post

Рискът на професията

Едно от най-хубавите неща в живота е да работиш това, което харесваш. За съжаление, единици са хората, които имат тази привилегия. Рафаел Надал е от този процент на населението.
За никого не е тайна, че цялата кариера на испанеца е съпъствана от множество и най-различни контузии. Още в началото на годината (2018) Рафаел получи контузия на дясното бедро, която го накара да се откаже в 5-тия сет на един от четвърт финалните мачове на Откритото първенство на Австралия. Това не е първият път, в който Матадора получава травма по време на ОП на Австралия. През 2014 г. Надал се класира за финала, но точно преди него получава контузия в гърба. На полуфинала той победи Роджър Федерер и за последен сблъсък го чакаше Стан Вавринка. Очевидно удобен съперник на Рафа, тъй като преди финалния мач швейцарецът нямаше победа срещу испанския матадор.Поредна пропусната възможност.Една от многото.

READ MORE  Преди финала на Barcelona Open

Rafael Nadal


През 2003 г., когато Надал е едва на 17 г. получава контузия на лакътя и пропуска възможността да играе на първия си турнир от Големия шлем, а именно Ролан Гарос.
Пореден сезон, поредна контузия. (2004)
Стрес фрактури тормозят момчето от Манакор и пропуска Ролан Гарос, Уимбълдън и Олимпиадата в Атина.
И края на 2005 г. не е един от най-хубавите за Надал. Болки в левия крак го изхвърлят от игра за три месеца. Парижкият Мастърс и финалният Мастърс в Лондон не са привилегировани от участието на вече шампиона от Ролан Гарос.
Почти всяка година носителят на 17 титли от Големия шлем е окован от веригите на контузиите. През сезон 2018-а неговите проблеми не свършват. По време на Открито първенство на САЩ контузията на Рафа от по-рано тази година се завърна и му се наложи да се откаже насред полуфиналния си мач срещу кулата от Тандил – Хуан Мартин дел Потро.
Както вече е известно, Рафа Надал имаше намерение да се завърне на корта за Парижкия Мастърс, но в последния момент отказа мача си с Фернандо Вердаско. Все още не се знае дали ще играе на Финалния мастърс в Лондон или не.

READ MORE  Жребият е хвърлен – Уимбълдън, мъже

Щастието да правиш това, което желаеш, струва скъпо. Особено за спортистите. Те рискуват своето здраве и понякога не се замисляме, колко им е трудно. Ще кажете „Надал печели, има всичко.”, но за сметка на какво? На много изтърпяна болка. Всичките титли – това е трудът му, неговият живот. Зад целия този успех се крият лишения, болка. Ние не знаем какво става в съблекалнята, но със сигурност там са изплакани много сълзи. Всеки сам избира своята професия, както Рафаел Надал е избрал своята.


Рискът на професията, която избираш, понякога е твърде голям, но ти все пак го поемаш. Трудно е да избираш между собственото си щастие и своята сигурност. Понякога не вървят ръка за ръка, както е в спорта. Удоволствието да правиш това, което обичаш – рискът на професията.

READ MORE  Федерер & Надал – чудото на модерния спорт

Цвета Здравковска

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *