post

МОДАТА – ЕЗИК НА МИГА

“Модата се мени, но стилът остава.” – казва неповторимата Коко Шанел.
В Париж сме. Няма как да минем без мода. Големите тенис форуми като Roland Garros са отличен терен за нови модни тенденции. Спортната надпревара на корта започва с визията. А тук всички гиганти, произвеждащи спортни облекла, намират своята огромна аудитория и показват най-доброто, най-новото, най-продаваното.
Модата не се измерва с точки и победи. Това я прави много трудна за коментари. Естестиката е вътрешно усещане за всеки. Обичайно се съобразяваме с налаганата ни мода, като понякога пренебрегваме стила си. А често модните тенденции тръгват точно от тенис корта.
В края на 2017 г. Григор Димитров яхна надуваемо розово фламинго в басейн на острова на милиардера Ричард Брансън. И мислите, че фламингото е било случайно попаднало там. Не, това беше началото на голямата „розова“ кампания на Nike. Още през януари 2018-а на Australian open Nike облече всички в цвят „розово фламинго“. И до днес фламингото е един от най-популярните принтове в лятната мода.

Постепенно големите модни диктатори наложиха флоралния принт, като в последните им колекции са водещ мотив. Партиите на „зелените“ и световните защитници на природата завладяват все повече общественото и политическо пространство. И Nike веднага отговори на предизвикателството смело и дори натрапчиво. В медиите те твърдят, че новата модна линия е поглед към природата, нейното опазване и защита. Пчелички, цветя и скелети сред природата са новите принтове на екипите на тенисистите. „На живо“ сигурно изглеждат свежо и завладяващо, но на телевизионния екран остават твърде неразбираеми. Доста дребни, за да се разграничават и определят фигурите, те оставят впечатление само за твърде шаренко. Оттам и посланието не достига до милионите, които гледат тенис през екрана.

Това ме кара да ви върна и по-назад във времето и да си припомним още подобни примери. Серина Уилямс и нейните „балетни“ рокли на US Open 2018. Свободата да се обличаш без ограничения или проява на лош вкус беше този избор, подходящ за тоалет на невръстната ѝ дъщеря? Australian Open 2019 и впитите къси панталонки отново „телевизинно“ подчертаваха недостатъците във външността на Серина. Едва ли дизайнерите не забелязват всичко това. След като тази марка можа да създаде роклите на Шарапова за US Open 2017 – един истински шедьовър на класическата елегантност с вградени камъни „Сваровски“.
Тази година на Roland Garros Серина се появи в екип отново дело на дизайнера Virgil Abloh, сътворил уникалните тюлени рокли. Принтът на якето включва думите “майка”, “шампион”, “кралица” и “богиня”, написани на френски език. Многозначително, дръзко и самонадеяно послание. А разкроената, асиметрична пола очевидно ѝ създаваше неудобство.

Гарбине Мугуруса е една от най-добре облечените тенисистки с Adidas. На Roland Garros тя представи най-иновативния дизайн като цяло. Плисираните поли са често срещани в WTA, но тази рокля се откроява с прозрачната мрежа, контрастната бяла талия и уникален син печат по плисирания подгъв. Stella McCartney и Adidas създадoха удивителни модели и за Гарбине Мугуруса, и за Каролине Вожняцки. Ефектни като конструкция, съченание на форми, цветове и и силует, подчертаващи най-доброто от тялото и движенията на тенисистките.

Мъжете също са подвластни на модата и добрата визия. И производителите полагат не по-малко усилия за мъжката екипировка. Освен удобство се търси и добър ефект. Добър ли беше ефектът с фламингото дълго се обсъждаше и събра много противоречиви мнения. Ретро моделите на Adidas на US Open през 2017 г. обаче бяха впечатляващи с колежанския си привкус.

Lacoste, които обличат Джокович, традиционно залагат на стилната класика.

Вижте още:  European Open Antwerp 2020
C4e087ab Received 691918937903631

Странен подход са избрали Uni Qlо и Федерер – толкова семпло, че чак скучно. И с намигване към миналия век – яка и реверче, широки кантове. Сякаш той се самоиронизира с непрекъснатите намеци за възрастта му.

Своя линия има и Надал – той винаги е в свежи и ярки цветове, които съвсем корепондират с испанската му цветност и темперамент. Оригинално ефектни са маратонките, с които той играе на тазгодишния Roland Garros. Несиметрични, те обединяват елементи от всичките 11 модела, с които той е печелил своите 11 трофея тук.

За състезателите е най-важно екипите да са удобни. За любителите на тениса – качеството на играта, интригата в състезанието и победата на любимеца ни. За производителите, разбира се, основното е, продажбите да се увеличават. Не обсъждаме често модата и стила в облеклото на тенисистите, но може ли някой да отрече, че е по-приятно да виждаме красиви и ефектни екипи, подчертаващи атлетичните фигури на състезателите. А кое е красиво – за всеки от нас то има различни очертания.
“Ако ви порази красотата на някоя жена, но не можете да си спомните как е била облечена, значи е била облечена идеално.” – отново са думи на Коко Шанел. Ако свободно перефразираме, то ще звучи така: „ Ако един състезател ви покори със страхотната си игра, едва ли има значение с какво е облечен.“
Визията ни грабва за един миг. Същността е завинаги.

Вижте още:  Тенисът отвъд спортната надпревара

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *