post

Тенисът отново на тревата в кралския двор

Една тема сериозно вълнува целия тенис свят. В разгара на сезона тя все по-често измества коментарите за големите турнири и героите в тях. И това не е случайно. Тенисът в световен мащаб поема в нова посока. В последните години този спорт се радваше на все по разширяваща се география и масовост. АТР турнирите непрекъснато увеличават наградните фондове. Парите в тениса придобиват смущаващи размери. Стремежът към точки и трофеи, коствено към големите суми, промени в много голяма степен играта. Физиката, силата и мощта при много състезатели изместват техниката, разнообразието от игровите решения и прийоми. Телевизията, електронните медии, социалните мрежи, рекламата определят правилата, налагат норми и лица, формират финансова зависимост.
АТР и ITF с едно свое решение смениха рязко посоката в развитието на тениса. И потърпевшите са много. С въвеждането на новата, макар и временна, ранглиста – ITF Transition tour, те поставиха нова граница между професионалисти и аматьори. Намалиха AТР ранглистата наполовина, смениха правилата за точкуване и с това възможностите за преминаване от нивото на аматьорите от ITF до нивото на професионалните тенисисти на ATP.
Много от тенисистите и треньорите реагираха остро на промените.

Оказва се, че тенисът ще бъде само за най-талантливите или най-привилегированите. Или си супер добър или много богат, работиш с академии, с мениджърски агенции, които уреждат WC за турнирите. За средното ниво играчи ще бъде абсурдно да повишават нивото си и да израстват. Някои изгряват и узряват по-късно, имат нужда от повече време, от опит, от турнири, на които… не могат да участват! Това ще откаже много юноши от мечтите им, от желанието да тренират и състезават. Затова е и масовото недоволство, убива се играта, за сметка на парите, на влиянието, на бизнеса, на представлението на избраните. Нещо напълно типично за изкуствения свят, в който живеем! „, е едно споделено мнение.
„Това, което правим ние, е да покажем нашия протест. Нашето несъгласие с некомпетентността на Международната федерация по тенис и тяхното управление. Те направиха огромни грешки, които влияят негативно на всеки един тенисист, който е извън първите 180 на света.
ITF се опитва да направи разликата между топ играчите и тези от Futures турнирите още по-голяма… За да минеш от Futures към Challenger трябва да спечелиш 6-7-8 Futures турнира, за да влезеш в топ 10 на ITF и да играеш Challenger. 15-хилядниците не дават възможност на младите да прескочат това ниво….

…Ние, играчите сме тези, които правят представлението – мачовете, които компаниите за залагания продават. Печелят хората, които залагат, печелят компаниите за залагания, печели ITF като продава датите на мачовете на заложните компании. Но никаква част тези пари не достигат до тенисистите. Това е голям проблем. “ – споделя Васко Младенов.

Вижте още:  Участие на българите, които ще следим днес, 25.06.2019 г.?

„С новите промени внасят стабилност на върха и правят живота невъзможен на тенисистите с по-нисък ранкинг. Ако не си част от голяма мениджърска агенция и нямаш голям спонсор, трябва да се откажеш. А …какво става с тези ,които не искат да играят юношески турнири? Или пък са били в университет и след това стартират.“ – се пита Сесил Каратанчева.

В края на м. март т.г. в Малта се проведе годишно общо събрание на страните членки на тенис Европа. То излезе с общо становище по този проблем. В декларацията, която Събранието прие, категорично се изразява неодобрението на участниците на новите правила за точкуване. „Сегашният път между ITF World Tennis Tour и системата за класиране на ATP Tour не успява да подкрепи играчите и федерациите, които предствяме. Ние призоваваме ATP да обмисли незабавното възстановяване на точките за класиране на турнири от по-ниско ниво.“ – се казва в нея.
В официалната аргументация за новите правила беше разграничението „професионалисти“ и „аматьори“ – тези, които печелят повече отколкото са разходите им и другите, които влагат повече от спечелените от наградни фондове. А точно новите правила силно ограничават възможностите за добро финансово обезпечаване. Те очевидно ощетяват тенисистите от малките държави, тези с по-ограничени възможности. Предимство имат богатите академии и онези състезатели, които могат по-дълго време да влагат средства в развитието си. А шанс – феноменалните таланти и финансово обезпечените.
Крачка назад беше обявеното от АТР намерение да създадат ново ниво на турнирите от сериите Challenger. Очаква се новите състезания от тази категория да бъдат с награден фонд от 35 000 долара. Целта на АТР е да смекчат последиците за играчите с по-нисък ранкинг след реформата на ITF, следсвие на която много професионални тенисисти няма да имат достъп до професионални състезания. Освен това от АТР отново ще дават точки за ранглистата и на турнири с награден фонд от 25 000 долара, след като досега само финалистите вземаха такива, а останалите играчи получаваха такива за класацията на ITF. За сега само намерение.

Вижте още:  Да се завърнеш в Лас Вегас


Доколко решенията, които взимат АТР и ITF се обсъждат с действащите състезатели, не се огласява. Играчите имат свой Съвет с президент Новак Джокович. И точно този Съвет на играчите беше в основата на свалянето на Крис Кърмоуд като президент на ATP. По всяка вероятност една от причините за този вот са точно твърде многото промени в правилата за организиране на състезателния тенис. Джокович не веднъж е заявявал своето неодобрение за начина на разпределение на парите в тениса. Дали произходът на сърбина е в основата на позицията му едва ли е токова важно. По-важно е има ли връзка между новите правила, които отварят още по-дълбока пропаст между ITF и ATP, и свалянето на Крис Кърмоуд? Кой ще заеме поста и накъде ще поведе тениса? Ще има ли още нови промени, или може да се очаква връщане назад? Коя тенденция ще победи? Тенисът – по-достъпен спорт или тенисът – елитарно представен от богати или гениално талантливи гладиатори, които на всяка цена да стават още по-богати. А неговото развитие – вместо стремеж към красива и технична игра на физически здрави хора, към мощни, силови представления на фармацевтично подобрени спортисти.
Макар че и някои от „големите“ изразиха недоволство от новите правила и промяната на върха на АТР, всички твърдят, че няма „политически“ проблем. Но, докато ножицата на наградните фондове е толкова широко отворена, проблем ще има. Докато преходът от аматьорския към професионалният тенис е толкова труден и предимствата предопределени, проблемът ще остане само за потърпевшите. Освен ако не получат подкрепа от „върха“.
Едва успял да направи крачка встрани от елитарно, театралното участие на богоизбрани, тенисът прави две крачки към връщане отново на кралската трева, достъпът до която е ограничен.

Вижте още:  Димитър Кузманов-Мико срещу Едан Лешем - Йерусалим Чалънджър , осминафинал

/Le roi est mort; vive le roi!/
„Кралят е мъртъв, да живее кралят!“
Ново начало или нищо ново?

Stela Petrova и Radostina Atanassova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *