post

US OPEN 2019- СИГНАЛИ ОТ БЪДЕЩЕТО

Последният от турнирите GRAND SLAM за 2019 приключи. Овации за победителите. Бяхме свидетели на неочаквани изненади, на вълнуващи двубои, на пробиви, на възторг и разочарования. Предстои време, в което ще ни залеят от статистики и анализи, от класирания и пресмятания.


Турнирът отшумява, но той остави и някои знаци, които бъдещето ще доказва в каква посока водят. Да се опитаме да надникнем малко в неговите сигнали


Израстването на новото поколение.
Финалната четворка и при мъжете, и при жените включи по трима от поколението на състезателите до 30 години – Медведев /23/, Беретини /23/, Димитров /28/; Свитолина /25/, Бенчич /22/ и Андрееску /19/. Шампионите – канадката Андрееску надигра далеч по-титулованата и опитна Серина Уилямс, а Рафаел Надал успя да запази трофея за колекцията на „рекордьорите“ в шеметен двубой с Данийл Медведев. Това е сигнал за ролята, която това поколение ще играе в бъдещото развитие на тениса. Те ще определят тенденциите, на които ще се подчинява играта – силна физика, мощни удари, голямо движение по корта, безкомпромисен сервис, бързина и точност, издръжливост на границата на поносимостта. Техничният, елегантен и прецизен тенис-спектакъл отстъпва на атлетичното спортно шоу. Опитайте се да сравните физиката на Род Лейвър /с цялото ми уважение към него/, Лейтън Хюит или Мартина Хингис с тази на Кириос, Беретини, Серина или Кори Гоф и тениса, който играят.


Опитът е незаменимо „оръжие“, но само за здрави „воини“.
Годините игра натрупват умора и все по-често проблеми с физиката. Джокович, видимо с физически проблеми, отпадна в четвърти кръг, победен от Вавринка, който от своя страна не успя да се възстанови от вирусно заболяване и Медведев го победи. Федерер бе подвластен на умората, която се оказа болезнена и бе надигран от по-свежия Григор. В същото време Данийл Медведев демонстрира завидно бързо възстановяване и мач след мач ставаше все по-силен.


Доминацията отстъпва.
И ако на първите три шлема от сезона във финалната четворка при мъжете успяха да се промъкнат само Циципас и Пуй /АО/, Тийм /РГ/ и Баутиста-Агут /Уимбълдън/, то сега, на US Open се класираха трима /Медведев, Беретини и Димитров/. При жените тази тенденция вече се утвърди като водеща за целия сезон. Четири шлема – четири шампионки. Серина Уилямс за последен път спечели турнир от Големия шлем през 2017-а година и от този момент насам загуби четири финала. Финалната четворка тук беше доминирана от млади тенисистки – Свитолина /25/, Бенчич /22/ и шампионката Андрееску /19/. Голямата конкуренция и изравняването на силите, психологическата и физическа издръжливост доведоха до резултати, немислими в близкото минало, каквито все по-често ще наблюдаваме в бъдеще.

Вижте още:  Избрани моменти от Wimbledon , 2019


Грешки в „чистотата“ на поведението – екзотични прояви или тенденция?
Как ще се ограничат проявите на невъздържаност? С наказания? „Героите“ на US Open, 2019 бяха обичайният Кириос и Медведев /за три мача – четири наказания/. Спортът е адреналин, тестостерон, сила и емоции, които не могат да се ограничат в сдържано примирение. Атлетичността, която вече доминира в тениса не се постига с ядене на ягоди и разходка на зелена морава, а с много „блъскане“ във фитнеса, с много помощни средства и физически натоварвания. Е, как тази мускулна маса и енергия да се потуши с тих и вежлив поклон. Може, но с насилствена работа върху психиката, което е проворечие, както и да го погледнете. Тенденция, която не се развива лавинообразно и не застрашава „чистотата“ в тенис-обноските. Тази тенденция е неизбежна като глобалното затопляне – бавно, едва забележимо, но каатегорично. А набеждаването на определени лица не помага да се скрие съществуването ѝ.


Двойният стандарт“ – закон без алтернатива.
Има ли двоен стандарт в тениса? Правилно ли е да бъдат толерирани в определени ситуации „големите“? И да, и не. Да, защото в своя път до придобиване на званието „голям“ и те са минали през тази „мелачка“, доказали са висотата на огромните си успехи и няма сила, която да спре тяхното толериране от АТР като организация, от турнирните ръководства, от спонсори и журналисти, от съдиите, от Правилника дори. И не, защото правилата би трябвало да са еднакви за всички. И, макар че на всеки разумен човек е ясно, че това е илюзорно пожелание, ощетените реагират различно. Всеки, дръзнал да потърси правото си на абсолютна обективност, губи подкрепа, а конфликтите се считат за лош филм. „Добрите момчета“, които приемат двойния стандарт като неизбежно зло, са добре възпитани и с поведение за пример, а „лошите“ – наказвани. За да станат „добри“. И в бъдеще ще е така. Този сигнал е постоянна величина.

Вижте още:  Уимбълдън 2018,жени


Парите като двигател.
Парите са повсеместен двигател. Политиката на АТР, ITF и други тенис-структури, намесата на състезателите в този дебат /Джокович, Федерер и Надал като членове на Съвета на играчите/ тепърва ще търпи развитие. Тази безумна надпревара за увеличаване на наградните фондове всяка година отварят все по-широко ножицата на материалните придобивки на първите стотина и останалите. Сигналът е, че няма скоро да се смени посоката. Дори и след казуси като…

… Кори Гоф – какво се случва, когато сигналите „пари“ и „двоен стандарт“ се слеят.

В САЩ сме, за сензацията „Кори Гоф“ се нарушават на правилата. Каква е целта? Да се даде шанс за реализация на 15-годишния феномен или да се експлоатира сензационното ѝ развитие? Бъдещето ще предлага все по-често подобни сензации – стремежът за бърза реализация на високо ниво и „форсирането“ на физическото развитие на децата ще „вади“ подобни атлети. Тя е само един пример.


Григор Димитров тук приключи изключително успешно една битка и започва нова. Пребори се с контузията и с всичко, което я съпътстваше, успя да реализира по най-добрия начин шанса на добрата схема, хвърли всички сили и умения и надигра Федерер по пътя към полуфиналите. Сигналът, който се долавя от бъдещето е, че Григор излиза от ситуацията, в която попадна и е на път да разкрие в следващите турнири потенциала, който го прави един от най-значимите тенисисти в тура.


Данийл Медведев – той учуди света на тениса. С контрастите в противоречивата си личност! Физика на слабоват ученик и издръжливост на добре трениран атлет. Стил и техника без аналог, неописани в никой учебник, която може да обърка всеки. Изтощителен календар, с още по-изтощително участие, който логично трябваше да го доведе до сериозна умора точно тук, в последния шлем, а той достигна финала и игра пет часа без белези на физическа невъзможност. С характера си – самочувствие и непоклатима борбеност. С лице-маска, без изражение и чувство за хумор с удивително тънка ирония. Не можех да загубя в три сета. Публиката искаше още и аз ѝ го дадох., сякаш си каза Медведев и продължи във финала-зрелище. А след мача се обърна към Надал „ Начинът, по който играеш е голяма шега. Много е трудно да се играе срещу теб. “ И с това окончателно ни шокира! Дори бъдещето не изпраща сигнали. Какво още може да очакваме от Медведев?

Вижте още:  Григор Димитров срещу Стан Вавринка - Cincinnati , 1- ви кръг


Шампионите – няма сигурни фаворити.

Бианка Андрееску – деветнайсетгодишната канадка изненада Уилямс и всички нас. Емоциите, суетата, ефектният финес вече не са на мода. Шампионите са концентрирани, обрани в реакциите си, физически много здрави, технични и устойчиви на всяко предизвикателство.
Рафаел Надал – „Борете се, момчета! Шлемовете са за нас. Следващата година ще видим.“
„Никога не знаеш какво има зад тенис-ъгъла. Това е красотата на нашия спорт. ”- Ашли Барти.


US Open, 2019 затвори шлемовата надпревара. Това беше един много интересен турнир, със страхотни двубои, с неочаквани резултати и тенденции, които бъдещето ще потвърди или отхвърли. Сигналите за тях вече ясно се виждат.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *