post

СВЕТЪТ Е ЗА ДВАМА

Наоми Осака и Новак Джокович

Тя доказа, че е специална, а той – безкомпромисен.
Казват, че от две еднакво хубави картини, по-хубава е тази, която гледаш в момента. Това ми хрумва сега като си мисля за вече отминалия Аustralian Open. Спомените на мнозина от вас сигурно ще се върнат към изумителни срещи от предишни издания на турнира. Но в този като че ли изненадите бяха колкото очаквани, толкова и невероятни.
Още преди четвъртфиналите отпаднаха Кербер, Халеп, Мугуруса, Вожняцки. 35-тата, американката Даниел Колинс игра полуфинал. Финалът определи и новата №1 в ранкинга. Звездата на Наоми Осака, изгряла на US Open, продължава да добавя нов блясък. Смирената на пръв поглед японка не само играе прекрасен тенис, но успява да овладее напрежението, да не се предава в трудни моменти, да показва характер на истински шампион. За една година – два шлема и повече от 70 места нагоре. Шапки долу и пред Петра Квитова. Изпитанията в последните години са калили характера ѝ, мотиварали са я за отлично представяне на корта и сега е по-силна от всякога. Промяна във визията, промяна и в нагласата са победи.

Лука Пуй се промъкна до полуфинал, а Федерер загуби от младока Циципас. Кой е очаквал? Зверев беше неузнаваем срещу Раонич, Бердих показа добро качество на играта си. А Григор – отдавна не бяхме виждали Григор да спечели три последователни мача и неочаквано за мнозина да загуби от Тиафо.
Признавам, че за мен Лука Пуй на полуфинал е по-изненадващо дори от загубата на Федерер. Кое е по-точно да се каже – Федерер загуби или Циципас победи. Дванайсет пропуснати или толкова спасени брейк точки? 55 непредизвикани от Федерер срещу 36 на Стефанос. Циципас изигра една от най-точните си срещи. С отличен сервис /20 аса/, много прецизни удари и разнообразие в атаката.

Вижте още:  2021 - ново начало или "нищо ново"

Надал и Джокович – тенис от друго измерение! На този Аustralian Open бяха ТЕ и всички останали. По време на турнира се видя, че двамата са от планета, различна от тази на останалите. На финала обаче се видя и друго – двамата са различни планети. Джокович беше със смазващо превъзходство в играта. Толкова точен Ноле не бяхме виждали скоро. Нито една двойна грешка, 9 срещу 28 непредизвикани, 84% спечелени на втори сервис, 45% срещу 19% спечелени от ретур. Очевидното доказателство за смисъла на фразата „винаги може по-добре“. Развитието не спира. От година на година, от мач на мач той развива играта си в непредвидима посока. Докъде може да стигне това възходящо движение? И още нещо. Казват, че в тениса трябва да дадеш точно толкова, колкото е необходимо, за да спечелиш срещата. Е, ако можеш, разбира се. Така изненадваш всеки следващ, застанал срещу теб на мрежата. Ноле това го владее до съвършенство. Нищо не предполагаше, че той ще извади толкова, неизползвани по време на турнира, козове. Ето едно доказателство от статистиците. В първите си четири мача Джокович допуска 133 непредизвикани грешки /средно по 33,25 на мач/, 50 – в мача с Медведев, 14 – общо в четвъртфинала и полуфинала и 9 на финала.

Григор Димитров. Истинско нетърпение беше обладало феновете на Григор преди този турнир. Всички очаквахме да видим накъде е ориентирана играта му след включването на Агаси в екипа на Григор. Очакванията ни продължават да са големи. Агаси, естествено, не е магьосник, сигурно е нужно още време, за да се усети по-осезаемо присъствието му. Има ли Григор още потенциал или е достигнал предела на развитието си? Опростяването на играта му, която вече го прави твърде предвидим, предимство или недостатък е? Технико-тактически ли са проблемите му или са на друго място. Талантливите хора обикновено са и много чувствителни. Това в спорта създава много проблеми както за спортиста, така и за всички около него. Тези спортисти непрекъснато си задават въпроси – как изглеждам, добре ли се представям, защо това или онова не ми се получава, сега ще опитам друго. Искат всичко да е перфектно. И най-малкото неразположение ги разколебава, защото винаги искат да направят максималното. Те анализират грешките си още по време на състезанието, което води до още повече грешки. За да си успешен в спорта, трябва да си „машина“ – да работиш без отклонeния от зададената програма. Суетата около голямото им его ги следва навсякъде, често ги обърква и затормозява.

Вижте още:  Тенисът и кризисните мерки по света

Честито на шампионите! Браво на Циципас! Очакваме го в София. Браво на Колинс!
Браво на всички, постигнали целите си. За останалите остават уроците, анализите и поуките.

С малко тъга се разделяме с Аustralian Open, с лятото в Мелбърн и с впечатляващия тенис, който наблюдавахме.
Майсторите на жълтата топка се местят в Европа. Някои от тях ще имаме удоволствието на гледаме на живо в София. За други ще се вълнуваме от екрана. Емоцията набира скорост
.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *