post

Буенос Айрес- само повод!

Пресиян Коев успя да ме убеди, че за каузата „тенис“ работят млади и амбициозни хора, решени да изведат българския тенис на онова ниво, което му се полага в света, да създадат школа, конкурентна на вече утвърдените в Европа. Създават се все по-добри условия, работят програми за обучение на треньори, и такива за децата. Печелим домакинства за международни турнири, което е голям шанс за младите. За навлезлите в състезателен режим са осигурени условия да продължават образованието си, да работят с психолози, кондиционни треньори, рехабилитатори. Националната тенис база и многото частни тенис бази в страната дават възможност на все повече деца и млади хора да играят тенис и да тренират за високи постижения. Добрата организация на всичките ѝ нива е от изключителна важност и всички в БФТ се стремят към това организационно усъвършенстване. „Отличната организация на работа дори е по-важна от парите.“ – споделя Пресиян Коев. И е прав.
Но тенисът е турнир след турнир, непрекъснато пътуване. Така младите прекарват по-голяма част от годината извън страната – състезавайки се или като тренират в школи и академии, където все още са по-търсените специалисти, треньори, спаринг партньори. А това са пари, много пари. Пътуване, настаняване, хранене, възстановяване, екипировка, треньори… „Само за наплитане на ракети даваме по 15 -20 евро на ден.“ – споделя в личен разговор Мариана Андреева.
БФТ прави каквото е възможно, според ресурса, с който разполага. Националните сътезатели и техните лични треньори имат годишни договори с БФТ и ММС за финансиране при определени условия – участие в отбора за Купа “Дейвис“, Европейско първенство и ранкинг. Излишно е да споменавам, че тези средства са крайно недостатъчни, за да може да се каже, че тези състезатели са финансово осигурени. Наложително е включването на целия семеен ресурс, търсенето на спонсорска подкрепа.
Връщам се на младежките олимпийски игри, които предстоят през октомври тази година. Когато те приключат, ще броим медалите. А за да се стигне до тях трябва подготовка, добра подготовка, която е дълъг и скъп процес.
В Бюджетната прогноза за 2018 -2019 година на Министерството на младежта и спорта,
раздел 4. БЮДЖЕТНА ПРОГРАМА “ОЛИМПИЙСКА ПОДГОТОВКА” – Подпрограма „Олимпийска подготовка” е посочено: Целта по програмата е „Създаване на предпоставки и условия за реализиране на оптимален тренировъчен процес, чрез който да се подготвят спортисти и отбори за успешна изява на световните и европейски първенства и олимпийските игри.”. И т. 6. Участие на българската делегация във Трети летни младежки олимпийски игри Буенос Айрес 2018 – целева стойност 1 000 000лв за 50 участници.
И как ще стане това – ето това пише в документа:
 Договори за олимпийска подготовка с българските спортни федерации.
 Месечно превеждане на финансови средства за реализиране на одобрените проекти на българските спортни федерации за олимпийска подготовка по заявки на съответните федерации.
Такива в БФТ няма.( Продължава на страница 3)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *