post

ФИЛМ ЗА МАГИЯТА НА МАЛКАТА ЖЪЛТА ТОПКА – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО КАДРИ ОТ СЕЗОН 2018 г.

В края на миналата година проследихме кадър по кадър тенис филма, който получи своя надслов „Година на утвърждаването.“ Григор Димитров спечели Nitto ATP Finals и се утвърди сред най-високо поставените топ тенисисти в света. Федерер се завърна след дълго отсъствие и утвърди завинаги мястото си в историята на този спорт. Дузина сватби и бебета утвърдиха семейното статукво на някои от нашите герои. И още – утвърди се потребността от нови идеи в тениса. Своето първо издание получи Laver cup, нови правила намериха експериментална база на най-новия мастърс – този на младите, Next gen.
Работно обединяващо заглавие дадохме и на кадрите, които събирахме тази година – „Година на истината“. И не сгрешихме.

Кадър #1. Григор Димитров.
След триумфа в края на 2017-а посрещнахме тази с огромни очаквания. Тя така и започна, обнадеждаващо – полуфинал в Бризбърн, четвъртфинал на АО, финал в Ротердам. Последва спад, който не ни даде мира до края на годината. Два ярки проблясъка – в Монте Карло, полуфинал срещу Надал и четвъртфинал в Торонто. С изключение на Бризбърн, като истинска звезда, Григор игра само турнири от АТР 500 и 1000 и ГШ. Завърши годината с 29 победи и 19 загуби, без титла и с близо $ 2 млн., спечелени от наградни фондове. И ако той няма проблеми с физическата си подготовка, то слабостите в някои технически елементи /сервис, бекхенд/ и при движението по корта, се задълбочиха до степен на сериозен проблем и доведоха до загуби от реално преодолими съперници. При средно за цялата му кариера от 52% спечелени точки след 2-и сервис, тази година те падат до 48%. И като любопитна подробност – през 2017 г. има 563 аса, срещу 329 за тази и цели 25 мача повече. От № 3, сега приключава годината като № 19.
И това е истината! Не можем да очакваме от Григор дълго да поддържа върхова форма. Фокусът му се мени, щабът търси нови източници на мотивация, технически и тактически решения. Но, пикът на амбицията за доказване, мисля, че вече е преминал. Инерцията не е движеща сила, а тази година Григор разчиташе на набраната инерция през 2017-а. Ще се намери ли нов източник на позитивна енергия, която да задвижи нагоре кариерата на Григор Димитров? Новият сезон е пред нас.

Вижте още:  Уимбълдън 2018,жени

Кадър #2. Феномените.
Новак Джокович. В средата на годината той излезе на Ролан Гарос като № 22 и достигна четвъртфинал. Спечели Уимбълдън като № 21-и и полетя нагоре. Всички знаем какво последва след това. Неудържим. Воля, характер, умения, търсене на решения, смяна на треньори. Всичко в името на победите.
Рафаел Надал, Роджър Федерер, Дел Потро – през 2018-а феномените написаха поредната страница от тенис историята.
Александър Зверев – изигра 77 официални срещи през този сезон, спечели 3 титли и добави 4-та в Лондон на заключителния мастърс. Само на 21 г., а толкова самочувствие. Дали Саша ще запази тази своя увереност в следващите сезони, за да се нареди сред феномените. Има всички качества за това. И най-важното – респектът не го плаши, а мотивира.
Истината. Не е достатъчно да се възхищаме на феномените. Всеки може да научи нещо от тях. Това обаче не е всичко. За да постигнеш подобен успех в живота си – е, просто трябва да си феномен!

Кадър #3. Възрастта не е порок, а качество.
Завършваме годината със средна възраст на първите десет в класацията на АТР – 29.9 години. Само трима от тях са под 30 годишни.
Истината! Да, очаквахме, че възрастта няма да окаже влияние на играта и резултатите на големите в тениса. И те продължават да ни го доказват по най-категоричния начин.
Тенисът е спорт, който, като всеки друг, съчетава физически качества и технически умения. Но, и спорт, изискващ солидна психическа устойчивост и мислене, взимане на много и то мигновени решения. Това изисква години натрупване на опит и умения. И всичко това, съчетано със съвременните технологии и възможностите за бързо и пълноценно физическо възстановяване, обяснява сериозната продължителност на спортната кариера на тенисистите. За да се задържиш на върха е нужно да добавим – лична мотивация, волята за спазване на режим и справяне с предизвикателствата на славата.
Но… Винаги има поне едно но. Следващите ги десет /от 11 до 20 позиция на АТР/ изцяло променят този облик. Там има само един /Фабио Фонини – № 13/, който минава тридесетте. И много скоро, може би доближавайки се до 30-те, те ще заемат своите места в челото на класацията.
Опитът и тенисът вървят „ръка за ръка“.

Вижте още:  European Open Antwerp 2020

Кадър #4. Отборният тенис – бъдещето ще предлага нови възможности.
Laver cup вече се утвърди в календара на тенисистите. Като празник, като среща на емоции, като фестивал на най-доброто в тениса, като демонстрация на приятелство и подкрепа между вечни съперници. Едно добре заплатено участие в скъпоструващ спектакъл. И „актьорите“, и зрителите получават своето – вълнуващ тенис с най-високо качество. Ценителите на тениса вече чакат Laver cup, както меломаните – Райна Кабаиванска в „Тоска“ и то в Teatro alla Scala.
Истината обаче е друга. Предстои да станем свидетели на нещо наистина съвсем ново. Отборният тенис е пред истинско изпитание. „Роди се“ нова напревара – състезание за национални отбори. Турнирът ще се нарича АТР Cup и ще бъде организиран от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) и Австралийската федерация по тенис. Първото издание на надпреварата ще е през януари 2020 г., като с нея ще бъде даден старт на новия тенис сезон. Състезанието ще се провежда в рамките на десет дни в три австралийски града. В АТР Cup ще участват 24 отбора, а наградният фонд ще е 15 милиона долара. В турнира ще се разпределят точки за световната ранглиста, като даден играч може да спечели максимум 750 точки. Участниците в новия турнир ще бъдат определяни според мястото в ранглистата на най-добрия тенисист от всяка страна. Открива се възможност и за България да се включи, ако Григор Димитров запази добри позиции. Създаването на АТР Cup е сериозен удар по амбициите на купа “Дейвис” да си върне предишния блясък. От догодина и най-старото отборно състезание в света ще бъде с нов формат, като финалите в Световната група ще са играят в един град в рамките на седмица в края на ноември. Това най-вероятно отново ще лиши купа “Дейвис” от най-добрите играчи в света, тъй като финалите ще започнат веднага след заключителния турнир на АТP в Лондон.

Вижте още:  AUSTRALIAN OPEN 2018,28.01

Кадър № 5. Звезди и фаворити.
Тенисът има правила, бизнесът – също. Големите турнири с участието на много звезди е симбиоза от правила и бизнес. Фаворизирането на звездите е неписаното правило на големите тенис сцени. И то предизвиква много критики и неодобрение от всеки засегнат – състезател или просто симпатизант на ощетения. Но малко се говори открито за това. Жулиен Бенето и Чилич тази година отвориха темата и … не получиха широка подкрепа. Все пак звездите продават билети, носят печалби на рекламодателите, на спонсорите и благодарение на тях печелят всички. „Тези играчи носят спорта ни на раменете си и са си заслужили всичко. Благодарение на топ играчите останалите изкарват повече пари.“ – казва Иснър. И кой би го оспорил?
Истината. Всяка следваща година толерирането на звездите става все по-явно. Спортно-техническите резултати и личните качествата, които рекламодателите ценят, си взаимстват безкомпромисно. Олимпизмът и обективността в спорта вече са утопия.

Камерите вече се местят към слънчевите плажове и тихи екзотични кътчета на света. Зареждат се батериите за нови изтощителни битки.

„Очаквам с нетърпение следващия сезон…” – казва Федерер. И ние също. Каква ще бъде 2019-а? Да се опитаме да прогнозираме. Моят анонс е: „ Година на големите промени“. Ще има много размествания на лидерските позиции, много различен тенис, големи очаквания и изненади.
АТР започнаха промените от логото…

Филмът продължава.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *