две титли! Два трофея! Присъствието на Мартина на корта е една постоянна усмивка и истинско удовоствие от играта. Лекота, финес, светкавични реакции, невероятно придвижване на корта, неотразими удари. В тандем с Мартина всяка двойка е печеливша.
Това са моите герои от US Open 2017.
И още – на US Open долетяха две радостни новини. Серина роди момиченце, а Джокович стана татко за втори път. Олимпия и Тара са новото попълнение на голямото тенис семейство.
Паузата до азиатската фаза на сезона ще даде възможност на състезателите за почивка, за възстановяване, за анализи, за преосмисляне на грешките, за нови нагласи и цели. За нас тази пауза ще е време за прогнози, за нови надежди и очаквания.
Само две седмици и отново ще гледаме към звездите на тенис небосклона. Пред финалната права на Road to London ATP 2017 сме. Ще видим ли Григор Димитров сред най-добрите в света? Кой ще удържи докрай на умората, на напрежението, на предизвикателствата?
Стела Петрова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *