post

Orange Bowl 2018

Orange Bowl, International Tennis Championship
03 December – 09 December 2018

Международният тенис шампионат за деца Orange Bowl и Junior Orange Bowl са състезания по тенис, организирани от Международната тенис федерация (ITF) и Американската тенис асоциация (USTA), в които взимат участие младежи и девойки от цял свят. Шампионатът е основан през 1946 г. и се състои от отделни турнири за младежи и девойки от 12 до 18 години. Състезанията за 16 и 18 годишните се провеждат в Key Biscayne, Florida. USA, на клей.
Турнирът е известен още като неофициално световно първенство за младежи, тъй като се приема, че е сред най-важните състезания в годишния календар при младежите и е сред 5-те състезания в календара на ITF с ранг А.
Оранжевата купа е създадена от Еди Хер, който организира зимна надпревара в South Beach за дъщеря си Suzanne, която печели купата през 1949 г. Турнирът скоро се превръща в престижно и значимо състезание, тъй като се смята за начало на истинската кариера на големите шампиони по тенис. Десетилетия имената на победителите в турнира се изписват на медна плоча на входа на тенис центъра “Фламинго“. През 1983 г., по време на разцвета на турнира, в парка “Фламинго” е построен професионален стадион с 9000 места. През 90-те години обаче тенис центърът “Фламинго Парк” става жертва на лоша поддръжка. Стандартите на “Оранжевата купа” не са могли да бъдат запазени, така че през 1999 г. турнирът е преместен в Тенис центъра в Key Biscayne. За щастие “градът на плантацията” възстановява блясъка на турнира и той се утвърждава като домакин на най-добре управлявания турнир от десетилетия насам. Сега е в ход план от $ 5.5 млн за обновяване на съоръжениета. Проектът включва нова тенис сграда и 17 нови клей корта. Ще бъде възстановена и голямата бронзова плоча, съдържаща имената на всички шампиони по тенис, които започват кариерата си в турнира в парка “Фламинго“, заедно с табела, която почита местните играчи, като Джери Мос.
От 1962 г. двете по-млади възрастови групи до 12 и до 14 г. се провеждат на отделен обект. Така Junior Orange Bowl и Orange Bowl се разделят.

Вижте още:  2021 - ново начало или "нищо ново"


Играчите, които се състезават в Orange Bowl, се вписват като бъдещето на модерния тенис. От тук започва пътят на знакови имена като Андре Агаси, Борис Бекер, Бьорн Борг, Джими Конърс, Стефан Едберг, Крис Еверт, Роджър Федерер, Иван Лендл, Хана Манджикова, Анди Родик, Габриела Сабатини, Моника Селеш, Гилермо Вилас и Матс Виландър. Мери Джо Фернандес е единственият играч, който печели във всяка възрастова група Orange Bowl.
Българското участие в турнира също е много успешно. През 2000 г. Тодор Енев печели в турнира до 18 г., побеждавайки Бруно Соареш. Георги Паяков е шампион до 16 г. през 2005 г. А следващата 2006 г. титлата до 16 г. е за Григор Димитров, който през 2007 г. до 18 г. е финалист. Мануела и Катерина Малееви също достигат до финалите в групата до 18 г.

Вижте още:  Българите в четвъртия ден на Sofia Open 2019


Тази година в турнира ще вземат участие Адриан Андреев, поставен под № 1, Симон Антъни Иванов, № 15 в схемата. Антъни Генов до този момент преодоля два квалификацинни кръга за влизане в схемата. При момичетата Даниела Димитрова е поставена под № 29 в основната схема.

Желаем успех на нашите млади надежди

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *