post

Българският турнир или турнир по български

DIEMA XTRA SOFIA OPEN 2018 излъчи своя трети победител. Неговото име е Мирза Башич.

Шампионът след края на мача

Шампионът след края на мача

След Баутиста-Агут и Григор Димитров в историята на турнира ще бъде вписан босненец. 

Много се вълнувахме преди и по време на турнира за тези, които ще вземат участие в него. След разочарованието от отказа на Григор, Чун и още някои други получихме малка компенсация с Вавринка, но само толкова. Григор взе правилното решение. Този турнир очевидно му идва в повече. Отказалите се дадоха добра възможност на четирима млади български тенисисти да се включат и играят на сцената на АТР 250, което е полезен опит за тях.
Какво ще спечели българският тенис от този турнир? Успяха ли треньори, състезатели и деятели да извлекат ползи за бъдещата си работа? Това ще се види в бъдеще време. Факт е обаче, че тенисът в България става все по-популярен. Това не е малко, но и не е достатъчно. Дано тези, от които зависи това, го направят и по-достъпен поне за децата и на аматьорско ниво.
Колко достъпен обаче беше турнирът за публиката? Телевизията и пресата определено не направиха нищо за да се разшири максимално популяризирането нито на турнира, нито на тениса като спорт. Какво направи Министерството на младежта и спорта в лицето на своя министър така и не разбрахме (поне никой нищо не отрази). Видяхме само две неща – първо, че Министърът на младежта и спорта Красен Кралев получи почетен подарък от вицепрезидента на Dubai Duty Free и директор на тенис турнира Dubai Duty Free Tennis Championship Салах Тахлак. И второ, че същият този министър си направи снимки и се „кефи“ в залата (той сам го сподели в социалните мрежи).

Снимка от Фейсбук профила на министър Красен Кралев

Снимка от Фейсбук профила на министър Красен Кралев

За колко български семейства турнирът беше възможен за посещение на място? Не знам, но може да се предположи. Ето едно малко сравнение за ценовата политика у нас и в Ротердам (там ще се „местим“ другата седмица). Цените на билетите за деня на полуфиналите на турнира в Ротердам /АТР 500/ са € 49 / € 43, а тук /АТР 250/ в събота бяха 100 – 60 – 40 лева, за деца до 12 г. пак там са € 16, тук безплатно влизат деца до 7 г., но без право на седящо място. От януари 2017 г. минималната заплата у нас е 510 лева, или почти 261 евро, а за трудещите се в Холандия най-ниското регламентираното възнаграждение е 1552 евро на месец. Още по-простичко казано – с една минимална заплата българинът може да си купи 8 билета, а холандецът 36. И не забравяйте, че сравняваме несравнимото – АТР 500 и АТР 250 – или Федерер, Бердих, Зверев и Григор Димитров срещу Копил, Башич и невъзстановения Вавринка.
Всичко в този свят вече е комерсиално, всичко се върти около спонсорите. И тук имаме български принос. И пак за достъпност ще стане дума. „Минерални води-Банкя“ бяха сред спонсорите на нашия турнир. Такава вода обаче имаше само в хладилниците зад състезателите (хладилници имаше – за вода, не знам). В местата за свободно пазаруване на гражданите се предлагаше минерална вода от 0,5 л с марка на бутилираща компания от Долна Баня, за „скромната“ сума от 2.00 лева. Внасянато на вода отвън е забранено. Този път ще направим сравнение със спонсорската политика на друг турнир (става дума за Citi Open Washington). Там на територията на турнира не се продава друга вода, освен тази, за която има спонсорски договор. Може да си носиш и своя бутилка, но трябва да свалиш етикета, ако той е от друга марка. Дребнавост ли проявявам или има още какво да учим?
Принос към визията на подобен турнир е и присъствието на мажоретки в залата – момичета от едно столично училище, които очевидно трябваше да рекламират турнира и факта, че той е в България. Дали разхождането им в залата ще се отчете като успех, ще видим следващата година. Ако това се появи и на други турнири, ще е световен принос. На мен малко ми приличаше на мрежичките за пеперуди, появили се на едно друго място. 

Мажоретки

Мажоретки

Поради отсъствието на Григор или защото вече имаме опит, но зрителите в залата бяха редуцирани до наистина ценители на играта. Запълнените места в последните дни бяха точно тези, от които може да се гледа тенис и хората знаеха защо са там. Атмосферата беше наистина приятна както за състезателите, така и за зрителите.
Като имаме предвид кои бяха участниците в DIEMA XTRA SOFIA OPEN 2018 и моментната им форма, нивото на турнира беше ниско. И шампионът също не е особено изненадващ. Можеше да бъде почти всеки.
Това е турнирът, който ние очевидно заслужихме!

Вижте още:  DIEMA XTRA SOFIA OPEN 2018

                              Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *