post

AUSTRALIAN OPEN,15-28.012018, MELBOURNE, VICTORIA

Мелбърн е най-големият град на австралийския щат Виктория и втория по големина град в Австралия с население от около 4 млн. души. От 1901 г. до 1927 г. Мелбърн е бил столицата на Австралия. Четири години (2002, 2003, 2004 и 2011) градът е определян за най-добър за живеене град в света. В последните две седмици на януари всяка година Мелбърн става световна тенис-столица. Първият от четирите най-големи турнири (Grand Slam включва ще French Open, Wimbledon и US Open) вече събра цвета на тениса. АО се провежда за първи път през 1905 г. До 1988 г. турнирът се провежда на тревни кортове. Оттогава до сега на Мелбърн парк са използвани два вида твърда настилка – зелена Rebound Ace до 2007 г. и синя Plexicushion след това. От 1905 г. турнирът е провеждан в пет австралийски и два новозеландски града. Зрителският интерес предопределя от 1972 г. той вече да се провежда само в Мелбърн. От 1988 г. турнирът изцяло е поставен на новия комплекс Melbourne Park.

Това увеличава посещаемостта с цели 90%. Отново зрителите са тези, които определят времето за провеждане на АО. Много от най-големите тенисисти се противопоставят на толкова ранното му след почивката провеждане с аргумента, че все още са далеч от най-добрата си форма и предлагат той да се премести през февруари. Средата на януари обаче са ваканционни дни и това увеличава интереса към турнира. През 2008 г. властите на Нов Южен Уелс депозират намерение да кандидатстват за права върху турнира след изтичането на договора на Мелбърн през 2016 г. В отговор вече са одобрени $ 363 млн. за много нови подобрения. Това гарантира домакинство на Мелбърн поне до 2036 г. 

От всички кортове, които ще се иОтзползват през 2018 г. три са с подвижни покриви, осигуряващи игра при дъжд или голяма горещина. Това са Род Лейвър Арена с 14 800 места, Маргарет Корт Арена и най-новият, отворен през 2000 г. – Хесенс Арена за 10 500 зрители.
Общият награден фонд за 2018 г. е $ 55 млн. Мъжете и жените ще получат равни парични премии. За шампионите те са по А$ 4 млн. (австралийски долари). Финалистите ще получат по А$ 2 млн. И за тези, които са преминали дори първи кръг на квалификациите има паричен стимул в размер на А$ 7500. Точките за шампионите са по 2000, за финалистите – 1200 при мъжете и 1300 при жените. Нашите момичета, преминали първи кръг на квалификациите, вече имат по 2 точки за ранглистата.
Шампионите за 2017 г. са Роджър Федерер, с пет титли от АО и Серина Улиямс, със седем.
Най-млади победители на АО в историята са австралиеца Кен Роузуул, вдигнал трофея на 18 г. и 2 м. през 1953 г. и Мартина Хингис, която през 1997 г. е била на 16 г. и 4 месеца.
Какво да очакваме тази година?
Серина Уилямс няма да защитава титлата си. При мъжете ще ни липсват Анди Мъри и Кей Нишикори. Стан Вавринка и Новак Джокович ще се завърнат след дълго отсъствие от големите турнири.
Жребият вече е изтеглен. С най-голямо вълнение следихме какво ще отреди той за Григор Димитров. И, разбира се, от късмета си този път не можем да се оплачем. Григор ще има на разположение две срещи за влизане в ритъм срещу квалификанти – какво по-добро от това? После, без да губим реалистичните си очаквания може да се срещнем с Рубльов, Кириос или пък Шаповалов – толкова добре познати съперници и кой … как кой – Надал, естествено. За по-напред – е, да не врачуваме все пак. И да не забравяме – пред нас е Голям шлем, срещи в три от пет сета. Това изисква отлична физическа подготовка, нечовешко търпение и концентрация, психическа издръжливост и здравословна кондиция. Всяка среща тук е препятствие, което при най-малко невнимание, може да препъне фатално всеки.
Да пожелаем успех на Григор в турнира и на момичетата в квалификациите!
На нас да си пожелаем повече щастливи моменти с нашите любимци. За всеки един етап от турнира, както обикновено, ще имате пълна и навременна информация.
Часовата разлика Мелбърн/София е 9 часа.
Пренастройте се!
Предстои голям турнир.

Вижте още:  Респектирана съм..

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *