post

Аплодисменти ONLINE

Ей така, тихомълком, премина Държавното лично първенство по тенис за мъже и жени “ЗММ България” /ЗММ май е завод за металорежещи машини, не е сигурно/. От Фейсбук страницата на БФТ разбрахме, че наградният фонд на състезанието е 10 000 лв. и се провежда на кортовете на ТК „Левски“, София.

Проявихме любопитство и потърсихме в сайта на БФТ Наредбата. Открихме такава, но за наша изненада тя беше от 2018 г. Изчакахме да разберем, след като вече знаем наградния фонд, как се разпределя той, каква е таксата за участие. Разбрахме, но за миналата година, затова няма да ви занимаваме, не е актуално. А, може и да е, не знаем. След като наградния фонд е същия. Та, ето какво пише там: такса за участие – 30лв. /2018/, 50 лв /2019, споделена цифра от един участник/, победител на сингъл 1650 лв., победител на двойки 400 лв. /и преди, и сега/. Хотел и храна за сметка на участниците.


Това за парите, а какво друго дава участието в Дъжавното? 250 точки за националната ранглиста за победителя, 180 – за финалиста и т.н. много ли е, малко ли е- не знаем. Ентусиазирани млади хора винаги ще има. А, и като казахме ентусиазъм. Ето вижте: „Ако говоря конкретно за Стефан Цветков – той е доброволец и като президент на Българската федерация по тенис /и като член на Борда на директорите на ITF, б.а./. И ние знаем отлично, че дори трябва да инвестира свои средства, за да реализира идеите си и да развива българския тенис. В същото време напълно доброволно инвестира и с времето си и идеите си да развиваме и световния тенис… Знаем за усилията, които се полагат, за реализирането на различни програми за развитие на талантите и масовия тенис. Хубавото е, че резултатите се виждат. Знаем, че е трудна мисия, но сме сигурни, че и Българската федерация по тенис, и спонсорите, и партньорите – всички заедно сте горди, когато впоследствие виждате български тенисисти на върха на европейския и световния тенис.“ каза в специално интервю Президентът на Международната тенис федерация (ITF) Дейвид Хагърти.

Вижте още:  Траекторията на развитието на тениса като цяло, под ръководството на БФТ, е възходяща.


Имаше и стрийм за наблюдаване на живо. Имаше и рекламно платно, за снимки. По време на награждаването кортът приличаше на снимачна площадка за реклама – участниците позират пред платното, отзад един човек го държи, че падаше от вятъра, отпред камера, фотографи, масичка с купи и шампионите. Това го имаше… А, какво нямаше? Нямаше зрители, нямаше аплодисменти, нямаше музика, нямаше празник, нямаше атмосфера.

Вижте още:  Рано или късно, пътят на големите таланти неизбежно преминава през частна академия.


Има проект, който също потърсихме в сайта на БФТ, защото от плакатите не се вижда достатъчно. Явно е за подкрепа на млади таланти с мото: „Зареждаме бъдещето“, ама какво повече, не се казва. И в сайта няма. Срещали сме 16 такива плаката, което означава, че повече от 16 млади български тенис-таланти ще бъдат „заредени“, ама как, не разбрахме. Може би това е Програмата “3Т – Тенис Тийм Талант”, ама пак там, в този сайт на БФТ, отборите за 2019 г не са актуализирани. Важното е те да си знаят и да получават подкрепата. То, като всичко в БФТ е на доброволни начала, да намерим един доброволец и сайта да поддържа.

Вижте още:  Българките в Australian Open 2019


И така Шампионите на България на открити кортове за 2019-а година са:
Алекасандър Лазаров, който защити титлата си от миналата година, Петя Аршинкова – при жените, Христо Валеов и Габриела Михайлова при смесените двойки, Александър Лазаров и Габриел Донев при двойките мъже, Гергана Топалова и Петя Аршинкова – при дамските двойки.


Честито на шампионите! Вие заслужавате цялата ни подкрепа и аплодисменти, макар и само online.

Radostina Atanassova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *