post

Николай Пръвчев -„Тенисът е сред най-рекламиращите България по света “

Преди малко повече от 15 г. Николай Пръвчев е дипломиран филолог, спортен репортер в Българската Телеграфна Агенция, който никога не е тренирал тенис, и едва ли по някакъв начин свързва бъдещето си с този спорт. След това обаче се превръща в един от най-опитните администратори в българския тенис – преминава през редица длъжности в БФТ, включително генерален секретар, основен организатор е на десетки тенис турнири от всякакъв ранг, включително на ниво ATP и WTA, в последните години работи в СК „Дема“, който през 2019 г. за първи път официално стана Клуб №1 на България в класацията на БФТ, и е един от основните главни съдии в тениса на национално ниво.
В края на 2004 г. новото ръководство на БФТ кани Пръвчев да помага с комуникациите и изработването на интернет сайт на федерацията. В следващите години постепенно той преминава през редица други длъжности – международни връзки, административен директор, технически директор, генерален секретар. „В началото на този период бяхме малък екип, който постигна много неща. Стефан Цветков, който всъщност ме покани в БФТ, Георги Дончев, аз, Николай Манчев, Чавдар Ганев, за известно време Илия Атанасов… Бюджетът на федерацията бе увеличен с пъти. Национални отбори се изпращаха на всички възможни европейски първенства и купи, което сега звучи повече от нормално, но преди това не се случваше. „Пътуващи отбори“, нова система за треньорско лицензиране, региони… Започна организирането на голям брой международни турнири – максималният разрешен за юноши и девойки, плюс много фючърси, чалънджъри, за да се стигне до турнирите на WTA и АТР на по-късен етап. Във федерацията научих много неща. На практика съм се занимавал с всички дейности, освен с чисто спортната част и работата на корта“, казва Пръвчев.
В продължение на три мандата той е и член на комисията по юношески тенис към Тенис Европа. Точно в този период ITF и след това Тенис Европа извършват най-голямата реформа в юношеския тенис, дигитализирайки и централизирайки календарите си.
Още по време на работата му в БФТ една от задачите на Николай Пръвчев е организирането на състезания, което впоследствие се превръща и в негова основна дейност. Бил е турнирен директор на 20 „фючърса“ за мъже и жени, на подобен брой турнири на ITF и Тенис Европа за юноши и девойки, на срещи и турнири от Купа „Дейвис“ и „Фед Къп“, на европейски зимни и летни купи и много други. „През 2006 и 2007 г. бяхме домакини на първа група на „Фед Къп“ в Пловдив, където с ограничен бюджет, и с неголям екип от БФТ, Дора Рангелова и д-р Георги Крумов от ТК Локомотив, организирахме чудесни прояви с участието на тенисистки като Возняцки, Иванович, Янкович, Радванска, Азаренка. Още от тогава ми носи голямо удоволствие да работя „на терен“, в състезанията на място. Като цяло повечето турнири у нас се организират на много високо ниво, сравнено дори с турнири от по-висок ранг в чужбина. Първоначално като че ли се притеснявахме от липсата на опит и се опитвахме да изпипаме всички детайли. В последните години пък повечето организатори осъзнаха, че колкото по-добър е един турнир, толкова по-посетен ще е той в следващите му издания.“
В годините Пръвчев е основен организатор на много срещи за Купа „Дейвис“ и на професионални турнири за мъже и жени на различни места у нас. „Бяхме оформили силен тандем с Николай Манчев на тези прояви, на повечето и с Веселина Донева като супервайзър. За съжаление някои от клубовете вече не съществуват, а други не организират нищо. Надявам се това да не се случи с Тенис център Санта Марина в Созопол, който в последните четири години е направил над 40% от професионалните турнири у нас, но предполагам, че ще се нуждае от малко подкрепа от БФТ, за да продължи тази си дейност и в бъдеще“, казва Пръвчев.

147724cbd01de27500734a2a95b9bc33.0


Тенис Европа пък го изпраща като официален делегат на финали на европейски отборни първенства в Италия, Франция, Швейцария.
В последните години той е сред основните фигури в екипа на турнирите на най-високо ниво у нас – Турнира на шампионките на WTA и София Оупън на ATP. Работи като турнирен мениджър и на ATP и WTA турнирите в Истанбул. „И на това най-високо ниво в тениса България се представя като отличен домакин и организатор. Турнирите ни са със значително по-нисък бюджет от подобни в чужбина, но всяка година отзивите са изключително добри – и от страна на играчи, и на ATP/WTA, надявам се и на зрителите в залата“, казва Пръвчев. Неслучайно една от големите фигури в световния тенис Пол Макнами, изпълнителен директор на Откритото първенство на Австралия и турнирен директор на „Хопман Къп“ в продължение на десетилетия, определя спечеленото от Григор Димитров издание на София Оупън през 2017 г. като един от най-добрите три турнира, в чиято организация е участвал.

D2d4a18cb5866e6c157c68ba36195ab0.0


Николай Пръвчев е и един от познатите съдии на национално ниво в българския тенис, член е и на Съдийската комисия към БФТ. Има съдийски права от 15 г., но сериозно работи като главен съдия в последните няколко години, за които е ръководил близо 10 държавни първенства, над 20 държавни турнири, регионални първенства и турнири и много други.
„Съдийството ми носи голямо удовлетворение. Главният съдия е в директен контакт със състезателите, като едновременно трябва да следи строго за спазването на правилата, но и да поддържа добро ниво на комуникация, за да запазва доверието и уважението им. В по-малките възрасти на практика учи децата на правилата на тениса“, споделя Пръвчев. Той обяснява, че главният съдия и съдиите на стол имат коренно различни функции. Работата на главния съдия е сравнително близка до организаторската, той отговаря за цялостното провеждане на турнира, за изготвянето на схемите и програмата на мачовете, за тълкуването на правилата, които трябва да познава блестящо в спорни ситуации, за работата на съдиите на клетка и на стол. Главният съдия нерядко трябва да влиза и в ролята на медиатор между състезатели, между играчи и съдии, между треньори, дори между играчи и техните родители…
Съдиите също допускат грешки и това е неминуемо. В обикновен двучасов мач, в който двамата състезатели направят например по 30 непредизвикани грешки, не могат да се сърдят на съдията, че не е видял добре 4 или 5 топки. Никой съдия не прави тези грешки умишлено и никой не иска да навреди на даден състезател или да помогне на друг, просто съдиите не са роботи. Всъщност и системата „Hawk Eye“ е допускала грешки… В тази връзка не съм съгласен и с тезата, че българските съдии трябва да помагат на българските състезатели, когато играят срещу чужденци – това просто е против същността на съдийството. Съдията трябва да отсъжда това, което вижда, и това, което е по правилата“, споделя Николай Пръвчев.
Според него големият проблем на българското тенис съдийство е липсата на желаещи да се занимават с тази дейност. На международно ниво имаме много качествени съдии – Веселина Донева е главен съдия „сребърна значка“, търсена и в редица други държави, дългогодишният председател на СК Любомир Бадински е най-опитният съдия у нас, с международна категория като главни съдии са и Антоанета Димитрова, Ивайло Цветков, отскоро и Боряна Гюрчева. Още няколко наши съдии са с международна категория съдии на стол, сред които младият Иван Йовчев, който наскоро взе и „бронзова значка“. Естествено, и „златната значка“ Миро Братоев, който отдавна не съдийства у нас, тъй като работи за АТР. „На международно ниво имаме добри съдии. Проблемът е в броя желаещи да работят на национално ниво. А малкият брой води и до понижаване на качеството. Съдийската комисия се опитва чрез различни инициативи да създава съдии, организира редовно курсове, но има малко желаещи. Основно защото в тениса има по-изгодни възможности за реализация, най-вече като треньори“, казва още Пръвчев. Според него другата основна задача е съдиите да убедят, че не са необходимо зло, а са важна и основна част от тенис живота и състезанията.
От пет години Николай Пръвчев работи в Спортен клуб „Дема“, който още от първите години след създаването си се е утвърдил като един от водещите клубове в страната. С постъпването му през 2015 г. „Дема“ за първи път се изкачва на второто място в класацията на БФТ, след това затвърждава постижението си в следващите три години, а през 2019 г. за първи път става и Клуб №1 в България. „Естествено това е съвпадение и няма нищо общо с моето присъствие там. Успехът на „Дема“ е комбинация от много фактори – отлична база, екип от водещи треньори, постижения на състезателите от клуба, богат календар, професионализъм на всички нива. Основна заслуга има председателят на клуба Мариана Ненова. Тя е много добър мениджър, познава в детайли всички дейности в тениса, умее да защитава интересите на клуба и на състезателите от клуба. Но в същото време тя върши и много конкретна работа, за която други ръководители биха казали с пренебрежение, че е под нивото им“, разказва Пръвчев. Той не крие, че и в „Дема“ има проблеми, включително свързани с финансовата сигурност, както и неща, които могат да се подобрят в организацията на работа. Един от големите въпроси пред клубове като „Дема“ е как да се намери точният баланс между по-доходни дейности като абонати, любители и тенис училище, и губещи, но важни за развитието, като подготовка на елитни състезатели. Точно сега обаче тези въпроси остават на заден план, а основна цел става оцеляването след епидемията от коронавирус.
За да върви българският тенис напред, трябва всички заедно да започнем да действаме в една посока. Засега повечето гледат само своята паничка, много хора имат прекалено високо его. Ако се научим да правим компромиси, да укротяваме егото си, да не мислим само за себе си, в дългосрочен план всички ще спечелим, ще спечели и българският тенис“, смята Пръвчев.

6d1c4860f2917f65ed81d28405cc0e25.0


БФТ работи много добре, ако я сравним с другите спортни федерации у нас или дори с повечето европейски тенис федерации. Тези, които познаваме нещата отблизо, обаче знаем, че може да бъде и много по-добре. В последните години се наблюдава сериозно текучество на кадри, като най-голямата загуба за федерацията бе Пресиян Коев, основен двигател там в последните години. БФТ трябва да е не само сървис организация – за клубове, за състезатели, за треньори и т.н., но и да определя стратегията и посоката на процесите в българския тенис. Много въпроси се нуждаят от централизирано и стратегическо решение – от тренировките за най-малките и начинаещите до подготовката на най-перспективните, треньорското обучение, развитието на клубовете и регионите, програми за насърчаване на масовостта. При това решенията, които се взимат, трябва да са най-добрите за българския тенис, а не най-популистките“, счита Николай Пръвчев. Той подкрепя твърдо борбата на БФТ срещу третата категория на тениса. „Даже бях малко разочарован, когато в документите за Общото събрание на федерацията прочетох, че една от основните цели за следващия мандат е изкачването от трета във втора категория. Тенисът безспорно е сред най-популярните спортове и у нас, и в света, сред най-играните спортове у нас, сред най-отразяваните в медиите, сред най-рекламиращите България по света и не би му прилягало нищо освен първа категория.“

E69d70956a7aa0ff4401bbc6ed111143.0


Извън тениса Николай Пръвчев е от нормално българско семейство с две прекрасни деца. Един от най-запалените привърженици на Локомотив (София), опитва се да не изпуска мач на отбора нито в София, нито в различните краища на страната… когато не е служебно зает с турнири по тенис. Обича да обикаля България със семейството си – не само покрай мачовете на любимия отбор, но и с опознавателна цел, а и за да избяга от ежедневието. Определя се като спокоен и уравновесен, диалогичен и комуникативен, предпочита равностойните отношения с всеки и не харесва тези, които гледат отвисоко или са прекалено безлични.
След срещи като тази изводът винаги е един – най-интересни неща може да научиш от хора, които няма какво да крият.

Вижте още:  Рано или късно, пътят на големите таланти неизбежно преминава през частна академия.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *