post

Новите звезди в небесклона на WTA

През изминалата седмица, от 17-23 септември се проведоха три турнира от календара на WTA – Toray PPO в Япония, Korea Open и Guangzhou Open в Китай. В японската столица впечатлиха Камила Джорджи и Дона Векич. Те достигнаха до полуфиналите, без да са поставени и отстранявайки поставени тенисистки. Джорджи започна срещу преминалата квалификациите Мисаки Дои. Любопитно в случая не е разгромната ѝ победа с 6:1;6:2, а това, че мачът беше изгледан внимателно от следващият ѝ противник – световната №2 и поставена под №1 в схемата Каролин Вожняцки, заедно с баща си Пьотр, който е и неин треньор. Приятелят ѝ Дейвид Лий също беше там. Въпреки това тристранно разузнаване, защитаващата шампионка бе победена от първата ракета на Италия в три сета 6:2:2:6;6:4. Джорджи просто хвърчеше по корта.

Не е тайна за никого, че след като спечели А0 2018, Каро няма абсолютно никакъв успех до момента. За сравнение, миналата година игра осем финала като спечели два – този тук и финалите в Сингапур. Следващата жертва на спряганата за една от най-красивите тенисистки в женския тенис бе Азаренка.Тук не се получи двубой. Последва отказване от страна на Вика при 5:3 за италианката. Стигайки полуфиналите Камила преклони глава пред шампионката от US Open Наоми Осака. З

Започна турнира под №37 в ранглистата, а от утре ще бъде №30. Най-високото класиране в цялата ѝ кариера. И още нещо: Джорджи има да защитава точно нула точки до края на сезона.

№45 в ранглистата Дона Векич прегази в първи кръг №4 в схемата Слоун Стивънс в два сета, а във втори кръг – Йохана Конта (същата, която отпусна само един гейм на Серина Уилямс в Сан Хосе) . Следващата, останала с горчив вкус в устата, беше поставената под №2 Каролин Гарсия. Но на полуфинала последва среща на Векич с Каролина Плишкова, която спря устрема ѝАко преди тя беше известна със слаба психика,сега доказа ,че е съвсем различно Както самата сподели:”Тази година хвърлих много пот в тренировките. ” Личи си.От понеделник Дона вече ще е под №40. Турнирът бе спечелен от чехкинята в един странен финал, в който Наоми Осака изглеждаше разсеяна и с непредизвикани грешки сама спомогна при двата пробива.

Най-доброто от финала в 6 минути

Честито на Каролина Плишкова, която вече е №7, а Осака №8. Преди турнира беше обратното.

При пристигането си в Япония Наоми беше посрещната като герой и въпреки загубата на финала тя ще си остане тяхната героиня.
Korea Open бе от категорията WTA International. Защитаващият шампион Альона Остапенко показа, че и тя е в криза. Изпада от ТОП 10. Гъркинята Мария Сакари достигна полуфиналите, и макар че отстъпи на Кики Бъртънс, се изкачва до №29. Шампионката от Hiroshima Open – Су-Уей Сие бе другата полуфиналистка. Финалът бе особено интригуващ. Кики Бъртънс срещу Айля Томлянович. Победителка излезе холандката в три сета 7:6;4:6;6:2 и вече е на прага ТОП 10, под #11. Така Томлянович е новата първата ракета на Австралия, №47. Интересното при нея е, че започна сезона под №141.
В Гуанджоу заблестяха звездите на Бернар Пера, Юлия Путинцева и шампионка Куан Уанг. Това са тениските, които изпъкнаха редом с шампионките – Джорджи, Векич, Сакари, Томлянович, Кси-Уей Сие, Пера, Путинцева.
Почти всички участват в турнира в Ухан, който започва днес. Той е от категорията WTA Premier 5 с 16 поставени. Победителката печели 900 точки. Настилка – хард. Защитаваща титлата си – Каролин Гарсия.
А вас кои ви впечатлиха?
Кои ще са новите звезди, които ще блесна след края на Ухан?
Ще наблюдаваме с интерес небосклона с име WTA.

Dimiter Kirov

Редактор Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *