post

Internazionali BNL d’Italia 2019

Internazionali BNL d’Italia
Rome, Italy
May 12 – 19 2019

„Всички пътища водят към Рим“! Чудите се защо! Всички си мислим, че е метафора, че до една цел можеш да имаш различни подходи. Всъщност става дума за нещо буквално. Още през IV век римляните построили 85 км. пътна мрежа, минаваща през империята. На всяка римска миля /около 1000 крачки/ бил поставян маркиращ камък. Император Октавиан Август поставил един от тях точно в средата на Рим. Наречен е Златен пътен камък – Милиариум Ауреум. Камъкът не бил наистина златен, вероятно бронзов и е издигнат близо до Форума в древен Рим. Всички разстояния в Римската империя се измервали от и до този камък. Това бил пъпът на света.
Нашето европейско тенис пътешествие тази седмица ни отвежда точно там, във Вечния град – „Caput Mundi“ /столица на света/.

2019 Italian Open, известен също като 2019 Internazionali BNL d’Italia по спонсорски причини, е професионален тенис турнир, който ще се играе на открити клей кортове във Foro Italico от 15 май до 21 Май 2019. Това е 76-то издание на Italian Open и е класифицирано като ATP World Tour Masters 1000 и Premier 5 на 2019 WTA Tour.
Това е последният турнир преди Roland Garros в Париж. Най-доброто от световния тенис е тук.
Всички вече се стремят към най-добрата си форма.
Клей турнирите този сезон не наложиха нови имена, изненадите не бяха много, но вълнуващи. Надал предаде три от очакваните титли – в Монте Карло, Барселона и Мадрид. Така редом до неговото име сред фаворитите се нареждат Доминик Тийм, местния любимец Фабио Фонини и Циципас.. След тригодишно отсъствие от клей кортовете, в Мадрид се завърна Федерер, но очаквано не достигна до върха, макар че показа своя стил и завидна психика.20-кратният шампион от Големия шлем, който е достигнал финал в Италия четири пъти, потвърди участието си тук чрез видеоклип на страницата си в Instagram. “Току-що завърших разговора с моя екип и съм щастлив да кажа, че се връщам в Рим, за да играя в Италия. Толкова е вълнуващо!“ – каза Федерер.
Той почива в първи кръг, преди да се изправи срещу Франсис Тиафо или Жоао Соуса във втория. Борна Чорич е негов потенциален опонент в трети кръг, докато на четвъртфиналите може да се изправи срещу самия Фонини или Стефанос Циципас. Среща с Рафаел Надал или Доминик Тийм, който го победи на четвъртфинала в Мадрид, а сега играят в долната четвърт на схемата, може да има на полуфинала. И все пак, ако в последния момент пропусне турнира няма да е изненада.
С осем титли от Рим и действащ шампион е Рафаел Надал. Във втори кръг той ще има среща с французин /Гаске или Шарди/.

Вижте още:  50 години Nitto ATP Finals


Новак Джокович и Нишикори затварят горната половина. Тук е Григор Димитров. Той започва с Ян-Ленард Щтруф. Григор ще участва и в турнира на двойки като ще си партнира с Борна Чорич. Рим, 2019-а ще остане знаменателен в кариерата на Григор. За сега с факта, че след тригодишна съвместна работа с Дани Валверду, той ще е без треньор. Под ръководството на Валверду Григор постигна най-значимите си успехи. От 2018 г. обаче неговата форма тръгна надолу. Играта му загуби блясъка си, загуби се стилът „Димитров“, с който той стана един от най-големите любимци на зрителите и му носеше успехи. Технически брак или психологическа неустойчивост, лични проблеми или лоша тактическа подготовка – дали зад всичко това се крие треньорска вина или липса на достатъчна мотивация, са въпроси, на които Григор трябва да си отговори. Но, в спорта това е принцип, който никой не нарушава. Когато нещо не върви, новите решения се взимат с нови лица. И първо се сменя треньорът. Всяка промяна действа освежаващо и мотовиращо. Важното е да намериш онзи, който най-точно ще открие къде са проблемите ти и още по-важно, да ти помогне да се справиш с тях. Когато нещо боледува, основното е да поставиш точната диагнозата, лечение се намира. Да се очакват чудеса е несериозно. Какво си е определил Григор като добро представяне е трудно да се предвиди. Но, това, което ние очакваме, е точно „добро представяне“. Успех, Григор! В Рим и в новото партньорство. Според мен изборът няма да бъде лесен.

Знаете ли, че… обичаят с целувката в края на сватбата е още от Древен Рим, но тогава тя е имала друг смисъл. Бракът се е считал за договор, а целувката – печатът под него. Толкова е естествено, а всъщност е история от древността. Защото Рим е основан през 753 г. пр. Хр. А всички се целуваме – по всякакви поводи – целуваме децата си, приятелите си, родителите си, целувки си разменят политици, бизнес партньори, лицемерни доброжелатели. Дамите са особено чувствителни към целувките. Сестрите Уилямс ще имат повод за сестринска прегръдка и целувка още във втори кръг. Схемата не дава повече отговори. Поне засега, докато не са известни квалификантките. Особено, когато там са имена като М. Сакари, Кр. Младенович, С. Стоусър, Ал. Корне, Петкович и още…
Да отидеш в Рим и да не видиш папата се случва често, но да не пиеш „капучино“ е обида за италианците. А знаете ли, че… напитката „капучино“ носи името си от цвета на качулките, носени от монасите на Капуцинския орден – бяло и кафяво. И нищо общо с кафето. Както и факта, че всичко това, което ви казвам, няма нищо общо с тениса.
Но е вярно това, че от днес всички погледи ще бъдат насочени към Рим. И ние ще следим всеки ден от тенис турнирът, който тук винаги е повече от тенис. Той е събитие, свързано с музика, мода, хубава храна и много любов. Защото това е Рим, а Рим е Италия. Италия е необикновена страна с горещо слънце и горещи хора. Очакваме и на корта да е горещо и вълнуващо.
Кои ще са шампионите ще узнаем след седмица. Те ще са тези, които устоят на изкушенията и покажат най-доброто на корта.

Вижте още:  Париж – шанс за останалите щастливци!


В своята история Рим е бил побратимяван с много градове, но повече от 60 години е изключително побратимен с Париж. Мотото на партньорството гласи: „Само Париж е достоен за Рим; само Рим е достоен за Париж“. Е, след Рим заминаваме за Париж. Не е случайно, нали?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *