post

Григор Димитров е явление и модел за подражание!

За тениса в близки до нашата страни, за АТР Cup 2020 , за Григор Димитров, за късмета и мечтите… Това е третата, последна част на интервюто с Николай Ганчев – треньорът, отдаден на играта, който макар и далеч от България, е готов да помага на българския тенис.

Може ли да правим сравнение с тениса в близки до нашата страни – Сърбия, Чехия, Унгария, Румъния? Сравнението не е в наша полза. Защо, според вас?

Трудно ми е да намеря точния отговор. Сравнение с Чехия и Румъния не може да става – от Ян Кодеш, Йон Цирияк и Настасе през Навратилова, Мандликова и Лендъл до Халеп, е доказателство за традиции в тениса. Наличието на традиции в даден спорт със сигурност спомага при естествения подбор (аз не съм чувал за добра американска художествена гимнастичка). Мечтата да станеш следващият Иван или Симона със сигурност води повече деца до избора на тенис, а преди падането на берлинската стена със сигурност е означавало и устойчивост в треньорските кадри – малко текучество и възможност за приемственост и предаване на опит. За сравннение, в момента Чехия няма нито един състезател при мъжете в първата стотица. Не бих казал, че сме по-назад в сравнение с унгарците, ако сравняваме средното ниво през годините. В момента може би са малко по-напред от нас. Не съм достатъчно запознат, но мисля, че Орбан имаше “тенис фаза”, по времето на която бяха инвестирани много ресурси в унгарския тенис, в резултат на което тенисът е сериозно застъпен в училищата, а играчи като Тимеа Бабош и Мартон Фучович са там, където са. Мисля, че с унгарците сме “наравно.”
Ако приемем, че играчите, задържали се в първите 100, са явление, то тези достигнали номер 1 са чудо на чудесата!!!
Поколението на Янкович, Иванович, Типсаревич, Троицки и Новак е нещо неповторимо! Малко страни биха имали поколение сравнимо с това. Съдбата се е усмихнала на сърбите! Дано да успеят и за в бъдеще! Белград е на 350 км от София. Ако там може, значи и у нас е възможно.

Предстои АТР Cup 2020. Какви са шансовете на нашия отбор?

Grigor Dimitrov Miko Kuzmanov

На хартия имаме шанс да бием само Молдова. Втората ни ракета, независимо кой играе, е далеч като класа и опит от тези на Белгия и Великобритания. Това е началото на сезона и този формат на турнира, където на играчите е гарантирано да играят 3 мача в групата, дава възможност за изненади. Аз искрено се радвам за момчетата, които ще имат възможност да се докоснат до големия тенис, а тайно се надявам Григор да не участва в двойките. За него подготовката на сингъл е много по-важна и 3 мача в групата срещу Мъри/Едмънд, Гофен и Албот са повече от достатъчни. Дано, като играещ капитан, даде път на двама от тима да играят двойки. Това е първа възможност отборът да е заедно след Люксембург 2015 и аз тая надежди това да допринесе за сближаване и желание да играят заедно и на Купа Дейвис.

Организирането на „фючърс“ и „чалънджър“ турнир у нас очевидно е скъпо начинание. Търсят ли се възможности и спонсори за такова домакинство?

Вижте още:  Григор Димитров срещу Стийв Джонсън - Los Cabos , 1-ви кръг

Икономическа обосновка за организацията на турнири от тази категория реално не съществува никъде по света. За сравнение – тази година ЮСТА преподписаха договора с Оракъл, и по време на треньорския симпозиум в края на август имаше осезаемо напрежение дали това ще се случи. Вече покойният вицепрезидент на Оракъл Марк Хърд е бил колежански тенисист с аспирации за професионална тенис кариера и идеята за сътрудничество с ЮСТА е негова. Фактът, че най-богатата тенис федерация в света има нужда от партньори за организирането на турнири от тази категория, говори достатъчно за нуждата от спонсори. Сигурен съм, че се търсят спонсори. Мисля, че с последните промени на ниво фючърси, ще е по-лесно да се възроди модела за организация на турнири в курортни селища извън пиков сезон. Аз не бих концентрирал силите си в това обаче – колко са българските тенисисти/ки, които биха се възползвали успешно от такава възможност? В двата турнира с награден фонд от 15 хиляди в Созопол тази година участват 34 мъже и жени…
За мен усилията на БФТ в следващите години трябва да се насочат в детско-юношеския тенис на всички нива.

България има Григор Димитров. Имаме тенисист, който е вдъхновение на много млади хора. Благодарение на него в голяма степен тенисът стана един от най-популярните спортове у нас. Какво мислите Вие за Григор Димитров?

Вижте още:  Една дума-Григор!
Grigor Dimitrov 5

Григор е явление!
Заедно със сестри Малееви, той е нашето “чудо”. Мисля, че му предстоят най-големите успехи и осъзнавам, че е странно да се твърди това за състезател, комуто предстои да празнува 29-ти рожден ден.
За мен Григор не е имал добър треньор през последните 10 години, който да развие таланта му. С изключение на Роджър Рашийд, аз не виждам нито един треньор, оставил почерка си върху Григор и така да обогати играта му. Ако този път бъде избран правилния треньор, най-доброто предстои.
Аз и досега не мога да разбера защо Григор, Жоро /Георги Стоименов/ и треньор не седнат и не анализират играта на всички играещи бекхенд с една ръка, спечелили ГШ в последните 30 години. Всички те са диктували и диктуват играта, макар и по различен начин!
Радвам се, че Агаси е част от щаба му. Мисля си, че има много сходни неща между житейския и професионален път на Андре и този на Григор. Разликите са 8 титли от ГШ и една Щефи Граф… Но Григор продължава да играе, а Агаси не! Предимство за Григор!
Бих се радвал, ако Григор успее да се поучи, макар и малко, от опита на Агаси – мъдрост, отдаденост на кауза /филантропия и ерудиция. Звучи не на място за човек, завършил гимназия само на хартия.
Григор, справедливо или не, е поставен в позицията на role model /модел за подражание, бел. ред./, а ние в България май нямаме много положителни такива.
Един откровено щедър и истински великодушен Григор би донесъл още повече радост на всички. Съдейки по Агаси, най-големият печеливш от един такъв Григор би бил … Григор!!!

Кога България ще има още тенисисти в топ 100? При какви условия може това да се случи?

Оптимистът в мен иска да каже “скоро”, но реалистът надделява със своето “не знам”. Мисля, че сме талантлива нация и резултатите от миналото са доказателство, че е възможно. По лесно е да се привлече талант при жените, отколкото при мъжете (липсва конкуренцията на футбол и другите „мъжки“ спортове като избор за професионална кариера) и е относително „по-лесно“ да се развие такъв до ниво професионализъм. Мисля, че следващият представител на българския тенис в първите 100 ще е представител на нежния пол. Не съм сигурен, от показаното до сега от Адриан Андреев, че ще издържи на темпото – прекалено много контузии, но дано да греша! Рано е и му желая успех от сърце!

Знам, че харесвате една от крилатите фрази на Хенри Форд: “Късметът е това, което се случва, когато подготовката срещне добрата случайност.” Виждате ли „късметлии“ сред българските тенисисти?

Вижте още:  Григор

Няма успял човек без късмет и това важи за всички големи тенисисти, включително и нашите. За ролята на късмета в тениса обаче намирам казаното с доза сарказъм от Анди Родик за по-валидно дори и от това на Хенри Форд, а имено: “Странно е, че колкото повече се трудех, толкова по-голям късметлия ставах!”.
Желая късметът да спохожда нашите тенисисти по-често като функция на вложеното от тях!

Споделете с нас една своя мечта и ние с радост ще Ви пожелаем да Ви се сбъдне!

На лично ниво мечтая всички около мен и аз да сме здрави. На професионално ниво мисля, че съдбата ми е дала достатъчно и каквото съм постигнал ме удовлетворява. Винаги е възможно повече, но не мога да го видя като мечти. Мечтая си също, тенис обществеността в България да си припомни поговорката “Ден година храни!”.
Имаме Григор и имаме президент, който е член на борда на директорите на международната тенис федерация. Иска ми се да направим 2×2 да е равно на 10, а не на 4, както е сега в най-добрия случай!

Успех и здраве, Николай Ганчев! С благодарност за споделените мисли!

За Тенис анализи интервюто проведе Стела Петрова.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *