SHANGHAI ROLEX MASTERS SHANGHAI, CHINA OCTOBER 08 – 15 2017

IMG_20171007_210120_623Шанхай Мастърс, известен също катo SHANGHAI ROLEX MASTERS по спонсорски причини, е професионален турнир за мъже, който се играе на открити, твърди кортове и се провежда ежегодно в началото на октомври в Qizhong Forest Sports City Arena в област Minhang в Шанхай , Китайската народна република. Шанхай Мастърс е осмият от деветте турнира ATP World Tour Masters 1000 в сезона на Асоциацията на тенис професионалистите (ATP) и е единственият, който се играе в Азия.

За изданието от 2017 г. между състезателитеще бъдат разпределени общо $ 5 924 890 единично и двойки. Шампионите получават по 1000 точки за ATP Rankings.
Кортът е замислен да стане най-голямото място за тенис в Азия, с 15 000 места на основния стадион и с прибиращ се покрив от осем стоманени панела, представляващи градското цвете в Шанхай, магнолия. От 2013 г. Grand Stand Court 1 се нарежда на пето място в по капацитет, заедно с Националния тенис стадион в Пекин, построен за летните олимпийски игри 2008 г. и центъра в Уимбълдън. При подготовката на първото издание на Шанхай Мастърс мястото е разширено с няколко нови корта, построени през август 2009 г., включително Grand Stand Court 2 с капацитет 5 000 зрители и Grand Stand Court 3 с капацитет за сядане – 3000 зрители.
Шанхай ATP Мастърс 1000 е създаден, за да изпълни желанието на ATP World Tour и китайската тенис асоциация да развият тениса в Китай и Азия като цяло. През 2010 г., след спонсорска сделка, турнирът бе преименуван на Шанхай Ролекс Мастърс.
Действащ шампион от 2016г е Анди Мъри. По три титли от турнира имат само Джокович, победител през 2012,13 и 2015 и Мъри, победител през 2010, 2011 г. и 2016 г.
Григор Димитров ще започне участието си на Мастърс 1000 в Шанхай срещу победителя от мача между Райън Харисън и получилия специална покана Цзе Чжан /или както и да се произнася името му/ от Китай. Българският състезател отново е в половината на световния №1 Рафаел Надал. От другата страна са Роджър Федерер, Александър Зверев и Доминик Тийм. Федерер ще започне във втори кръг срещу Диего Шварцман или квалификант, а Надал с Джаред Доналдсън или Пабло Куевас. До момента през годините Григор никога не е прескачал втори кръг в това състезание. През миналия сезон той отстъпи изненадващо на №131 Вашек Поспишил в два сета.

Вижте още:  Rogers Cup presented by National Bank,Canada

Емоциите около издание #2 на невероятния полуфинал между Григор Димитров и Рафаел Надал, този път в Пекин, още не за утихнали и ето, че ни чака нова възможност за реванш. Нова възможност Григор отново да демонстрира високата си класа, да натрупа още точки към актива си до сега, да утвърди участието си в Лондон. Нова възможност български знамена да се веят в Азия. Нова възможност да се наслаждаваме и гордеем с играта на българския тенисист, която е уникална като стил и въздействие. Тя вече не може и не бива да се оприличава на ничия друга – има стил „Григор Димитров“ и това е факт, с който трябва да се съобразяват всички.
Успех, Григор! Посоката е нагоре! А ние с гордост ще те аплодираме и с вълнение ще съпреживяваме твоите победи.

Вижте още:  China Open 2017.10.02-2017.10.08

Стела Петрова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *