post

Да подкрепим Григор Димитров и отбора!

Последните дни от годината изтичат. На прага сме на новия тенис сезон.
Какво преживяхме и накъде вървим?
Ние не изневерихме на целите си – информацията за тениса в България и по света да е пълна и актуална, тонът да е добронамерен, а стилът – висок. Спечелихме много приятели, имаше и обидени. Представихме новините и темите на деня с поглед от всички страни.
Направихме „Открит форумпо проблемите на българския тенис. Имаме много въпроси към отговорните институции и очакваме отговорите им.
С много емоции и вълнение проследихме противоречивия сезон на Григор Димитров. Сега с нетърпение и надежди очакваме новия.
А той започва много интересно не само за нас, а за целия тенис свят.


Сезонът стартира с най-новия отборен формат – АТР Cup 2020. Не знам как е по света, но нас ни разтърси сериозно.
Григор Димиров дойде в България, даде пресконференция, на която обяви, че няма търпение да поведе отбора. За първи път! В нова роля. Как ще се справи като играещ капитан ние едва ли ще разберем. Всички знаем, че правото за участие се придобива от най-високо ранкирания състезател на страната. Кой с кого, кога и какво е говорил не се разбра. Важното е, че отборът е готов и вече е в Австралия.

Вижте още:  DIEMA XTRA SOFIA OPEN 2018


Според правилата на АТР Сup участието се определя от ранкинга на състезателите. Те се заявяват индивидуално и получават дивиденти /точки и пари от наградния фонд/ персонално. Още на пресконференцията, дадена от Григор Димитров, се разбра, че неговият екип и БФТ няма да работят съвместно. Фактът, че зад микрофона беше сам, беше достатъчен за този извод. И той се потвърди.
Както вече ви информирахме, някои тенис федерации са припознали този турнир и като техен ангажимент. В публичното пространство представители на нашата федерация пожелаха успех на нашите момчета. И отрекоха да са създавали проблеми за тяхното участие.


Потърсихме г-н Димитър Марашлиев – „Директор спортно-техническа дейност“ в БФТ за повече информация. Той любезно ни разясни, че към двата отборни турнира /АТР Сup и Купа „Дейвис“/ БФТ има и различна отговорност. Купа „Дейвис“, под егидата на ITF, е изцяло ангажимент на федерацията. Правилата на АТР Сup повеляват индивидуално заявяване на състезателите. АТР изцяло поема организацията по настаняване и хранене в дните на турнира на участниците. Как точно знаят само те, защо информацията е закодирана. Гарантираните средства за участие са налични в сайта на АТР. В плюс се формира награден фонд за индивидуални и отборни победи. Фактът, че този турнир е АТР освобождава БФТ от ангажименти към състезателите. Това не означава, че БФТ не е оказвала съдействие на някои, от каквато са имали нужда. – каза още г-н Марашлиев.
Изводът е, че кой колко и как, всеки си знае. И това не е наша работа. Важното е да се представят добре и по кортовете в Австралия да се говори за България. Да се веят българските знамена, защото мнозина няма да запомнят имената на всеки състезател, но ще е ясно как се е представил българския отбор.

Вижте още:  Димитър Кузманов-Мико срещу Пéре Риба - Острава Чалънджър , 1-ви кръг

Е, успех, момчета!


В Австралия на корта за добро представяне ще се борят пет български момчета. С тях, с не по-малка отговорност, ще е физиотерапевта Алгис Христов. Ние ги потърсихме, за да споделят с нас, българските почитатели на тениса, своето настроение около Коледа и преди това сериозно предизивикателство. Явно, съсредоточени в подготовката си, или по други причини, някои от тях не се отзоваха. Алгис и Мико бяха любезни и отговориха на въпросите ни. И двамата споделят, че следят редовно социалните мрежи, макар и да не се интересуват много от мнението на другите.

Коя е най-смешната измислица, която си чул за себе си? – „Наскоро чух, че съм надут и арогантен.“ – сподели Мико.
С каква нагласа тръгваш за Австралия? – ги попитахме.
„Отивам за Австралия изпълнен с оптимизъм, добро настроение и разбира се за победа !“ – каза Алгис.
„Това ще бъде сбъдване на още една моя мечта, за която съм работил здраво и съм заслужил. Тръгвам с удовлетворение и ентусиазъм.“ – това е настроението на Кузманов.
„Бъдете здрави и нека да имаме все повече поводи за радост и национална гордост !“ – ни пожелава Алгис.
„Да бъдат здрави и да уважават повече българските спортисти. Да подкрепят, но не и да изказват мнения в сфери, в които не са компетентни.“ – тактично ни отправя дружеска критика Мико.

Да подкрепим отбора!
От Видин до Хасково, от Гоце Делчев до Силистра, България заслужава точно този отбор.
И да благодарим, че го имаме.
Побеждавайте, момчета! За себе си.
Тогава ще ви уважават и като отбор.
Имате подкрепата ни!

Вижте още:  Виктория Томова срещу Михаела Бузарнеску - Hiroshima Open , R1

Тенис Анализи представени от Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *