post

Laver Cup 2018

21 – 23. 09.2018, CHICAGO

Турнирът, създаден за да почете кариерата на легендата Род Лейвър, е пред своето второ издание. Надпреварата се провежда в края на септември на твърд корт в зала, всяка година без олимпийските, като местата са различни. Идеята за турнира е на Роджър Федерер, като според мениджъра му, тя датира от повече от три години. От 21 до 23 септември, тази година, Laver Cup ще бъде в емблематичния Pritzker Pavilion в сърцето на Чикаго. „Това е един невероятен град с големи спортни традиции. Pritzker Pavilion е идеалното място за Чикаго да посрещне невероятните играчи от двата отбора.“ – казва директорът Стив Зак.
Миналата година Laver Cup бе гост на „О2 Арена“ в чешката столица Прага.
Всеки отбор е съставен от шестима играчи – четирима попадат в него според ранглистата, а капитаните избират другите двама. В рамките на един ден ще има три срещи на сингъл и една на двойки или общо 12 срещи.
Капитан на тима на Европа е Бьорн Борг, а на този на света – Джон Макенроу. Кои са главните герои? Отбор Европа е в състав – Роджър Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев, Григор Димитров, Давид Гофен, Кайл Едмънд, Жереми Шарди (резерва). Отбор СвятКевин Андерсън, Джон Иснър, Диего Шварцман, Джак Сок, Ник Кирьос, Франсис Тиафо, Николас Хари (резерва). И тази година Хуан Мартин Дел Потро пропуска Laver Cup, невъзстановен от US Open. В отбора на света се включва Франсис Тиафо – “Миналата година имахме фантастично време в Прага и наистина очаквам да играя у дома, тук в САЩ. Жителите на Чикаго обичат спорта и съм сигурен, че ще получим силна подкрепа за Team World. Не мога да чакам.“
Като цяло Laver Cup показва, че тази строго индивидуална игра, може да обедини „вечни“ съперници за обща цел. Турнирът е празник за тениса. Точки, титли, ранкинги – тенисът е игра, спорт, който преди всичко трябва да носи удовлетворение и наслада на зрители и състезатели – това видяхме в Прага, това очакваме и от Чикаго. А бизнесът и парите, свързани с него – те са част от всичко, и от тениса също.
В интервю за L’Equipe и швейцарския канал SRF Роджър Федерер коментира решението да премести Laver Cup в Женева, Швейцария от 20 до 22 септември 2019-а. Маестрото сподели: „Когато от Женева казаха, че са заинтересовани, започнах да мечтая, да си мисля как това ще бъде невероятен, прекрасен начин да завърша кариерата си и си казах „Няма ли да е великолепно, може би все още ще играя. Мога да говоря с всички тези топ състезатели – Голямата четворка и Стан… Ще опитам да привлека възможно най-много момчета и да играем заедно, да създадем изключително събитие за град, който е видял много тенис през годината и харесва спорта, това е основната цел на Laver Cup, където и да отиде.“
Това за догодина! А сега… И тази година очакваме хубав, качествен тенис от големи състезатели. Щастливи сме, че Григор Димитров е част от тази звездна селекция. Той обича тези турнири и със сигурност ще даде всичко от себе си за тържеството на атрактивния тенис, който се харесва на милиони.

Grigor Dimitrov Laver Cup 2018

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *