post

Буенос Айрес- само повод!

Един милион лв за делегацията? Ангажимент на българската страна по осигуряване на делегацията е да обезпечи пътуването до Аржентина, както и официалните костюми на спортистите. Настаняването и изхранването, тренировъчните занимания са ангажимент на домакините. За 50 човека е елементарно да сметне, че за път и дрехи повече от 200 000 лв не са необходими. Кога ще получат целевото си финансиране спортистите? И как?
Международната тенис федерация ще обяви списъка на участниците в тези игри в началото на юли. Чак тогава може да се търсят тези средства, уверява ме Пресиян Коев.
Е да, ама олимпийската подготовка не е като да тръгнеш на почивка – джапанките, банските и на море. За да се очаква добро представяне, тази подготовка вече отдавна е в ход. А още не е финансирана. Нещо не е както трябва. Българските спортисти непрекъсното страдат от липса на средстава? Какво е сбъркано?
Първо – Закон за спонсорството и даренията в България няма. В Закона за корпоративното подоходно облагане липсва дефиниция за спонсорството, няма такава и в други нормативни актове. Ако има спонсорство в спорта, то се базира на установената практика – пари срещу реклама. Все още у нас спонсорството в спорта се счита като средство за оцеляване на дейностите. Макар че в света се харчат милиарди от рекламни бюджети като под формата на спонсорство се предоставят на само пари, а продукти и услуги, техническа помощ и човешки ресурс. Никой не оспорва смисъла и целесъобразността на спорта. Въпросите са главно два – каква е ползата за фирмите от подкрепата му и по какъв начин те ще отчетат разходите си, направени за спортистите?
Второ – Федерациите все по-трудно намират партньори, защото спонсорите сключват договори директно със спортистите. Преди повече от 10 години тогавашният изпълнителен директор на Швейцарската олимпийска асоциация Марко Блатер, по повод проучване за развитието на спонсорството в този сектор на Центъра за икономически изследвания в Базел, съветва федерациите и клубовете да си осигурят процент от евентуалните бъдещи спонсорски договори на фирми с техните млади таланти срещу разходите, които влагат в обучението на спортиста. Такъв контракт ще осигури определен процент от всички бъдещи рекламни постъпления на състезателя за федерацията. Още тогава е отчетено, че такива договори БФТ не е сключвала, но се обмисля такава възможност. Все още обаче не се гледа с добро око на възможността да се взимат пари от личните договори на спортистите. А това е практика в много спортни федерации по света като например австрийската федерация по ски – там става въпрос за 20% от личните спонсорски и рекламни договори.
Трето – Държавното финансиране разделя спортните федерации на три категории. Всяка следваща година финансовата рамка се определя от завоюваните медали от световни и европейски първенства и последните две олимпиади. Тенисът няма официално световно първенство, нито един турнир от ГШ не се признава за такова. Така шанс тенисът да излезе от трета категория няма. Не се отчита нито масовост, нито тенденции в развитието, социалната полза и популярността. Така наречената олимпийска подготовка е илюзия.
Четвърто – Какво печели спортът от спортните залагания? Не е ли време и в България да се приложи вече обичайната практика процент от залаганията в определен спорт да отиват за неговото развитие. Но за целта е нужен закон.
Точно тук е мястото на федерациите – нужна е активност като законодателна инициатива, като лобизъм в Народното събрание. Спортните хора трябва по-активно да се борят за финансирането на спорта. И то не на парче, а глобално. Практиката, на лични контакти да се базира подпомагането, е твърде порочна и не се основава на таланта и труда, а на късмет. Персоналните проценти трябва да се заменят с официални и регламентирани.
И ако днес Адриан изпитва недостиг на средства, нека бъдещите договори защитят идеята, че когато той, или който и да е, има повече възможности, отколкото са му нужни, други ще бъдат на неговото място.
А Буенос Айрес е чудесна дестинация, но и важна цел. И за да има медали за броене, за да има успехи българският спорт, трябва да има добре организирана и правилно финансирана подготовка.

Вижте още:  Адриан Андреев: в преследване на нови рекорди

Стела Петрова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *