post

ТОВА Е… ROLAND GARROS, 2019

ROLAND GARROS, 2019 вече е в историята. Но ROLAND GARROS е голяма планина и ехото от него дълго ще отеква.

РАФАЕЛ НАДАЛ


По пътя на клея към Париж Надал изгуби няколко битки /в Монте Карло, в Барселона и в Мадрид/, но спечели войната. 12-тото копие на „Купата на мускетарите“ влиза в колекцията на Надал, а името му ще бъде записано със златни букви в историята на турнира.

Received 327690174826735

Толкова много цифри изтекоха в медийното пространство тези дни, че се изгубихме в целта им. Само за броя на сменените фланелки на Надал май не се води статистика. Цифрите обаче не могат да отразят нито едно усещане – еуфорията и възторга на милионите му почитатели; отегчението и вътрешния бунт на недоволните от тази доминация; упоритата последователност и невероятния хъс за победата, преодолените болки и сълзи от радост; триумфа на победителя, преминал през победи и разочарования; лишенията, компенсирани с богатство и слава; непрекъснатата гонитба в техническите параметри на играта и менталната борба с мотивиращите фактори; умората, отдадеността и стремежа да останеш човек като всички останали; любовта, която да запазиш за себе си, когато си като на рентген пред света. Няма цифри и статистика, които да измерят чувствата. Това е! Това е голямата жертва. Това е да те короноват, без да си се родил със „синя“ кръв.
Това е ROLAND GARROS! Първият път е само щастие. ROLAND GARROS, 2019 вече е огромна тежест и отговорност. Дали на Надал му се иска да полети или е смазан от умора? Или и двете. Цифрите тук са излишни. Това е … само за него.

Вижте още:  ФИЛМ ЗА МАГИЯТА НА МАЛКАТА ЖЪЛТА ТОПКА КАДРИ ОТ СЕЗОН 2017

МЪЖЕТЕ
Главните герои на ROLAND GARROS в последните десет години са несменяеми. По една титла за Федерер, Джокович и Вавринка и останалите за Надал. Това е! Върховете на тениса са запазена територия за зрели мъже.

ЖЕНИТЕ
Жените по дефиниция са непредвидими. И тук, на ROLAND GARROS, не изневериха на себе си.

Received 338635763493423


За десет години – осем шампионки. Ашли Барти е новата звезда на ROLAND GARROS 2019. След Маргарет Корт отново австралийка е с купата на ROLAND GARROS. Тя е млада, обича риболова и вече е № 2 в световната ранглиста. „Имам усещането, че мястото ми е на върха.” – самочувствие на победителка. Това е … АшлиБарти!


Аманда Анисимова

Received 700856523700867


Тя събра погледите на всички. Потомствена рускиня, родена в САЩ и състезаваща се като американка, Аманда никога не е ходила в Русия, но говори отлично руски език. Тя не е посещавала училище, винаги е била на домашно обучение. Започва да играе тенис 2-3 годишна под ръководството на майка си, след това и на баща си. До този момент те нямат нищо общо с тениса, освен факта, че голямата им дъщеря играе колежански тенис. Двамата родители се посвещават в тенис науката самостоятелно, чрез видеозаписи и личен опит. Аманда е работила и с Ник Савиано, и с Макс Фолин. Определяната като двойничка на Курникова, Аманда вече е на 17 години, с внушителните 180 см. ръст, красиво тяло и лице, тя привлича внимание на корта и извън него. Близката приятелка на Ник Кириос казва, че е мечтала да стане хирург. Това може да си остане само мечта, защото ROLAND GARROS, 2019 показа колко много може да се очаква от нея. Преминала през Ирина Бегу и Сабаленка, на четвъртфинала тя отстрани Симона Халеп, и в полуфинала взе сет на шампионката Барти.
Това е … ROLAND GARROS!
Маркета Вондрушова
Още една тийнейджърка завладя вниманието на Париж. След ранното отпадане на фаворитките, тя се изправи на финала срещу Ашли Барти.
Пътят на новата генерация тенисистки е открит. Фойерверки или бъдещи звезди. Бъдещето е пред тях.
Това е … ROLAND GARROS!

Вижте още:  Григор Димитров срещу Стан Вавринка - Cincinnati , 1- ви кръг

ГРИГОР ДИМИТРОВ

Received 2272528879489762


ROLAND GARROS, 2019 беше първото сериозно препятствие пред Григор Димитров и новия му треньор. След дълбокото пропадане в ранглистата, в играта и настроението му, Радек Щепанек донесе очаквания свеж полъх в представянето на Григор. Много неща го тормозеха в последните месеци. Очевидно стратегията на Дани Валверду забоксува, играта от дъното на корта се оказа твърде физически натоварваща за техниката на неговите удари и дясното му рамо. Пропуснатите турнири доведоха до сериозен спад в игровата му практика. Прокрадна се усещането за криза и в личния му живот. ROLAND GARROS, 2019 сякаш отдалечи Григор Димитров от пропастта. Видяхме го освободен, с повече настроение, готов за битки и победи. Видяхме го спокоен, с желание да общува с българските медии и чрез тях и с нас, хората, които го подкрепяме. Ако Радек Щепанек и Григор Димитров поемат по пътя към Топ 10, каквато нагласа демонстрира треньорът му, ще запомним Париж 2019-а. Париж, в който и въздухът е наситен с оптимизъм.
Това е … ROLAND GARROS!

Вижте още:  AUSTRALIAN OPEN 2018,28.01

ЗА ХОРАТА И ПРИРОДАТА
Вятър, дъжд, много прекъсвания на играта заради лошо време и настъпил мрак.
ROLAND GARROS е единственият турнир от Големия шлем, останал традиционно във времето. Няма осветление, няма подвижни покриви. Играе се само когато и колкото природата позволява.
ROLAND GARROS остана и единствен, на който петият сет се играе до два гейма разлика.
Това е… ROLAND GARROS!
Турнирът, който не обича промените. И адреса, към който пътува „Купата на мускетарите“ е традиционно познат.
Това беше… ROLAND GARROS, 2019!

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *