post

Купата на SOFIA OPEN 2019 – в колекцията на Данийл Медведев

SOFIA OPEN 2019 затвори врати. Четвъртият пореден турнир събра отлични тенисисти. Интересът към тях беше голям, и с основание. В Арена Армеец се проведоха интригуващи двубои.
Пътеката бе проправена от Григор Димитров. Три години добри тенисисти посетиха София, състезаваха се и вече те ще отправят послания към бъдещите участници. „София дълго не бе част от календара на АТР и играчите говорят помежду си за преживяваното. Моите спомени са изцяло положителни и на всички, които ме питаха, казах колко добре е организиран турнира.“ – казва Вавринка. На церемонията по награждаването и Медведев потвърди хубавите си впечатления от турнира.

119c4c21 Medvedev Fucsovis Sofia Open 2019 Ceremony

Данийл Медведев и Мартон Фучович бяха финалистите на това издание на турнира. С трофея абсолютно заслужено си тръгна Медведев. Той показа много класен тенис. До финала надигра съперници като Р. Хаасе, М. Клижан и Монфис, а на финала категорично се наложи над представящият се отлично унгарец.

Дали турнирът е полезен за младите ще кажат специалистите. Но за един от тях той със сигурност ще остане като незабравим опит. Той е приятната изненада от българското участие. Александър Лазаров. От финалист на Държавното първенство, което му осигури „уайлд кард” за участие в Sofia Open, през квалификациите до основна схема и среща с Вердаско. Отхвърлил предложение на един от най-качествените университети в САЩ, за да продължи своята професионална кариера, за кратко докоснал се до съветите и оценката на Карлос Моя, Алекс беше част от компанията на големите. „Той беше на върха на щастието, че ще играе с Вердаско. Преди турнира си пожела да играе срещу Вердаско. Единственият проблем беше, че бе толкова притеснен и с респект, че не даде това, което може. Но така се върви напред, няма как да стане иначе.” – споделя баща му, който е дългогодишен състезател и национал на България с 15 победи и 24 загуби за Купа “Дейвис”.
Както и организаторите и анализаторите да отчетат тази проява, аз мисля, че получихме интересно, вълнуващо и полезно събитие. България има нужда от този турнир и София предлага добри условия това да продължи и в следващите години.
Не стана много ясно какви посланици бяха Маги Джанаварова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, или Рейчъл Стълман и какво допринесоха за турнира, но посланията на Стан Вавринка и Тони Надал тежат със сигурност и попадат право целта. А интересът на публиката и пълната зала зависят от онези, които са на корта. Турнирът беше широко рекламиран, постери можеха да се видят в цяла София, социалните мрежи също бяха добре използвани за популярността на турнира. Съпътващите прояви бяха забавни и много български. Всичко беше семпло и стилно. Церемонията по награждаването също. Купата – красива и ефектна. Словото на турнирния директор беше кратко и съдържателно. Опитът на Горан Джокович си пролича.

Вижте още:  Уимбълдън 2018,жени

И както си мислех, че тази година всичко беше твърде добре и … Една семейна, много спортна двойка ме шокира с разпространените снимки, на които шампионски позира с трофея на турнира. Аз не разбирам – купата е била предоставена на свободен достъп за снимки с нея. Или само ВИП посланици на турнира имат това „нашенско право“. Да, добре е да се види трофея. Всички турнири го правят. Високопоставени личности позират до трофея, демонстриращи респект и уважение към него. Негови носители от предходни години го представят на публиката в знак на приемственост. Служебните лица, които трябва да го пренесат до мястото за връчване обикновено правят това с ръкавици и церемониално. Да вдигне купата има право само нейният носител, този, който я е заслужил. Тя е символ на победата, а не аксесоар за снимки.

Поздравленията са за Медведев!
Григор Димитров не липсваше особено – свикнахме да гледаме голям тенис и без неговото участие. Дори и малко изненадващото отпадане на някои големи имена в началната фаза на турнира не ни притеснява. Очаквахме повече от Вавринка, от Хачанов и Циципас, но и това е част от играта. След кратко прекъсване България успешно формира своя тенис общественост. И това е най-важното, с което допринася този турнир. Прави големия тенис популярен и по-достъпен.
„До следващата година!“ – си пожелахме всички.

Вижте още:  Неочакваният, но необходим айсберг

One thought on “Купата на SOFIA OPEN 2019 – в колекцията на Данийл Медведев

  1. Ако можех да пиша, бих написала тази статия, съгласна съм с всеки ред.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *