post

Няма комуникация между Григор Димитров и ръководството на БФТ

Знаете ли кой е първият български тенисист, преодолял квалификациите на турнир от Големия шлем? Представяме ви Радослав Лукаев, който през 2002 г. играе в първия кръг на Откритото на САЩ след квалификации и отпада от Николай Давиденко с резултат 4-6 6-1 4-6 4-6. Днес с него ще говорим за живота му, тениса, Григор Димитров и най-вече за българския тенис – преди, сега и в бъдеще.

Radoslav Lukaev

Г-н Лукаев, живеем в ерата на интернет и социалните мрежи. Днес много хора придобиват популярност и крехка слава и без сериозни успехи. Други остават в сянка, защото завесата за техния път си остава спусната. Сега ще ни позволите да вдигнем една завеса и с това да погледнем не само във вашия живот, но и в настоящето и бъдещето на българския тенис.

Разкажете ни малко за своята състезателна кариера.

Казвам се Радослав Лукаев и съм роден в София. Започвам да играя тенис на 6 години в гр. Бургас. Републикански шампион съм до 14-16 -18 год. на България. Европейски шампион съм до 14 год. на двойки заедно с Тодор Енев и вицешампион до 16 год. на двойки отново с Тодор Енев. При юношите до 18 год. стигам до номер 11 в света като играх четвъртфинал на Роланд Гарос и полуфинал на Уимбълдън.
Първи стъпки в професионалния тенис направих на 17 год. на първия турнир от сериите Challenders 50000$ в България, като спечелих първи кръг срещу Робин Вик (230АТП) и загубих във втори. Играх полуфинал отново от сериите Challengers в Словения, където победих играчи от топ 100, като Виктор Ханеску и Юрген Мелцер. Имам няколко титли от сериите Futures 10000 и 15000. През 2002 година участвах в квалификациите за мъже на Wimbledon, където загубих във втори кръг и на US Open, където минах през квалификацийте като победих Ерик Продон, Уерослав Левиснки и Петър Лутчак и загубих в първи кръг от Николай Давиденко. Имам над 15 мача за купа Дейвис за България.

С какво се занимавате сега?

Сега съм треньор на свободна практика и се занимавам само с перспективни съзтезатели, които имат потенциал за развитие в мъжкия или женския тенис. След края на съзтезателната ми кариера работих като треньор на Сесил Каратанчева, когато тя беше само на 15 год. и участва на силния турнир Indian Wells, където загуби в трети кръг от Мария Шарапова. След това работих с Изабелла Шиникова, която по това време беше №330 и след седем месеца стана №180.
Работих една година като национален треньор за БФТ.

Преди няколко дни нашата първа ракета Григор Димитров се върна за кратко в България. В София той даде пресконференция. Очаквахме от тази негова среща с журналистите новина. Новина за предстоящия отборен шампионат АТР Cup – кои момчета са в състава, как протича подготовката им… Дори очаквахме тази пресконференция да е съвместна с БФТ. Защо не се получи? Защо нямаше новини?

Вижте още:  Коледен лексикон

БФТ от години има неразбирателство с Григор Димитров и през повечето време, когато България имаше нужда от най-добрата си ракета, той винаги отказваше. Но все пак говорим за Григор Димитров, благодарение на когото България ще има евентуално възможността да участва на ATP Cup. Много пъти съм се изказвал в интернет пространството относно Григор Димитров и неговите решения. Според мен, ако той беше малко по-отдаден за България и нашите преставители на Федерацията се разбираха по-добре с него, щеше да е много от полза за тениса в България. Отностно пресконференцията, която той даде преди дни – тя беше организирана изцяло от неговия екип, без подкрепата на Федерацията. Според него БФТ не е помогнала за неговото развитие и затова той прави открити уроци единствено само в Хасково.

Чухме за предстоящи разговори – какви разговори, с кого, какво още се уточнява? Не е ли малко късно тези разговори да предстоят, месец и половина преди това сериозно състезание?

Късно е тепърва да се правят тези разговори, но съм сигурен, че те ще бъдат дълги и без край, защото всички теглят към себе си, най-вече БФ. Те искат да взимат крайните решения кой да играе и кой да бъде капитан, а без Григор Димитров ние нямаше да участваме на този турнир. Няма комуникация между Григор и неговия екип и ръководството на БФТ, за да мога да кажа какво и как ще се случи.
Няма да се учудя, ако се провали заради упоритоста на БФТ и екипа на Григор.

Г-н Лукаев, кои са състезателите, които според вас трябва да са включени в отбора? Как трябва да се определят, по какви критерии?

Според мен достойни преставители, освен Григор Димитров, в този формат на този етап нямаме, защото освен Алекс Лазаров никой не е показал сериозни резултати. От резултатите напоследък не виждам добро преставане за нашите момчета. И все пак, голяма чест за България е да участва на този турнир.

България има своя турнир АТР 250. Защо, според вас, турнирните директори са чужденци – Пол Макнами, Горан Джокович? Няма ли в България хора, които да могат да оглавят турнира, да го организират и да акумулират позитивите от това?

Това е частен турнир 250 АТР, който се провежда през последните три години в България и всичко това се прави за лична облага на тези, които го организират. Такива като мен и други мои колеги, с които сме израстнали, нямаме работа там. Дори ще ви дам един пример от миналата година. Аз и някои мои колеги нямахме право на достъп до играчите, нито да бъдем част от това събитие. Дори Стефан Цветков се чудеше как намирахме начин да бъдем по ложите, защото БФТ изрично беше забранила да се дават акредитации на наши преставители. Ако някой иска билет, може да седи като обикновен зрител. Благодарение на мои приятели от миналото се сдобих с акредитация, за да мога да бъда част от това събитие. Облагите, както казах, са за тези, които го организират. Според мен в това няма лошо, но по никакъв начин не помага за развитието на българските играчи, защото това ниво, както виждате, от три години освен на Григор Димитров и зрителите, на никой не е помогнало да израстне, защото нямаме нужния опит.

Преди време, пак в интервю на Григор Димитров, той изрази мнение за неоходимостта България да домакинства на повече турнири от по-ниска категория, считайки че ще е по-добре за българските състезатели. Вашето мнение?

Вижте още:  Българският турнир или турнир по български

В България никой няма интерес да прави турнири от сериите Challengers, защото на турнир 50000$ разходите са още толкова, а възвращаемост няма и няма интерес. Тази година имахме по 2-3 мъжки и женски турнира, в които се дава възможност на нашите преставители да вземат точки и трупат опит.

Г-н Лукаев, накъде БФТ води българския тенис?

Определено тенисът в България през последните 4-5 години се промени към добро и когато Стефан Цветков имаше желанието и времето да инвестират и организират професионални турнири за подпомагането за мъжкия и женския тенис.
Нашата федерация е единствената, която работи с национални треньори без договори и сериозни ангажименти. Ставам свидетел на това, че всяка година треньорите са нови и то хора, които дават уроци на 8-10 год. и нямат нужния опит да водят нашите национали.
Тука е мястото да изкажа разочарованието си към подхода и хората, които работят във федерацията, без да имат идеи за изграждане и създаване на професионален тенис в България. Българската федерация се е съсредоточила върху малките турнири от нива 14-16-18, за да се усвояват бюджети, които не се знае къде и за какво отиват. Вместо да работим правилно като Френската, или Испанската Федерация, ние си правим каквото искаме и удобно за БФТ. Стефан Цветков много отдавна не се интересува какво се случва, защото той има други приоритети и развитието на българския тенис остана на заден план.Той сформира екип от ,,мажоретки”, които да са под неговото ръководство, без да задават много въпроси и да имат идеи. За жалост не мога да кажа добра дума за хората, които управляват в момента нашата Федерация, защото ние сме много талантлива нация и можем много, но с правилен план и подкрепа за играчите ни.
Най-голямата грешка на Стефан Цветков е, че допусна в тази Федерация да има кадри от старото поколение. Хора, които се интересуват само от това как да си изкарат пенсиите и да вземат някой лев.

Какво, според Вас, може да се промени и в България да израстват повече високо конкуретни състезатели?

В България тенисът трябва да се управлява от такива хора, които сме минали по този път и знаем от какво има нужда всеки един играч, за да се развие. Други да помогнат с идеи и така да си помагаме.
Искам само да допълня нещо отностно липсата на всякакъв интерес на БФТ към много от играчите на България – Александра Найденова, момиче, за което чух преди няколко години, което не тренира в България. Елица Костова е българка, която живее в чужбина. Даниела Димитрова, на която бях треньор, имало е период, когато тя не е считана за българка.

Разкажете ни за едни турнир ITF категория например в Испания или Гърция – по какво се различава организацията и атмосферата от тези, организирани в България?

Вижте още:  Фатално ли беше представянето на Григор на US Open?

Днес бях на турнир от категорията на 18 год. Juniors, който се провежда на кортовете на Бароко в София. Беше под всяка критика и съм сигурен че ако дойдат утре преставители на ITF, ще откажат турнира. Кортовете са криви, разстоянието между аут-линията и балона е много малко. Организацията е лоша, а това е турнир под опеката на БФТ и ми е странно, как допускат това да се случи.
Юношеските турнири са разделени на категории. 5-та категория е най-слабата и точно такъв турнир в момента се провежда на Бароко. На един такъв турнир трябва да се създаде организация за удобството на играчите – да могат да загряват преди и между мачовете си, а не както е сега тука – на един тренировъчен корт да тренират 4-ма съзтезатели и отделно да има 30-ина родители на корта, които по никакъв начин не са обезопасени и може да стане инцидент.
Нека кажа само това, че навсякъде по света, където съм бил, в България рганизацията е най-слаба и ние всеки път се издънваме по различен начин.

И накрая, ние се стремим да даваме много обширна информация и подкрепа за нашите състезатели, за световния тенис, изказваме мнения… Интересува ли се, според Вас, някой от ръководството на тениса у нас от мнението на огромната маса привърженици на тениса? И как можем да сме полезни?

Вие, според мен, сте медия, която информира постоянно какво се случва в световния тенис. Това само може да говори добре, че сте заинтересовани за резултатите на нашите състезатели. За да се промени тенисът в България към по-добро, а не да бъде само бизнес, всички, които управляват Българска Федерация трябва да се махнат и да дойдат нови хора, с опит и идеи.

Благодарим за този разговор! Желаем успех – на Вас и българските тенисисти.

Тенис Анализи

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *