post

Трябва да си отдаден, за да постигаш целите си.

От 3 до 9 юни в Пловдив се провежда турнирът на клей за мъже от календара на ITF World Tennis Tour с награден фонд $15 000 Plovdiv Cup. Първи поставен в този турнир е Димитър Кузманов. Симон Иванов, Габриел Донев и Алекс Донски също ще се включат в схемата. Участие от квалификациите ще започнат други 12 наши представители.


Своето първо участие в международен мъжки турнир от такава категория ще вземе и Денислав Проданов. В края на месец май Денислав Проданов спечели престижна титла на международния турнир от календара на ITF G5 Stara Zagora за юноши до 18 г. с пет последователни победи. Денислав заслужено получи wild card за основната схема на турнира в Пловдив. Затова решихме да ви срещнем с Денислав, състезател на тенис клуб „15:40“, с треньор Александър Пенев.

1.Всички момчета мечтаят да станат футболисти. Ти защо избра тениса?
В началото, честно казано, не знам защо ми хареса. Просто ми допадна играта. Постепенно, колкото повече напредвах, ми ставаше все по-интересно и забавно. Мога да кажа, че нещото, което най-много ми харесва в тениса е самостоятелността. Когато мачът е тежък и знам, че от мен зависи да намеря начина да се справя, да надделея и да се преборя.
2.Кога започна, какво беше твоето начало в този прекрасен спорт?
Започнах на седем. Родителите ми искаха да ме запишат някъде да тренирам и пробвахме различни спортове, но най-много ми хареса тениса. В началото тренирах в група, но постепенно започнах да играя повече индивидуално. И оттогава се занимавам по-сериозно.
3.Вдигни малко завесата. Как се готвиш преди важен мач – имаш ли си свои ритуали, какво си казвате с треньора?
Преди важен мач предпочитам да остана сам. С треньора си говорим за мача още от предната вечер и не се налага да говорим много преди него. Загрявам 20-30 минути на корта и чакам да стане време за мача. През това време слушам музика, мисля за това, как искам да играя по време на мача, правя различни упражнения, за да не изстива тялото ми и задължително се чувам с родителите си по телефона. Това са нещата, които винаги правя преди важни мачове.
4.Кой или кое е твоят най-силен мотиватор?
Най-много ме мотивира това да научавам нови неща за тениса, да се развивам и естествено да постигам по-добри резултати. Семейството също играе много важна роля за мен. Подкрепата на родителите ми, по-малката ми сестра, треньорите ми, както от София, така и от Свиленград, винаги ми помагат в трудни моменти.
5. Остава една точка, за да затвориш мача, заставаш на сервис – какви мисли минават през ума ти в този момент?
Винаги е различно. Много зависи какъв е мачът. Дали е тежък, дали не. Дали има голямо напрежение или не. Обикновено мисля как мога да изиграя точката така, че да я спечеля. Съставям си нещо като план, къде искам да пласирам сервиса, как да изиграя удара след него. Гледам да не си вкарвам излишни мисли, които да влошат ситуацията.
6.Денислав, разкажи ни повече за успехите ти този сезон. Кога се чувстваше най-сигурен в играта?
Тази година имах доста добри представяния. Изиграх много мачове, доста от тях спечелих и съм доволен как се развиват нещата. Когато достигнах до финал на мъжкия турнир на Левски през м. април, бях в страхотна форма. Беше много добър период за мен. В корта и извън него. Скорошните ITF турнири също бяха важни за мен. Полуфиналите в Ниш и Истанбул – доста специални, защото играта ми не беше на високо ниво, но въпреки това успях да се справя с добри противници и това ми даде увереност. А турнира в Стара Загора е може би най-големият ми успех за тази година. На полуфинала и финала играх на високо ниво и съм щастлив, че нещата се развиха така.
7.И какво предстои до края на сезона?
Следващите турнири са ITF за мъже в Пловдив и Държавното лично първенство до 18г. След това предстоят още ITF турнири. Надявам се да успея да постигна добри резултати и в по-високите категории и да се изкача в ранглистата колкото мога по-високо.
8.Какво да очакваме от Денислав Проданов? Какви са най-близките ти цели?
Честно казано и аз не знам какво да очаквам. В тениса всичко може да се промени много бързо.
Целите ми са да продължа да тренирам здраво и просто да стигам на всеки следващ турнир колкото се може по-напред.

9 Има един много важен за всеки спортист въпрос – какво е необходимо, за да е един тенисист успешен?
За мен, най-важното за един тенисист да е успешен, е да бъде отдаден на тениса. Да обича това, с което се занимава. Именно обичта към тениса прави неща като дисциплината, мотивацията, постоянството доста по-лесни. И дори съм убеден, че това не се отнася само за тениса. Във всичко останало е така. Колкото повече си отдаден на нещо, толкова по-лесно се развиваш и достигаш за това, което си си поставил за цел.

Вижте още:  Напрежението е търсен ефект, ако искаш да се развиваш.

Искаш ли да ни кажеш нещо, за което не съм те попитала?
Искам да благодаря на сегашния си треньор Александър Пенев, затова че за кратко време постигнахме много добри резултати. На треньора ми по физическа подготовка – Никола Чолаков. Също и на треньорите си от Свиленград, благодарение, на които заобичах тениса и продължавам да играя. На тенис клуб „15:40“ за добрите условия за подготовка и подкрепата, която получавам, на Българска федерация по тенис за доверието и предоставената възможност. Най-вече искам да благодаря на семейството си, затова че са винаги до мен и ме подкрепят в добри и лоши моменти.

Вижте още:  Българският турнир или турнир по български

Успех, Денислав! На теб и всички, с които работиш. Успех на турнира в Пловдив!

Тенис Анализи

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *