post

DIEMA XTRA SOFIA OPEN 2018

04 – 11. feb. 2018

Турнирът в София, който за три години няколко пъти смени името си, е факт. Като турнир от АТР 250, както всички знаем, той носи на победителя 250 т. за ранглистата. Наградният фонд е малко над 260 хил. евро.
Водач в схемата е Стан Вавринка, който в последния момент замени Григор Димитров. Той ще стартира директно от втория кръг, където ще срещне тенисист от квалификациите или държавния ни шампион в зала Александър Донски. Какъв шанс за Александър – да играеш срещу носител на 3 титли от Големия шлем на този етап от кариерата си е истинска привилегия. Дано успее да се пребори за това право. Директно в основната схема с „уайлд кард“ попаднаха още двама българи – Адриан Андреев и Димитър Кузманов. Андреев ще дебютира с двубой срещу Денис Истомин (Узбекистан), а Мико ще премери сили с четвъртия поставен Жоао Соуза. Любопитен е фактът, че всички български тенисисти попаднаха в една част на схемата. Поставеният под №2 Адриан Манарино (Франция) ще започне от втория кръг срещу Маркос Багдатис или Михаил Кукушкин. А №3 в схемата Жил Мюлер ще играе на осминафиналите срещу Андреас Сепи или Михаил Южни.
Това са фактите, засега.
Събитието обаче заслужава нашето особено внимание. Като столица София едва за трети път ще бъде домакин на подобен форум. Много опит има още да натрупваме и като организатори и като зрители, и като българи. Може би е обяснимо, а може би недопустимо – всички концентрирахме вниманието си само и единствено върху дилемата – ще играе ли на този турнир Григор Димитров или не. И цялата седмица преди турнира се коментираше само това – в пресата, в електронните медии, в телевизията, рекламираща турнира, продължиха да припяват, че чакаме решението на Григор, и как то е 50/50. След като на всеки по-прозорлив му стана ясно още на пресконференцията на 26.01., че Григор няма да се състезава в София. И вместо да приемем този факт нормално като решение на Григор и негово право да преценява как да подреди програмата си за сезона, се впуснахме в дебати и догатки за контузии, родоотстъпничество, схеми за пари и власт във федерацията /колкото и смешно да звучи това/. Ние, хората, които се интересуваме от този спорт, всички треньори, настоящи и бъдещи състезатели, със сигурност горещо чакаме това събитие. Тенис на такова ниво се гледа тук, в България, само един път в годината. Но, не прави чест нито на организаторите, нито на всички, ангажирани в рекламата на турнира, да не направят необходимото българската спортна общественост на научи повече за останалите звезди, които приеха и ще участват в този турнир. До последно разчитаха на Григор Димитров като рекламно лице, което да „издърпа“ турнира. Защото Вавринка не е взел решение за два часа, Жил Мюлер и Манарино не са случайни състезатели, а Виктор Троицки и Колшрайбер са добре познати в България. А Сепи, Миша Южни, Соуса, Истомин, Хаасе….! А нашите момчета – кой писа за тях, кой ги представи подобаващо на публиката?
Това ме кара да мисля, че хората, които искат да гледат хубав тенис и тези, които разбират от тенис са твърде малобройни и се разчита залата да се пълни със запалянковци. Поне това демонстрираха организаторите, изключвайки от кампанията си носителите на добрия тенис, които ще бъдат в Арена Армеец. И спекулираха с името и пристрастието към Григор Димитров.
Като имам предвид всичко това ми е трудно категорично да заявя – България и София заслужават този турнир.
Аз ще бъда в залата и ще съм щастлива, ако атмосферата и всичко, което ще съпътства турнира като медийно отразяване ме опровергае както в Арена Армеец, така и в цяла София. И това да ме накара другата неделя да напиша: „Турнирът беше страхотен и ние го заслужаваме.“

Вижте още:  Затруднения

                               Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *