post

AUSTRALIAN OPEN 2018,28.01

За големите битки, сълзите в мъжките очи, розовото фламинго и мъглявия профсъюз

Световният тенис навлезе трайно в нова ситуация. Думата „изненада“ вече не е конвертируема, когато говорим за тенис резултати. Конкуренцията е убийствена. Двуцифрената позиция в ранглистата не е показател за нивото на играта. И при мъжете, и при жените се играе изключително силен и равностоен тенис. Издръжливост, характер и воля вече определят изхода от много срещи. И още нещо – сила и атлетичност.

Susan Langlan

Susan Langlan

От Сюзан Ланглан (спечелила 30 титли от ГШ през периода 1912-1926 г.) с наподобяващия на балет тенис, до този на Надал и Чилич, Халеп и Кербер, където скоростта и силата, с която лети топката е травмираща и финесът е изместен от впечатляваща мускулатура, играта измина дълъг път.
Вихрушката от физическите качестава помита носителите им.
Джокович е пред отказване, Мъри още не може да надвие контузията, Нишикори, неуверен, смени нивото, Надал отново има сериозни проблеми, младата надежда Чунг игра до степен да няма кожа на ходилата си.
Жените стремглаво гонят по физически качества и издръжливост мъжете. Кербер, Халеп и Вожняцки направиха полуфинала и финала истинско тържество на физиката. Което принуди Симона да прекара на възстановяващи системи нощта след финала.
Тенис от ново измерение.
В него Мария Шарапова в момента е догонваща. М. Кийс, Свитолина и Плишкова има още върху какво да работят. Серина – едва ли ще имаме „Федерер“ в дамски вариант.
Тази утвърдила се вече тенденция има своя противовес – Роджър Федерер! Най-щадащия тенис в тура играе Федерер и той е най-великият.
Шампионът доказа за 20-и път завидното си надмощие в турнирите от Големия шлем.
Сълзи в очите на най-големия победител – не, не е слабост. Това е проява на все още живото отношение към тениса с емоция, която те разтърсва. Превръщането на хората в машини за победи убива вълнението и радостта не минава през сърцето – тя е заложена в програмата за устойчивост и железните нерви.
В правилна посока ли върви тенисът?

Rafa Nadal AO 18

Rafael Nadal At AO18

Силата на физиката срещу мисленето и точната преценка на ситуацията. Кое ще победи?

 
Grigor Dimitrov & Nick Kyrgios At AO18

Grigor Dimitrov & Nick Kyrgios At AO18

Най-интересеният мтози на Григор Димитров с Ник Кириос дава надежди, че тенисът може да бъде и бляскав, интригуващ и изпълнен с неочаквани обрати и феноменални от техническа гледна точка изпълнения. Появата на голяма сцена на Фучович и Сангрен е искрица, която може и да се разгори.
Всичко друго е история – всеки зае мястото си в класирането, статистиците броят точки и пари, определят ранкинг, изчисляват проценти.

Tennys Sandgren

Tennys Sandgren

На корта състезанието беше не само между тенисистите.
Визията на основните играчи все повече ни налага да я забелязваме и коментираме.
Ако целта на NIKE беше да скандализират с дизайна на екипите, успяха. За съжаление фурорът не винаги е с положителен знак. Толкова прекалиха със захаросването, че загорча. Цветът на розовото фламинго не кореспондираше добре с представата за мъжете – гладиатори на корта. Като сравним екипа на Шарапова на USOpen 2017 с този на AUSTRALIAN OPEN, може само да сме разочаровани. Вдигайки толкова високо летвата, идва момент, когато не можеш да я надскочиш.

Вижте още:  Треньорът на Серина Уилямс – Патрик Моратоглу смята да организира тенис турнир през май, за да помогне на играчите да се завърнат на корта

И още нещо се случи на AUSTRALIAN OPEN тази година, но то AUSTRALIAN OPEN 2018,28.01 беше осветено достатъчно, че да разпознаем параметрите му. Джокович събра големите на закрита среща. Малко се разбра от нея. Джокович говори за календара, за пари и по-справедливото им разпределние, особено при по-ниско ранкираните. Още – за организация, която да защитава правата на професионалните тенисисти. Справедливост – тази дума в света на големите пари е забранена. Дали подобна организация ще бъде създадена, каква ще е нейната функция и ще има ли тя бъдеще предстои да разберем.
Rod Laver Arena загаси светлините, AUSTRALIAN OPEN 2018 приключи.
Шампионите празнуват, всички се готвят за нови битки.
Чухме платените коментари на Виландер и Макенроу, а така ми иска да знаех какво си мислеше Род Лейвър от трибуната днес, по време на финала, гледайки Роджър Федерер и Марин Чилич.

Вижте още:  Новак Джокович срещу Рафаел Надал-АО19,финал

Стела Петрова,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *