post

ПОД ПРИЦЕЛ – КОМЕНТАТОРЪТ

Никола Ибришимов за телевизията, Григор и стреса.

От месец януари 2017 г. пред микрофона на българския ефир на Евроспорт застава Никола Ибришимов. Той е завършил НСА, коментирал е три световни и две европейски първенстава по футбол, пет олимпийски игри – три летни и две зимни. Никола е син на дългогодишния водещ на икономически предавания в БНТ Иван Ибришимов. През 2012 г. той става най-младия носител на отличието на името на братя Ексерови „Златната секира“. Отличието се връчва за принос в развитието на българската спортна журналистика. Своя дебют в Евроспорт прави, коментирайки Хопман къп през 2017 г. С приятен тембър и характерен стил, той е разпознаваем и харесван от зрителската аудитория. Много вълнения преживяхме тези дни на US Open. Много критики отправихме към избора на Евроспорт кои срещи да предава и защо, защо Григор не винаги беше сред тях. Как се коментира мач на Серина например, когато с едното око следиш какво става с мача на Григор? Така мисля да започна моя разговор с Никола Ибришимов. С молбата да се обръщам към него с приятелското „ти“. Толкова познат ни е гласът му.

Как се коментира мач на други тенисисти, когато твоят личен интерес е насочен към друга среща?
Струва ми се много трудно и съществува голям риск за грешки. При мен обаче такава дилема няма. Обожавам комбинацията между спорт и коментар. Обикновено влизам много дълбоко в мача. Изключително рядко мисля за нещо друго по време на работа в ефир.
Но знам какво имаш предвид. В конкретния случай непрекъснато следях резултата от мача на Григор, който за съжаление и поради позицията в класацията на АТП (78-о място преди Ю ЕС Оупън), не винаги е сред приоритетите в програмата. Особено, когото по същото време на корта е някой от топ играчите.

Завършил си НСА. Каква специалност?
Завърших треньорския факултет, специалност фехтовка. Спорт, на който посветих юношеските си години и постигнах отлични резултати на местно ниво. В последните две години от обучението си добавих спортната журналистика като допълнителна квалификация. Не мисля, че това ми даде някаква грандиозна основа и по-късно, като стажант в БНТ, трябваше бързо да изтривам с голямата гума огромни пасажи от това, което ни бяха учили. Оказа се, че методиката в университета беше твърде архаична, за да може да покрие много по-високите съвременни изисквания. Така беше преди 15-ина години. Сега ситуацията е много по-различна. В НСА работят млади, много начетени хора, които са близо до журналистиката и предават адекватно материята.

Как се ориентира към тази специфична журналистика?
Тук отговорът е много лесен. Спортът е моят живот. Тренирал съм футбол, тенис, фехтовка, баскетбол. От четири годишен прекарвам зимата в планината, а през последните години и голяма част от останалите сезони, тъй като открих нова страст – планинското колоездене (благодарение на което вече имам и дискова херния на шийните прешлени…). Разбирам от спорт и след като не станах професионален спортист вариантите бяха треньор или журналист. Да бъда всеки ден в залата ми беше поомръзнало и изборът дойде от само себе си.

Вижте още:  Малееви, сестрите, които направиха революция в тениса за България

Колко вида спорт познаваш със самочувствието, че можеш да ги коментираш?
Спортовете, с които съм се занимавал сериозно – футбол, тенис, фехтовка, алпийски ски. Четири спорта са много и изискват огромен ресурс, но зад гърба си имам 35 години, които съм посветил на тези спортове и ги познавам в детайли. Това правя по цял ден. Почти 24 часа в денонощието. Тънкият момент е, че тези спортове се коментират по съвсем различен начин. Аз съм емоционален, което ми помага във футбола и ските, но в тениса аудиторията очаква друг тип коментар и се съобразявам с това. Опитвам се да не бъда натрапчив, защото уважавам тенис аудиторията на „Евроспорт“. Тя познава играта.

Знам, че някои хора изключват звука, когато гледат. Аз много се заслушвам в коментарите. И така се радвам, когато с коментатора сме на една вълна и той не се пести да е емоционелен. Когато коментираш, успяваш ли да преодолееш пристрастията си? И, налага ли се?
Никога не съм имал проблем с пристрастията. А много пъти са ми задавали този въпрос. С времето установих, че най-много обичам играта. Това ми помага.
Но, когато коментирам Григор срещу който и да е, не мога, а и не трябва да се правя на безпристрастен. Заставам зад нашето момче, но запазвам коректния тон и уважавам съперника му.

Разкажи ми, моля те, как се подготвяш за ефир, за едно определено събитие?
Почти денонощно следя любимите си спортове. Гледам телевизия. У дома имам лукса да разполагам с над 20 спортни канала, а прекрасният Лазар (4г.) и съпругата ми Мария са така добри да се съобразяват с мен. Когато не гледам спорт, го практикувам. Това ми помага да не губя гледната точка на спортиста. Непрекъснато съм в интернет, за да следя информационния поток. По този начин, когато започна подготовка за конкретен мач, имам добра база данни, върху която да стъпя. Остава актуализацията за конкретния спортист и спецификата на срещата. Ние, съвременните коментатори, сме подложени на невиждан мониторинг от страна зрителите, за който предшествениците ни не са и сънували. Това ни задължава да бъдем винаги на ниво. От друга страна разполагаме с тонове информация. Това променя правилата, защото не отиваш на работа с изрезки от вестниците, а трябва да смелиш няколко гигабайта данни и да отсееш това, което ще бъде интересно за зрителя.
Отделно в турнири като Ю Ес Оупън, физическата подготовка на коментатора има голямо значение. Става дума за две седмици (с квалификациите три) работа през нощта. Всяка нощ, между пет и седем часа коментар на живо. Това означава промяна на цялото ежедневие, което засяга не само мен, а до някъде и цялото семейство. Промяна на биологичния часовник. През зимата е още по интересно, не само заради сезона, а и защото преди Откритото на Австралия има подгряващи турнири – Хопман къп, Бризбън, Сидини и т.н., след това квалификации, и когато вече са минали две седмици живот през нощта – идва първия ден на Открития шампионат. Всичко започва на 28-ми декември и свършва на 1-ви февруари. Минава като едно мигване на окото, защото макар в нестандартно време, работата е удоволствие!

Вижте още:  Григор Димитров срещу Борна Чорич - US Open 2019 , R2

Като слушам коментарите, дори и без да виждам кой е там, пред микрофона, често имам усещането, че се забавлявате. Така ли е?
Ако няма забавление и наслада, по-добре да смениш професията. Понякога мачът те въвлича в драмата си, но често наистина се забавлявам с него. Или с мача на колегата. В Евроспорт сме първо приятели и след това колеги. Понякога в рекламните паузи между геймовете влизаме в съседните кабини и анализите започват далеч преди Гейм, Шет и Матс:)))

Разкажи ми малко повече как се определя програмната схема на една телевизия като Евроспорт?
Въпреки че коментарът е на български език, в България „Евроспорт“ няма локална версия. Телевизията е собственост на американския гигант „Дискавъри“, с централа в Париж, където се прави програмата и са разположени всички редакторски екипи. До България достига готов телевизионен сигнал и единственото, което добавяме е коментар на български език. Нямаме каквито е да е възможности да променяме съдържанието, картината или пък програмата на двата канала. Въпреки това, по време на всеки турнир, полагаме огромни усилия да убедим продуцентите в значимостта на мачовете на Григор Димитров. Но, когато по единия канал върви футболен мач от Бундеслигата (с железен договор), а срещата на Григор с Де Минор се застъпва с мачовете на Роджър Федерер и Серина Уилямс на централния корт, не ни остават големи шансове.
България не е единствената държава, която няма собствена версия. До голяма степен това зависи от пазара, който определя инвестициите на компанията и се надявам, че в близко бъдеще това ще се случи. Работим в тази посока. По този начин бихме имали автономията да избираме мачовете, които предаваме по „Евроспорт 2“.

Това интервю е за Тенис Анализи. Имаш ли си любим тенис турнир и какво го прави такъв за теб?
Обичам Открития шампионат на Австралия. Когато наближи ме обзема вълнението от старта на сезона. Перфектно организиран, с емоционална публика, свежи играчи, отделен с няколко месеца от останалите три турнира. Това е новото начало.

Нашият човек на US Open е Григор Димитров. Всички казват, че това е турнирът на неговото голямо завръщане. Аз мисля, че Григор има разпознаваем стил на игра, който в мача с Алекс де Минор отново проблесна. Споделяш ли това мое мнение? Ти какво мислиш за Григор?
Григор е прекрасен човек. За мен това е по-важно от качествата му като тенисист. А те са безспорни. Обичам да казвам, че Григор е направил за България повече, отколкото целият ни дипломатически корпус за последните 30 години. Точно затова не мога приема негативното отношение, което до някъде е изкусно подклаждано. Дали ще играе на турнира в София или за Купа Дейвис срещу Никарагуа си е негова работа и поне не съм аз човека, който да му държи сметка. Виждам, че има много други желаещи.
Конкретно за мача с Де Минор. След едно дълго разиграване в началото на втория сет, Де Минор остана на място, а погледът му, вперен в човека от другата страна на мрежата, се четеше изненада. Току-що беше разбрал, че има играч, който тича повече от него.

Вижте още:  Григор Димитров срещу Александър Бублик -Chengdu Open , Четвъртфинал

Като млад мъж със сигурност си подвластен към красотата на жената. Коя е най-красивата тенисистка според теб?
Вчера /02.09., б.а./ коментирах Дона Векич и Юлия Гьоргес, а съдия беше Мариана Вельович. Мачът продължи три часа. Повече няма какво да искам от Ю Ес Оупън:)))

Аз имам един любим твой „бисер“ като коментатор. „Шест изтребителя минаха над „Стад дьо Франс“. Но те минаха с мирна цел.“ – от мача на Европейското по футбол 2016 г. Ще споделиш ли твоя любим бисер?
От същия мач „Голът на Димитри Пайет беше произведение на изкуството, което трябва да бъде изложено в Лувъра“. (мачът на октриването на ЕП 2016 Франция – Румъния) За съжаление имам и други бисери, с които не се гордея…

Като изключим закачките, за мен твоята работа е напрегната, свързана с непредвидими моменти и ситуации. Как я оценяваш ти? Къде са трудностите в работата на спортния коментатор?
Стресът. Не са много професиите, в които ежедневната ти работа да бъде изложена на показ. Ако в офиса допуснеш грешка, можеш да я поправиш след секунда и никой да не разбере за нея. В при нас разбират няколко хиляди, понякога милиони. Трябва винаги да бъдеш в оптимална кондиция. Ако в офиса, можеш да си позволиш да отидеш леко недоспал, с главоболие или просто вкиснат, то за коментара това е недопустимо. Зрителят не бива да бъде потърпевш при никакви обстоятелства.

Как можеш да дефинираш успеха за един спортния коментатор?
Когато си създал име, което колегите и зрителите уважават.

С какво се разтоварваш след работния ефир?
У дома в игра с Лазар и Роза (тя е дакел). Една студена бира също не е за пренебрегване. След дълъг турнир обичам да отида в планината за няколко дни. Спортувам ежедневно, което също ми помага да бъда здрав и с бистър ум.

След края на нашия разговор, малко преди да се разделим, си пожелахме добро представяне на Григор в мача му с Федерер. Тогава Никола Ибришимов каза: „Аз вярвам, че този път Григор ще победи Федерер!“ Оптимизмът на силните. Те винаги усещат успеха и вярват в него.
Благодаря ти, Никола Ибришимов. За времето, което отдели за Тенис Анализи.
Успех!
Дано така мислиш и преди полуфинала на Григор с Медведев!

Разговорът проведе Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *