post

За Кириос с любов

Гениалността е една от най-неуловимите концепции в психологията. Точните параметри на неговото определяне не са установени. Гениалността на човека се определя от няколко теории. Патологичната теория намира връзка между гения и лудостта – повишена чувствителност, рязка промяна в настроението и т.н. В теорията за гениалността на качественото превъзходство идеята за наличието на недостатъци в гениите не е разрешена, те са признати за по-силно развити, отличаващи се сред останалите, тип хора с по-развити способности.
Признаците на гения: нестандартно мислене, което е уникално по своето проявление и се стреми към себеизразяване, като първостепенна задача; въображение – ярко, нестандартно и оживено представяне на нещата, човек живее буквално потопен в друг свят; решителност – високо ниво на представяне и постоянство за преодоляване на установените възгледи за обществото; многопотенциалност – развитие на способности в няколко области едновременно; спонтанност, оригиналност на поведението (като движеща сила на несъзнаваното); високо ниво на самочувствие и енергия.
Какво е гений и талант? Талантът отразява висока степен на развитие на способностите, обикновено представени в една област. Гениалността и талантът са различни по начина, по който се изразяват. Така че, за проявяването на таланта са необходими време и усилия, той може да бъде разбран и развит. Геният, от друга страна, надвишава човешките стандарти, противоречи на всякакви условия и се проявява независимо от обществото, неговата благосклонност или негативност.


Това е от теорията, това са цитати от учебниците по психология.
Всяка прилика с познати лица не е случайна.

Вижте още:  Зверев срещу Кирьос - финал, Acapulco ATP500


Аз харесвам Ник. Забавен ми е. Поведението му не ме дразни. Играта му ме кара искрено да му се възхищавам. Не защото е най-добрият, а защото е най-непредвидим. Защото си позволява да се забавлява и на най-важните и „отговорни“ мачове. Защото, видимо, за него е без значение кой е от другата страна на мрежата.
Ник е нестандартен човек. Ник е момче, което не може да мълчи в продължение на часове, да вдига юмрук и да приеме, че единствените позволени фрази на корта са „Vamos!“ и „Come on!“. Той си говори с публиката, със съдията, с противника. Но, никой не приема начина му на общуване. Защото е различен. И вече е обявен за гамен. Големите спортисти са емоционални, буйни и невъздържани. Тези, които не са специално третирани да тушират емоциите си. Чрез много обработка на тенисистите им се налага модел на поведение. И с времето те го придобиват. Кириос не се подлага на подобна обработка. И, мисля, че той ще е едно изключение от правилото. С времето няма да се промени. Много примери има – младите Макенроу, Джокович и т.н. Но с годините, за да постигнат големите си цели, са станали други хора. Не възрастта, а специалната намеса ги е променила. Ник е отборен играч, а тенисът самотен спорт. Това е противоречие, което ще му тежи до края на активното му практикуване на тенис. Няма наказание, което да го промени – това не го докосва емоционално. Няма критика, която да го накара да се почувства виновен. Защото той не е виновен, че нито за секунда не изневерява на себе си. Ник е таланлив атлет – с още много спортове би се справил не по-зле. От физическа гледна точка той прави всичко с лекота. Това го прави непостоянен, не полага толкова усилия, колкото мнозина други, има самочувствието, че всичко може да направи, стига да реши. Тази небрежност и лекота го правят привлекателен /според мен/ и нехаресван /от онези, които се дразнят от този факт/.
Гамен, невъздържан дразнител, талант или… направо гений. /Виж по-горе!/.
Гений на свободното мислене и поведение, което тенис-обществото не иска да приеме, дръзнал да го демонстрира. Но за световната тенис-машина Ник Кириос е ценен – като лош пример, като шоумен, който привлича публика.
На мен ми е симпатичен, може би чисто лично, защото обичам всичко нестандартно. И различните хора ме карат да мисля, за да ги разбера.

Вижте още:  Рафаел Надал срещу Ник Кириос - Wimbledon 2019 , 2-ри кръг

P.S. Това писание няма никакви претенции за изчерпателност, научна или журналистическа стойност. Приемете го като Ник, просто за забавление и с усмивка, моля.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *