post

P.S.* – Григор Димитров и ние – българите, любители на тениса

Спортната кариера, както и животът, е една спирала. Тази на Григор сега е насочена надолу. Изкачвайки се нагоре ние, българите, възторжено посрещахме успехите му и заедно с него гордо достигнахме до третото място в световната класация. Днес Григор е на 74-а позиция.
Колко от нас са знаели как преди 12 години един юноша от Хасково заминава за Испания и се присъединява към академията „Sanchez-Casal“, подкрепен от двама успели спортисти, за да тренира тенис на друго ниво и с мечтата един ден да се появи на световната сцена. И той не само се появи, но и остана трайно на нея, сред най-големите. За десетина години неговото име стана толкова популярно, че днес няма българин, който не знае кой е Григор Димитров.


И оттогава …


Тенисът в България от частен бизнес на сестри Малееви се превърна в популярен спорт. Няма да се занимаваме със статистика /цифрите не са толкова важни/. Но всеки знае колко корта и школи имаше у нас преди 10 години и колко са сега. И, ако някой си мисли, че това е само благодарение на БФТ, то той е служител там.
Телевизиите се борят помежду си за предаване на турнирите и да следиш тенис стана достъпно за всеки.
В социалните мрежи се появиха десетки групи и сайтове, посветени на тенис и тенисистите.
Случиха се безброй приятелства, станали на тази основа.
Много хора все по-лесно намират България на картата, защото са чули името ѝ, благодарение на Григор Димитров.
София получи домакинство на турнир от АТР 250, макар че все още не се намира влиятелен българин, който да го оглави. С това и достъп на млади българи до тази категория турнири.
Български тенис-центрове взеха домакинства на нови турнири от Тенис Европа и ITF. Все по-често сме домакини на професионални, практически форуми, което подпомага треньорите.
Много млади състезатели са мотивирани и вярват, че по вече проправената пътека се стига до целта. Много хора вече се интересуват от тях, в очакване на „новия Григор“. Дано се намират и такива, които да ги подкрепят и в чисто материален аспект.
Има и още какво да се добавя…

Вижте още:  Григор след Ролан Гарос 2019


Григор Димитров направи своята кариера и даде тласък на тениса в България. Ние го обсъждаме, критикуваме, радваме се на добрите му игри, съжаляваме за загубите. Подкрепяме го дори, когато той не ни дава вниманието, което ни се иска да получаваме. Факт е, че в световния тенис имаме един от най-техничните, разнообразни и атрактивни тенисисти. Българин е един от най-обичаните в света спортист. Григор Димитров е сред най-търсените рекламни лица.
Проблемът сега не е колко ще издържи на наторванията контузеното рамо. Дори не е и в това, колко дълго още той ще се задържи в топ 100, ще се издигне ли отново нагоре по спиралата. Или какви мерки ще вземе за контузията си и за бъдещето си като тенисист. Един ден и той ще приключи с големия тенис.
Нашият проблем не е звездната кариера на Григор Димитров, с която, дълго след приключването ѝ, българите ще се гордеят. Той вече постигна невъзможното за условията, в които е роден.
Нашият, българският проблем, е как ще продължим в тениса. Ще има ли с кого да се гордеем на такова ниво или ще минат поколения, преди в световния тенис да се говори за българин.

Вижте още:  Клеят-тенис с характер


Григор Димитров, разбира се, е съсредоточен върху своята кариера и своите проблеми. В усещанията, в мислите и в това, което преживява, той е сам. От една страна го връхлита подкрепата на семейство, на близки и почитатели, и от друга – поетите ангажименти, договори и отговорности. И те са равни по сила, но противоположни по въздействие. Каквото и колкото да си говорим, в мислите и физиката си той е сам. И ще вземе своето решение.
А оценката на взетите решения винаги е P.S.
Григор Димитров ще направи това, което моментът му подсказва.
Ние да му мислим, че нещо поводите ни за национална гордост намаляват драстично.

  • P.S. /post scriptum, послепис/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *