post

Думи, долетели от Австралия

ИСТОРИЧЕСКИ
АТР Cup 2020 бележи началото на нова отборна надпревара. Интересът към турнира и атмосферата през всички дни доказват, че тенисът все по-често има нужда да излиза от определението „самотен“ спорт.
Отборът, който ще влезе в историята като първи носител на АТР Cup 2020 е този на …. Сърбия има своите нови национални герои.

ОГЪН
Австралия гори! Нажежено беше и по кортовете. От АТР и лично от играчите, под различна форма, за борба с огъня, се събраха милиони.

КЛАСА
Целият световен елит в мъжкия тенис беше тук.
Надал водеше Испания, Джокович – Сърбия, Медведев и Хачанов се бореха за Русия, Зверев – за Германия, Де Минор и Кириос облякоха жълто-зелените екипи на Австралия, Григор Димитров обедини най-добрите момчета от България…
Двубои като Джокович/Медведев, Гофен/Надал, Джокович/Надал са класа, която може да се види само на турнир от Голям шлем.

РЕГЛАМЕНТ
Може ли един документ да предизвика емоции?
Може, ако това е регламентът на АТР Cup 2020.
Отлично обмислен като време и място на провеждане, турнирът има регламент, който дава много възможности за всеки състезател и всички отбори. Прецизно присъждане на точките за ранглистата на АТР, приходи и разходи, класиране – регламент, в който всичко е точно, ясно и много коректно. В същото време за всички има стимули и това дава мотивация за истинска надпревара. Този регламент е особено ценен за страни като България. Той дава възможност, дори и само с един състезател в топ 30, да сме част от световното състезание. И като следствие на това, за някои може да се окаже трамплин за бъдеща по-успешна кариера.
Но и регламент, който предизвика дискусии, спорове, нелицеприятни нападки, твърде много оправдания и разяснения. За което не регламентът е виновен, а „очилата“, с които се чете.

Вижте още:  ФИЛМ ЗА МАГИЯТА НА МАЛКАТА ЖЪЛТА ТОПКА – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО КАДРИ ОТ СЕЗОН 2018 г.

КАПИТАНИТЕ
Турнирът е отборен – за отбори от истински професионалисти. И изборът на капитани потвърди това – от 24 отбора само 5 дублираха капитаните си от Купа Дейвис /Австралия, Аржентина, Грузия, Япония и Сърбия/. Търси се нов стил, нов подход, друго ниво.
Нашият капитан пое голяма отговорност. Григор Димитров доказа на себе си, на семейството си, на тенис обществеността, че е достатъчно зрял, натрупал опит и авторитет, с които да мотивира и помага на българските момчета, да му се доверят и да го следват.

Благодарение на ранкинга си той класира отбора за участие. С помощта на екипа /треньора Крис Гро, физиотерапевтът Алгис Христов/, с голямо желание, с нагласата и уменията си, момчетата показаха чудесен тенис и класираха отбора на България на 9-тата позиция в турнира.

Вижте още:  2021 - ново начало или "нищо ново"

ЗНАЧИМОСТ
Когато трудът и успехите ти стават значими за националния спорт, ти си в пъти по-ценен.
Тенисът в България не започва с Григор Димитров и няма да свърши с него. В момента обаче, той е единствената, голяма звезда в мъжкия ни тенис. Той е значим фактор, с който трябва да се съобразяват всички и по най-добрия начин да използват за развитието на тениса в България.

ОТБОРЪТ
Тази седмица думата придоби нов смисъл за тениса. И ние имаме чудесен отбор. Григор Димитров, Димитър Кузманов-Мико, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев – отбор от момчета, на които се радвахме.

Отбор, който за наша радост, се представи много над очакванията на специалистите.

ПОДКРЕПА
Тя беше навсякъде!
В отборите – всички бяха обединени и с внимание към човека на корта. По трибуните – знамена и възгласи създаваха зареждаща атмосфера. В 24 страни по света – милиони зрители гледаха турнира, социалните мрежи се взривиха от подкрепа. Някои национални тенис федерации подкрепиха и финансово своите представители.

АЛАРМА
Не за алармите, които ни будеха нощем да подкрепяме момчетата, говоря. А за онази аларма, която трябва вече силно да огласява, че „любовта към Родината“, когато говорим за тенис, се нуждае от разбирателство, диалог и компромиси. От мъдрост и интелигентни решения с поглед в бъдещето.

Вижте още:  US Open 2018(Лудостта на боговете )

ЕМОЦИЯ
Цялата палитра от емоции като дъга беше озарила небето над Австралия в дните на турнира. Дълго ще се говори и преживява случилото се тук.

БЪЛГАРИЯ
Още от първия ден на турнира светът на тениса заговори за България. С представянето си българският отбор потвърди правото на България да заема своето място на картата на световния тенис. Заедно с имената на Григор Димитров в челото на АТР ранкинга, на Миро Братоев – в ръководните органи на АТР, с АТР 250 Sofia open, за България ще се говори като за фактор в тениса.

FOR THE LOVE OF COUNTRY.“ /“ЗА ЛЮБОВТА КЪМ СТРАНАТА.“/
Това е мотото на турнира.
Когато се каже „любов“ и „Родина“ и професионалистите плачат.
От вдъхновение!
А любовта си струва само тогава, когато думите са подкрепени с дела.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *