post

„The Championships“, Wimbledon – по пътя към финалите

В разгара на един от на-красивите турнири за годината сме – „The Championships“, Wimbledon. Много го определят като най-лесния в противовес на Roland Garos, определян за най-трудния. Дали и състезателите не се поддават на това определение или не му отдават такова значение, защото сезонът на трева е твърде кратък. И се оказа „препъни камък“ за мнозина още в началото. Ал. Зверев, Ст. Циципас, Тийм отпаднаха още в 1-и кръг. Вавринка допусна загуба във втори. Не видяхме изненади от младите Попирин и Оже-Алиасим. Опелка и Хачанов също се предадоха пред опита съответно на Раонич и Баутиста-Агут. Хуркач нямаше агрументи срещу Джокович.


Любопитен и очакван с интерес беше мачът между Надал и Кириос. И пак завърши със скандал. Надал очаквано победи нестабилния Кириос, който много рядко може да запази концентрация в този формат. А скаданлът – когато си в категория „лоши момчета“, всяка твоя дума и жест се гледат под лупа и тълкуват като поредната издънка. Само Фонини може да го конкурира, но не винаги успешно. И така – какво да очакваме през втората седмица? Гофен и Вердаско може да направят интересна среща. Америнкански сблъсък – Сангрен/Куери. Дали Кукушкин ще затрудни Нишикори? За Надал едва ли ще има проблеми. Моят избор за мач на четвърти кръг – Федерер/Беретини.


Влизаме във втората седмица без Вожняцки, Кербер и Мугуруса. При жените голямата сензация е Кори Гауф, победила последователно по-голямата Уилямс, Рибакова и Полона Херцог, за да се срещне в 4-и кръг с Халеп, което определя тази среща като много интригуваща. С играта си на корта, с психическата устойчивост в трудни моменти петнайсетгодишната американка накара светът да заговори за нея. Много качества притежава това момиче – физически изглежда отлично подготвена, ударите ѝ имат много технически достойнства, движението ѝ по корта е с лекота, а решенията, които взима са твърде зрели за възрастта и опита ѝ. Конта – Квитова ще даде отговорите на доста въпросителни в дамския турнир. Свитолина/Марич ще е от онези срещи, които ще се гледат с интерес и на която може да се очакава интрига. Не че за жените може да се предвиди нещо сигурно.

Вижте още:  Любопитно от историята на тениса


След ден почивка ще започне втората седмица на „The Championships“, но българското участие в него приключи твърде рано за нашите очаквания. Момичетата отпаднаха още в квлификациите. Григор Димитров изигра само един мач. Но мач, който ще запомним.


Григор Димитров обича играта на трева. Тя добре пасва на стила му. В две последователни години обаче на тревния корт Григор се представя добре само в демо-турнира. Там играе свободно, с настроение и … показва хубав тенис. След това отпада в първи кръг. И ако миналата година срещу него беше Вавринка, то тази ни се наложи доста да почетем, за да се запознаем със съперника му. И то в един твърде странен мач. Вече мислехме за следващия му противник, когато се стигна до една, тежка откъм резултат и развой на срещата, загуба.
Минаха няколко дни и от Григор Димитров – само мълчание. Тежко му било. Сигурно! Но в тази игра и на това ниво леко няма. Пак се обадила контузията. Може, ама дали е така? Отказа пресконференцията след мача и отнесе глоба. Не му се говорело – на никой не му се говори след загуба, ама такива са правилата. И не само за да спазиш реда, а за да победиш себе си и настроението си, и огорчението си. Защото играеш на Wimbledon. Това не е просто един пореден мач. Гледа те половината свят и от тази половина половината са се интересували точно от теб. А това е тежка отговорност, която като неизбежната раница в планината, е първата тежест, която трябва да се научиш да носиш. Едва ли на Дел Потро му е много приятно да позира в болничната стая или с патерица и по чехли, но толкова много хора се вълнуват как е и той има дълг към тях. И го следва. И не само той!
И, моля, не казвайте сега – на никого не е длъжен да дава обяснение. Напротив – длъжен е! Това е част от тази жестока игра, наречена „слава“. Всички, които се интересуват от твоя тенис, ядат от сладоледа, който рекламираш, купуват екипите и часовниците, които носиш, са твоя капитал и твоя демон.
Много боли, когато падаш от високо. Но само, когато можеш да разчиташ на онзи обезопасяващ парашут, наречен „подкрепа“, можеш плавно и по-леко да приемеш удара от падането. И тогава с достойнство започваш да живееш като част от първите 50 в света, а не като звезда от небосклона на десетте. Захранваш подкрепата с откровеност, събираш сили и победи от други нива, където също се борят такива като теб. И, понеже вече си минал по този път, и както всички знаем, по-лесно е да изкачиш върха, отколкото да се задържиш там, сега идва по-трудното. И само ако успееш да приемеш всичко това и упорито преоодолееш всичко по пътя, имаш шанс за нещо повече. Не е фатално да излезеш от първа страница. Фатално е, ако приемеш това болезнено. Тогава боли, много боли…

Вижте още:  Григор Димитров срещу Грегоар Барер - Open Sud de France , R2


Григор Димитров написа славни страници от историята на родния тенис. С неговото име винаги ще свързваме най-големите ни успехи в този спорт. На неговия гръб се крепят мнозина.
И не – не бива да го отписваме и да си мислим, че вече е дал всичко от себе си. Той има бъдеще в тениса, но е време да осмисли точното си място в големия тенис, да подреди така изявите си, за да му носят повече позитиви. И не на последно място – да бъде искрен и отзивчив към всички, които го подкрепят. Така и на него, и на нас ще ние по-лесно да следваме реалността, да се гордеем с нея и да не пресилваме очакванията си. А той – своите.

Вижте още:  Григор Димитров и BNP Paribas Open 2019


„The Championships“ продължава! И ще намери своите герои. Повече от сто години всяко лято е така. Григор Димитров беше част от това грандиозно събитие. И ние сме горди! Но сега някак изглежда като щраус, дълбоко заровил глава в пясъка? Знаете ли, че щраусите заравят глава, за да търсят вода дълбоко в пясъка. И Григор ще намери своя извор чиста вода. Той сигурно вече е забравил „тревата“ и се настройва за сезона на твърда настилка. И ние оптимистично
„хвърляме“ случая зад гърба.


Очаква ни вълнуваща седмица на „The Championships“ с много интересни и вълнуващи двубои. Трофеите чака своите притежатели!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *