post

За Кириос с любов

Гениалността е една от най-неуловимите концепции в психологията. Точните параметри на неговото определяне не са установени. Гениалността на човека се определя от няколко теории. Патологичната теория намира връзка между гения и лудостта – повишена чувствителност, рязка промяна в настроението и т.н. В теорията за гениалността на качественото превъзходство идеята за наличието на недостатъци в гениите не е разрешена, те са признати за по-силно развити, отличаващи се сред останалите, тип хора с по-развити способности.
Признаците на гения: нестандартно мислене, което е уникално по своето проявление и се стреми към себеизразяване, като първостепенна задача; въображение – ярко, нестандартно и оживено представяне на нещата, човек живее буквално потопен в друг свят; решителност – високо ниво на представяне и постоянство за преодоляване на установените възгледи за обществото; многопотенциалност – развитие на способности в няколко области едновременно; спонтанност, оригиналност на поведението (като движеща сила на несъзнаваното); високо ниво на самочувствие и енергия.
Какво е гений и талант? Талантът отразява висока степен на развитие на способностите, обикновено представени в една област. Гениалността и талантът са различни по начина, по който се изразяват. Така че, за проявяването на таланта са необходими време и усилия, той може да бъде разбран и развит. Геният, от друга страна, надвишава човешките стандарти, противоречи на всякакви условия и се проявява независимо от обществото, неговата благосклонност или негативност.


Това е от теорията, това са цитати от учебниците по психология.
Всяка прилика с познати лица не е случайна.

Вижте още:  Ник Кириос за усилията на Фонда за помощ по време на пандемията


Аз харесвам Ник. Забавен ми е. Поведението му не ме дразни. Играта му ме кара искрено да му се възхищавам. Не защото е най-добрият, а защото е най-непредвидим. Защото си позволява да се забавлява и на най-важните и „отговорни“ мачове. Защото, видимо, за него е без значение кой е от другата страна на мрежата.
Ник е нестандартен човек. Ник е момче, което не може да мълчи в продължение на часове, да вдига юмрук и да приеме, че единствените позволени фрази на корта са „Vamos!“ и „Come on!“. Той си говори с публиката, със съдията, с противника. Но, никой не приема начина му на общуване. Защото е различен. И вече е обявен за гамен. Големите спортисти са емоционални, буйни и невъздържани. Тези, които не са специално третирани да тушират емоциите си. Чрез много обработка на тенисистите им се налага модел на поведение. И с времето те го придобиват. Кириос не се подлага на подобна обработка. И, мисля, че той ще е едно изключение от правилото. С времето няма да се промени. Много примери има – младите Макенроу, Джокович и т.н. Но с годините, за да постигнат големите си цели, са станали други хора. Не възрастта, а специалната намеса ги е променила. Ник е отборен играч, а тенисът самотен спорт. Това е противоречие, което ще му тежи до края на активното му практикуване на тенис. Няма наказание, което да го промени – това не го докосва емоционално. Няма критика, която да го накара да се почувства виновен. Защото той не е виновен, че нито за секунда не изневерява на себе си. Ник е таланлив атлет – с още много спортове би се справил не по-зле. От физическа гледна точка той прави всичко с лекота. Това го прави непостоянен, не полага толкова усилия, колкото мнозина други, има самочувствието, че всичко може да направи, стига да реши. Тази небрежност и лекота го правят привлекателен /според мен/ и нехаресван /от онези, които се дразнят от този факт/.
Гамен, невъздържан дразнител, талант или… направо гений. /Виж по-горе!/.
Гений на свободното мислене и поведение, което тенис-обществото не иска да приеме, дръзнал да го демонстрира. Но за световната тенис-машина Ник Кириос е ценен – като лош пример, като шоумен, който привлича публика.
На мен ми е симпатичен, може би чисто лично, защото обичам всичко нестандартно. И различните хора ме карат да мисля, за да ги разбера.

Вижте още:  И ТОВА ДОЙДЕ ОТ КОСТА РИКА /за Мико с най-добри чувства/

P.S. Това писание няма никакви претенции за изчерпателност, научна или журналистическа стойност. Приемете го като Ник, просто за забавление и с усмивка, моля.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *