post

ЗАКОДИРАНО

„Опасно е да пускаш публиката зад кулисите. Тя лесно губи своите илюзии и после ти се сърди, защото е имала нужда точно от илюзии.“ – Съмърсет Моъм.

Много често се упрекваме взаимно – „Стига сме им броили парите.“, „Парите не са най-важното щом играеш за честта на….“ И в същото време непрекъснато ни набиват в очите чекове с едри цифри и някакви хиляди и милиони.
Питали ли сте се защо публично достъпни и широко огласявани са наградните фондове и приходите на спортистите /а и не само на тях/? А информацията за разходите винаги е „закодирана“ и много лична. За да не си загубим илюзиите.


Закодирана, закодирана, колко да е закодирана?
Е, разкодирахме я.
И вие я виждате – информацията за приходите и разходите на състезателите в АТР Сup 2020.
И като я разгледаме внимателно тази „закодирана“ информация, стигаме до извода, че Молдовската тенис федерация /нали си спомняте за нея, дето беше взела решение да отпусне $35 000 за покриване на разходите на тенисистите/ навреме са „разбили“ кода и доста точно са сметнали колко са „задължителните“ разходи на всеки.

Atp Cup 2020 Moldova Tennis Federation 20200101163855314

Е, то не е нужно да си експерт счетоводител, за да събереш 2+2. И калкулаторът да покаже, че „неизбежните“ разходи са около $7000. И са ги „покрили“. И хайде „играйте за честта на…“, за себе си, за името си, за точки, за средства, с които да регенерирате и надграждате, ако се докажете.

Вижте още:  2021 - ново начало или "нищо ново"


А приходите! И там има доста условности. Онези, написаните със ситни буквички. Пълната премия по таблицата получаваш, ако играеш поне две срещи в груповата фаза. За един мач – 75%. Играчите могат да получат премия за участие само в една категория, сингъл или двойки.
И още други работи за хотела, за наплитането на ракетите, за данъците …


И след като материалната страна „осветлихме“, дали да не кажем и две думи и за моралната.

Вижте още:  Смяната на поколенията е факт


Турнирът е отборен. Някои даже го нарекоха „Световно отборно първенство по тенис“. Ето повод ММС да го включат в категоризацията, в която медалите носят точки и средства за федерацията /един ден може и медал да имаме/. Нищо, че БФТ го счита за „личен“ ангажимент на участниците – класирането за него било персонално, участието – също. И какво от това – та кой национален отбор не е съставен от личности, които са там защото са най-добрите.

Вижте още:  Laver Cup -филм за милиони


Посолството купува билети и организира подкрепа.
На 03.01. започваме!


Парите ще стигнат – на някои може и да остане нещо.
Моралът е повод за размисъл за онези, които поставят под съмнение избора на момчетата да участват.
Дано уменията и желанието за победа да стигнат за едно добро представяне!


А за нашите илюзии – който вярва в дядо Коледа, да не чете!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *