post

Едно интервю-незададени въпроси и неполучени отговори

Десислава Стоянова сподели в ефир, че е чакала една година за това интервю. Поискала е то да се случи миналата година, след триумфа, и логично. Но…имаме го година по-късно.
И ето го първият логичен въпрос – защо Григор Димитров не даде такова интервю за българска медия точно тогава? И като въпроса и отговорът е логичен – защото няма пред кого. Кой български спортен журналист е готов да го направи – носителят на престижни награди П.Б. ли? Та той не може да понася Григор. Позеленява, ако трябва да каже добра дума за него. Прехвърлях разни имена в главата си, рових в интернет, да не пропусна някой. Аз оценявам работата на Томислав Русев и Ники Александров, но те са футболни хора. Най-подготвена в ефир излиза Вера Маринова, но тя е друга генерация и… не се занимава с тенис. И, след година, Деси Стоянова, с много приятното си излъчване и добро възпитание, трябваше да отсрами българските медии.
И се явява вторият логичен въпрос. Защо след онзи наистина изключителен успех Григор Димитров не дойде в България – да го посрещнем, да го видим и чуем, да го разплачем от любов. Както правят мнозина, целунали подобни трофеи. Само един пример ще дам. Лаура Далмайер е германска биатлониска, с два златни и един бронзов медал от последната олимпиада 2018 г., 7-кратна световна шампионка, с 83 победи в Световната купа до миналата година, родена в малкия германски град Гармиш-Партенкирхен. Няколко дни след триумфа си се върна в родния град и нямаше здрав човек, който да не се включи в шествието и тържеството на площада в нейна чест. Нито графикът на тренировките ѝ е по-малко натоварен, нито състезателният календар по-малко наситен. Нито федерацията има нещо общо. А дали тя се гордее, че е родена в този малък град, не беше съобщено, но със сигурност хилядите по улиците му ѝ доказаха, че се гордеят с нея. И тя им даде тази невероятна възможност. Манталитет и отношение!
Вместо това, интервю в една телевизия даде баща му, а Григор дойде в България на 27.01.2018 г., даде пресконференция, на която завоалирано ни съобщи, че няма да дойде… нито с трофея, нито на турнира в София. Тази година ни го съобщи директно. По-добре /не, че няма да дойде, а че ни го каза направо/!
От тогава /вече близо година/ всички чакаме да чуем нещо повече от обичайните няколко изречения на пресконференциите след края на някой мач. И си го получихме. И май се шокирахме. Какво сме очаквали?
Изчетох десетки коментари на българските потребители в социалните мрежи, много за и против всяка негова дума. Добре. След като ни харесва или не, всъщност какво сме очаквали да чуем? Какво очаквах аз? Очаквах, че ще съобщи отказа на турнира в София. Освен в подгряващия АО в Бризбърн, Григор не участва в турнири от АТР 250. Този в София е един от многото такива. И не се изнедадах. Не очаквах обаче да се противопостави на възможността такъв турнир в България да има успех и в годините да се утвърди. Даже очаквах да го подкрепи, независимо, че неговото ниво в момента не му дава възможност да участва пряко в него.
Но и друго очаквах. Очаквах да ни каже, че след срещата му през септември 2017 г. с Президента и обявяване на намерение за основаване на Академия за тенис, вече нещо се прави. Нещо близо до това, че с негова инициатива и подкрепа, с финансовата и логистична помощ на някои държавни институции и частни инвеститори, вече е определено къде и се проектира тенис база, която да осигури възможности за подготовка на наши и чужди състезатели, която да отговаря на изискванията за организиране и провеждане на споменатите от него фючърси и чаланджъри. Година и половина по-късно или нищо не се прави, или ние все още не заслужаваме да чуем какво.
Очаквах да чуя колко се гордее, че е българин и това за разветите флагове. Все едно Лили Иванова на концерт да не изпее „Детелини“. Макар че, ако има нещо положително във факта, че е роден в Хасково, България, то това е екзотиката в произхода. Светът отдавна е едно село, което можеш да прекосиш за по-малко от едно денонощие и сълзливите думи по темата патриотизъм на мен ми идват вече в повече. Той и данъци не плаща в България, но да не изпадам в дребнавост и да си навличам допълнително хейт. Само се питам защо Федерер, Чилич и Дел Потро /не са само те, но за тях се сетих/ не са взели такова решение. Но, това си е тяхна работа. Както и изборът на Григор си е негово лично решение.
Очаквах да го попитат и най-после да каже за хората, които са го подкрепили като юноша, когато наистина му е било много трудно – на него и семейството му. Публична тайна е подкрепата на Хр. Стоичков и факта, че е бил стипендиант на фондацията на Димитър Бербатов. Дали тези двама големи спортисти не желаят това да се афишира или Григор не го споделя, няма как да знаем.
Каза за ракетата, за Агаси, за това как стъпка по стъпка върви напред в подговката си. И дано тези стъпки, макар и напред, ни върнат изумителния и неподражаем стил на Григор и фокуса, желанието и глада за победи.
Изкуството и модата са сред любимите му занимания извън корта. Бъдещ писател, дизайнер или модна икона – социалните мрежи отдавна са разкрили тези му интереси. Отиват му и сигурно му е забавно, затова и очаквано споделя за тях. И все пак тенисът е на първо място, и преди Никол. Това ми върна вярата и надеждата. Отново повярвах, че Дядо Коледа ще мине през комина и ще ми остави подарък под елхата. Очаквам го с нетърпение, както Григор новия сезон.
Десислава Стоянова сподели, че интервюто с Григор Димитров е едно от цикъла за изключителните българи. Идеята ѝ е чудесна и да включи Григор Димитров в този списък е повече от достойно и заслужено. Григор Димитров наистина е изключителен с успехите си на корта. Тя успя и предаването спечели. Какво обаче постигна Григор с това интервю? Платили са му – ако е взел пари, то е за да спази принципа, не защото има нужда от това. Популярност – звучи смешно! Има да каже нещо на БФТ – едва ли това е начинът. Обикновено големите личности, в която и да е област, демонстрират подобна публичност, когато имат какво ново да кажат на аудиторията си. Новини сигурно е имало, но само за някой, примерно, цигулар. Но за интересуващите се от спорт хора, които в Бъгария определено са мнозинство, едва ли.
Някой чу ли нещо ново?

Вижте още:  P.S.* - Григор Димитров и ние – българите, любители на тениса

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *