post

Воля

Grigor Dimitrov after the battle at AO

Grigor Dimitrov after the battle at AO

„Мач с мач не си приличат.“ – така обичат да казват коментаторите и анализаторите.
И е вярно, и не е. Защо?
Защото има срещи, когато всички условия (настилка, време, удобен противник, моментна форма) така се подреждат, че тенисистът успява да разкрие целия си потенциал от качества. Играта се получава, следват winner след winner. Мачът е изпълнен с техника, с умения и качества. Красотата на тениса вдъхновява. И всички тези мачове изумително си приличат.
Но, има мачове, когато само опитът и рутината ги измъкват на косъм от разгрома. Когато всичко се изплъзва и само нервите и напрежението доминират. С малко късмет (който обикновено е на страната на победителя) и мобилизация в решителните моменти, главата се задържа над водата. Тези срещи са еднакво кошмарни.
Има и, нека ги наречем, забележителни мачове. За тях са определени дните, когато от двете страни на мрежата технически и тактически тенисистите разполагат с всичко, което е необходимо, но условията за игра ги поставят в обстановка, близка до границата на невъзможното. Горещина, силен вятър, дъжд многократно прекъсва мача… Условията са еднакви за двамата, играта им не блести. Грешките, а не печелившите отигравания предопределят изхода на двубоя. Напрежението и усилията да се справят с допълнителните обстоятелства изместват удоволствието и концентрацията. Тогава на помощ идва волята. Само и единствено с много силна воля може да се излезе с победа от примката на субективните условия. Това са срещи на волята и силата на характера. Тези двубои винаги са различни. Приличат си само по нечовешките усилия и опънатите струни на напрежението.
Нужно е много време и опит, много труд и лишения, за да се кали волята и характера и да се побеждава в тези двубои.
И когато състезателят успее да го постигне, той вече се нарежда сред най-силните.
Днес, в една такава среща, Григор Димитров успя да победи условията и съперника си с воля и характер, с психика на победител. И за пореден път доказа, че мястото му е редом до най-големите в тениса.
Борбата продължава за всеки мач, еднакъв или различен от предишния, по пътя на истинските победители.

Вижте още:  Григор Димитров срещу Сам Куери - Stockholm Open , R2

Стела Петрова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *