post

За Григор, Бризбън и силата на числата

Григор загуби…
от бъдещия шампион.

Турнирът в Бризбън, 2019 приключи с … очакван шампион. След оттеглянето на Надал схемата се отвори и Нишикори максимално оползотвори този шанс. Пак изтеглихме късата клечка. Когато играе Григор, съвсем обяснимо, всички сме много емоционални. И покриваме целия спектър от оценки. От крайно негативни „за поредния провал“, до крайно розови – „нищо не е станало, той е супер“. Не е провал да загубиш от шампиона. Но и не е вярно, че всичко е супер. Поне що се отнася до заявките за подобряване на представянето от 2018-а.
И аз имах колебания в личната си оценка. И, когато в нещо не си убеден и се влияеш от емоциите си, е добре да се базираш на факти. И аз се обърнах към цифрите. Те нямат емоции. Разгледайте таблицата!

Вижте още:  Григор Димитров срещу Доминик Тийм - Paris Masters , R3
Brisbane2019 Grigor

Без претенции за изчерпателен анализ, цифрите налагат някои очевидни изводи.
В сервис геймовете си Григор Димитров играе според възможностите си. При ретура обаче цифрите ясно показват съотношението на силите. Много под средните си показатели спада Григор при втория сервис на Нишикори. 8% точки при втори сервис на противника. Това е далеч от класата на Григор.
Нишикори определено в този мач игра малко над стандарта си. 80% вкаран първи сервис е надскачане и на самия себе си. Във финала вкарания му първи сервис достигна 57%, а спечелените точки 70%.
Тези факти, както и няколкото грешки във важни моменти от срещата се оказват от решаващо значение за крайния ѝ изход.
Нишикори, който освен безспортните си качества /титлата доказва това/, в този мач игра над средните си възможности. И още – на фона 64 изиграни мача през 2018-та от Нишикори, Григор има 43. Не е без значение.
И няма да е откритие да се твърди, че за да има по-успешен сезон, Григор трябва да има показатели над тези, които белязаха 2018-а. Все още това не е така. Сезонът е пред него. Накъде ще върви Григор Димитров – ще видим скоро.

Вижте още:  Зеленото ухае на аристократизъм

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *