post

LAVER CUP – ПАРИ И ЗВЕЗДЕН ПРАХ

Прага, 2017-а; Чикаго, 2018-а; пред нас е Женева, 2019-а, 20 – 22 септември.


Това е Laver cup!


По идея на Роджър Федерер и собственост на Team 8, Laver Cup е създаден в чест на най-големия играч на ХХ век, Род Лейвър. Род Лейвър – мост между епохите. Тенисисът, който е спечелил всичко в тениса и голямата любов на публиката от няколко поколения. Всеки, който е видял играта на „Rocket Rod Laver“, ще помни неговата сила, бързина и точност. Той е и скромен човек, който знае какво трябва да направи, за да спечели уважението и любовта на противниците си и на самия спорт. Род Лейвър остава вечно вдъхновение за поколенията.


Правилата на Laver cup?
Събитие, което се провежда всяка година, две седмици след US Open. Местоположението му се мести всяка година между Европа и други градове по света.Тази година Laver cup ще се проведе на закритите твърди кортове в Palexpo в Женева, Швейцария от 20 до 22 септември.
Турнирът се играе в продължение на три дни. В петък и събота има дневна и вечерна сесия, последвана от финална сесия в неделя. Всеки ден се играят четири мача – три сингъла и един на двойки. Както синглите, така и двойките играят два от три сета. В случай на равенство, третият е тайбрек сет до 10 точки. Всеки играч се състезава в поне един сингъл мач през първите два дни.
Никой играч не може да играе сингъл повече от два пъти през трите дни. Поне четирима от шестимата играчи трябва да играят двойки. Всяка победа носи една точка в петък, две точки – в събота и три точки – в неделя. За да спечели, отборът трябва да достигне 13 точки. При равенство, след изиграването на всичките 12 мача се играе финален двубой. Всеки отбор се състои от шестима играчи и се води от капитан, който е легенда на спорта. Капитан на Европа е Бьорн Борг, а капитан на отбора на света е Джон Макенроу. Трима от шестимата играчи се класират въз основа на своята ATP класация на сингли към понеделник след Откритото първенство на Франция и трима са „капитански избор“, обявен в началото на US Open.

Вижте още:  Турнирите през седмицата 19 – 25 май 2019 г.


Отборите!
Още на 13 декември 2018 г. Роджър Федерер и Рафаел Надал бяха първите играчи, които потвърдиха участието си за Team Europe. По време на Откритото първенство в Мадрид през 2019 г. Стан Вавринка изрази интерес да участва в събитието с Федерер, но вместо това избра да играе в Санкт Петербург в Русия /отказа се и от този турнир в последния момент/. На 14 юни 2019 г. Доминик Тийм, Александър Зверев и Фабио Фонини обявиха участието си за Team Europe. На 3 юли 2019 г. за отбора на света бяха обявени Кевин Андерсън, Джон Иснър, Милош Раонич и Денис Шаповалов. Стефанос Циципас и Ник Кириос бяха потвърдени за участие на 13 август. В последния момент капитанът на световния отбор Джон Макенроу избра Джак Сок и Тейлър Фриц, като Фриц замести контузения Андерсън. Резервите – Роберто Баутиста Агут и Джордан Томпсън.

Вижте още:  Добротата печели


Женева!
Добре дошли в страната на точните часовници, еротичното сладко изкушение и фондюто, в родното място на Жан-Жак Русо. „Разумът ни показва целта, а страстите ни отклоняват от нея. “ – казва философът Русо. Разумно е да не се отклонявам от целта – Laver cup, но още съвсем малко философия. „Природата никога не ни заблуждава. Ние сме тези, които лъжат себе си.“ – е казал Русо преди 300 години.
Миналата година, в интервю за L’Equipe и швейцарския канал SRF Роджър Федерер коментира решението да премести Laver Cup в Женева, Швейцария през 2019-а. Тогава Маестрото сподели: „Когато от Женева казаха, че са заинтересовани, започнах да мечтая, да си мисля как това ще бъде невероятен, прекрасен начин да завърша кариерата си и си казах „Няма ли да е великолепно, може би все още ще играя. Мога да говоря с всички тези топ състезатели – Голямата четворка и Стан… Ще опитам да привлека възможно най-много момчета и да играем заедно, да създадем изключително събитие за град, който е видял много тенис през годината и харесва спорта, това е основната цел на Laver Cup, където и да отиде.“
Е, не очакваме Федерер да направи сега своя бенефис, а и Стан няма да видим в Женева. И Кевин Андерсън беше сред избранниците за отбора на света, но контузия го извади от състава. Колко бързо се променя всичко!

Вижте още:  Матео Беретини срещу Диего Шварцман - Wimbledon 2019 , 3- ти кръг


И така – предстои звездно шоу!
“Знам, че Тони Годсик и организаторите не спестиха пари, за да организират това невероятно събитие. Така че очаквам само най-доброто не само за нас – играчите, но и за спонсорите и феновете. Инвестирани са много пари.“ – ни връща в настоящето Федерер.
На пръв поглед отборът на Европа е без конкуренция. „Шестият ни играч е по-високоранкиран от първия в отбора на света. Но всичко е балансирано.“ – твърди Маестрото.


Дали ще има баланс не се знае, но, когато са събрани толкова звезди, шоуто е гарантирано.
Ще се потопим в звезден прах!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *