post

ТЕ – ДВАМА МЪЖЕ ЕДНА ЦЕЛ – ПОБЕДА!

Спортист.
Върху него в годините са се натрупали тонове тежести, изтощителни тренировки на корта, лишения в личния живот, ослепителния блясък на славата, когато успее и безмилостните критики, когато загуби.

Лице.
Красиво лице в света на скандално много пари. Продукт, който спонсори и мениджъри продават с рекламна цел, за каузи, за пари, за много пари.

ДАНИ ВАЛВЕРДУ
Финансист.
Дипломиран, но нереализиран.

Голямата му любов.
Тениса и само тениса.

Тенисист.
Само до 19-годишна възраст и до №727 в професионалния тенис.

Треньор.
Мълчаливият. Тактик. Приятел и наставник. Прекарал повече време в треньорски щабове и ложи, отколкото на състезателното поле. Излъчва самочувствие. Напорист. Рутината не е за него. Гледа към звездите – те го мотивират. Цели се високо, но не лети. Готов е да извърви пътя с търпение. Млад е и има време.

ТЕ!
Събраха се в критичен за кариерата на Гр. Димитров момент. Точно преди една година – през лятото на 2016г. Тогава Гр. Димитров е №40 в АТР класацията.

Целите.
“За него е важно да има краткосрочни и средносрочни цели. В момента не мисля, че трябва да гледаме много надалече. Така ще придобие постоянството, което търсим. С фокус върху краткосрочните цели. Като тенисист той има огромен потенциал, но потенциалът не прави топ-спортистите. Постоянството го прави. Категорично смятам, че Григор може да се върне в топ 10 и това е средносрочната ни цел – следващата година /2017г. б.а./ да атакуваме топ 10! Аз вярвам в потенциала и професионализма му, и че ще даде всичко от себе си. Ако го постигнем, ще пренастроим целите си след това. “ – Дани Валверду /м.10, 2016 г.пред Иван Чешанков/.

Вижте още:  Ролан Гарос 2019

Пътят.
От Мастерса в Канада през юли 2016г, където първата ни ракета стига до ¼-финалите, той само един път губи в първи кръг (на Олимпийските игри в Рио) и записва финал в Пекин, ½ финал на сериите Мастърс 1000 в Синсинати и на турнира в Ченду, четвъртфинал в Торонто, осминафинал на US Open. Закономерно Григор се връща до №17 в края на 2016г.

2017г.
Януари, февруари – 2 титли, ½ финал на АО, ¼ финал в Ротердам.
Летящ старт на сезона. Добра подготовка, мотивация за победи.

Вижте още:  Григор Димитров и още една пропусната възможност!

Март, април и май – 5победи/ 7 загуби.
Крачка назад. Спад във формата.
„Последните няколко месеца не бяха толкова добри, с много върхове и спадове, така че търсим постоянството във формата му.“ – Дани Валверду

Юни, юли.
½ финал в Лондон, 3 победи на Уимбълдън и загуба от Р. Федерер. И общо за турнирите през периода – 8/5.

Победи/ загуби зa 2017г. – 24/19, 2 титли, два ½ финала, един ¼ финал от общо 16 турнира, или 17 състезателни седмици.

Сухи били цифрите. Да, ама говорят много.

Да побеждаваш всеки мач е само фенска мечта, не реална и постижима цел. До сега никой не го е правил.
Да определяме добър, по-добър, слаб на базата на моментния ранкинг е наивно и елементарно. Тенисът и всяка отделна среща е съвкупност от много обстоятелства – моментно състояние, нагласа в очакванията, шанс при изпълнение на отделните елементи. Тенис-треньорите споделят: „Понякога и самият състезател не може да определи защо се е получило или не. Всичко е изпълнено точно, но …или се получава, или не.“

Вижте още:  Григор Димитров срещу Доминик Тийм - Paris Masters , R3

Бъдещето.
Труд, труд и труд.
Дали ще даде резултат – всеки се стреми към върха, но там има място само за един. Всеки излиза и се бори за победата, но единият винаги е победен.

Днес са те – Григор Димитров и Дани Валверду. Двама мъже, устремени към победата. Утре друг може да наблюдава играта на Григор от ложата му и да оценява неговата и своята работа.

За малцина името на Григор Димитров се свързва с България. Милиони като чуят България, за тях това е Григор Димитров.
Григор Димитров /с Дани Валверду или не/ е величина.
Ние сме България.
Да ценим и пазим тази величина, защото е безкрайно трудно достижима.
За сега само той е успял.

Стела Петрова

(Visited 12 times, 1 visits today)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  Subscribe  
Notify of