post

US Open 2018(Лудостта на боговете )

ЗЕВС – върховен бог

Богът на небето беше безмилостен. Спусна над Flushing Meadows–Corona Park жар, непоносима за земните хора. Подложи на изпитание воля и дух, тяло и мисъл.
И взе жертви.
Вездесъщият Федерер загуби от непретенциозния Милман. Физиката не издържа, кондицията се предаде. Най-твърдият характер в Тура, този на Надал, се огъна пред болката. Начовешката умора и изтощение победиха волята, която вдъхновява милиони.
Божествената ръка подложи на изпитание и нас, обикновените наблюдатели на големите битки. И ние трябваше да оценим това – ЗЕВС не може да допусне по-велики от него. И Надал, и Федерер са просто хора, с цялото си несъвършенство. Непобедими няма!
Хачанов и Тийм успяха с мотивация и стремеж за победа да се доближат на йота късмет от нея. А Дел По и Милман се включиха в играта с качества, възможности и характер. И успяха!
Всеки излиза на корта за победа, всички работят години наред за своя ден, когато НИКЕ ще бъде с тях.

НИКЕ – богиня на победата
Тя избра Канепи пред Халеп, Милман пред Федерер, Мухова вместо Мугуруса, Цибулкова, Цуренко и Колшрайбер пред Кербер, Вожняцки и Зверев.
Адриан Андреев и Матушевич бяха целунати от НИКЕ и спечелиха титлата при юношите на двойки от младежкия шампионат на US Open.
Лудата щедрост на богинята на победата се изсипа изцяло върху Новак Джокович. И той си я заслужи. След толкова изпитания през последната година, Новак показа, че физически е най-добре подготвен, че преследва целите си със завидна упоритост, че владее всичко от тениса и най-важното ненаситен глад за победи. Всички сме във възторг. Голям си, Ноле! Заслужи си любовта на НИКЕ.В тези луди дни Наоми Осака беше нейната любимка. Кой е очаквал толкова много лудост? НИКЕ оцени дързостта на двайсетгодишната японка. Тя завоюва своя първи трофей от ГШ с такава последователност, с достойнство, със самочувствие, с изключителни физически качества, с дисциплина и мисъл. НИКЕ няма да я забрави и в бъдеще.

АТИНА – богиня на войната и мъдростта
Истинска война се разрази в дамския финал на US Open 2018. Лудата АТИНА предизвика съдията на стола Карлос Рамос и той изправи пред строгостта на правилника великата Серина. Губейки мача, тя влезе във войната с арогантна атака срещу съдията. И като всяка война, и тази беше грозна, недостойна и всички страни бяха губещи.

После знаем какво стана. Серина влиза в жълтата хроника, печелейки нова, макар и ненужна слава, Америка аплодира своята героиня, ненавижда съдията и пренебрегва шампионката. И това само защото един съдия реши да бъде принципен, и то с право.
Наоми Осака, в чиято кръв тече много мъдрост и смирение, запази нечовешко самообладие, но само в рамките на мача. След последната точка сълзите бликнаха, нямаше щастлива усмивка и бурна радост, така присъщи на шампионите. Вместо триумф получи тъга. Но вдъхновени от мъдростта на АТИНА, ще кажем смело – случката ще бъде пометена от информационния поток, а Наоми завинаги ще бъде Шампионката на US Open 2018.
И за да бъде пълно забавлението на АТИНА, тя изпрати предизвикателство и на Мохамед Лаяни, който съдийстваше мача на непредсказуемия Кириос и Ербер. Лаяни не постъпва точно по правилника, беседва внимателно и мотивиращо с Ник, приведе в жертва Ербер, но спаси цялостния облик на мача и атмосферата на стадиона, от което имаше много доволни, разбира се.
Правилник ли? Всичко е интереси, влияние и политика. Но, трябва да мислиш бързо, на момента и да оставиш строгостта на Правилника в съблекалнята.
Ето как лудата АТИНА предизвика война от едно правилно, точно и коректно с правилника решение. И „хепи енд“ от една импровизация на тема „съдийска намеса“.

Вижте още:  Уимбълдън 2018,мъже

ФОРТУНА – богинята на съдбата
„Григор Димитров има нужда от малко късмет в първите кръгове и 2-3 победи, за да си върне увереността.“ – каза треньорът на българина Дани Валверду.
И ФОРТУНА полудя!
Чакахме късметът да дойде още с жребия на US Open 2018. И бяхме попарени. Първи кръг – Вавринка. Пак Вавринка. Ех, ФОРТУНА!
И все пак се надявахме. Защото след това ставаше по-лесно. Не се получи!
Григор не стоеше добре на корта, нищо не се получаваше. И, очаквано лудостта обхвана и всички нас – фенската маса. И се започна – от лигавите „нашето слънчице“, „нашата гордост“, до безумните „дришльо“ и какво ли още не. Изляхме си мъката и мислите, упражнихме се да даваме мнения и препоръки. И замлъкнахме.
Какво ли е приготвила ФОРТУНА!
Ще срещне ли Григор по пътя си онова нещо, или онзи човек, които да го мотивират и насочат към правилните решения на корта и извън него? И кои решения са правилни? Към какво се стреми Григор? Изобщо не е важно как го виждаме ние. По-важно е как той се харесва – като богат, добър тенисист, с красива усмивка, ближещ сладолед и красейки страниците на разни списания или като топ посланик на атлетичния, атрактивен тенис с уинъри, които вдигат на крак няколкохилядни стадиони. Като красиво рекламно лице или като побеждаващ тенисист, устремен към нови цели. И за едното, и за другото има качества. Но накъде сочи вътрешната му потребност? За да потуши лудостта на ФОРТУНА обаче, ще трябва да се помири със себе си и да ѝ даде ясни сигнали за това.

Вижте още:  10 извода след Ролекс Шанхай Мастърс 2018

Вярвате или не, но и на боговете понякога им идва в повече от нашите желания и очаквания.
И полудяват!

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *