post

Добротата печели

Финалистката от US Open 2017 Медисън Кийс обяви своята инициатива, наречена Kindness Wins /Добротата печели/, с която събира средства за подпомагане на хора с финансови затруднения в резултат на пандемията от коронавирус.

Светът е притихнал в страх и напрежение. Животът на всеки е объркан и несигурен. Икономика, култура, спорт – всичко е „на пауза“.
В това безвремие и тенисът преживява своите тежки моменти. И точно сега тенисистите от звезди и герои се превръщат в хора, ограничени в контактите си, в пътуванията си, без любимата игра и динамиката на живота. Години наред светът брои парите им, спечелени на корта. Сега част от тези пари ще подпомагат борбата, която хората водят с инфекцията и последствията от нея. Тези пари са изражението на дълга, съзнанието, душевността и благородството на всеки един. Не всички огласяват своите жестове на съпричастност. Имената обаче увличат с примера си и така обществото разбира за техния принос. Това е част от славата и цената на публичността.
Ето някои от тези, които се включват в общата кауза и как го направиха до сега.

Рафаел Надал и звездата от NBA Пол Гасол започнаха кампанията #NuestraMejorVictoria (Нашата най-добра победа), която те ще използват за насърчаване на дарения от испанските спортисти в борбата срещу COVID-19. Инициативата има за цел да събере 11 милиона евро и да подпомогне нуждаещите се по време на тази ситуация.
Винаги сте били на наша страна през щастливи и трудни времена. – обърна се Надал към всички хора, които през годините са ги подкрепяли – Ние, спортистите, сме това в голяма степен, благодарение и на вашата подкрепа. Сега е моментът, в който не можем да ви подведем.“
Надал е у дома в Майорка и спазва правилата, определени от испанското правителство. „Преминаваме през време, което би било необяснимо и немислимо преди няколко месеца.“– казва Надал.
В инициативата на Надал и Гасол се присъединиха забележителните играчи на ATP Фелисиано Лопес и Давид Ферер, звездите на WTA Гарбине Мугуруса и Карла Суарес Наваро, автомобилните състезатели Фернандо Алонсо и Карлос Сайнц, футболистът Икер Касияс, лекоатлетите Бруно Хортелано и Орландо Ортега и яхтсменът Тереза Забели и сигурно всеки ден се присъединяват още.

Роджър Федерер и съпругата му обявиха, че са дарили един милион швейцарски франка (1,02 милиона долара) на уязвимите семейства в Швейцария в глобалната борба срещу COVID-19.„Нашият принос е само началото. Надяваме се и други да се включат в подкрепа на повече нуждаещи се семейства. Заедно можем да преодолеем тази криза! Бъдете здрави!” – сподели Федерер в социалните мрежи.

Новак Джокович и Йелена Джокович даряват 1 млн. евро чрез „Novak Djokovic Foundation“ за закупуване на медицинско оборудване за болници и други медицински институции в битката им срещу коронавируса в Сърбия.
Ще продължим да обединяваме хора, които ми се обаждат всеки ден и които искат да се присъединят. Не всеки може да помогне, много са силно засегнати от това положение, но за щастие има много хора и компании, които могат да помогнат. – казва Новак –Ще отворим специална сметка за тази извънредна ситуация, както го направихме последния път, когато бяхме засегнати от наводненията.“
„Това, което ни стана ясно, е, че тази ситуация ще бъде по-скоро маратон, а не състезание по скорост и би било добре да използваме рационално и стратегически, както силата, така и ресурсите си, за да можем да се промъкнем към края. В моменти като този, наличието на висококачествено оборудване, което може да спаси живота на хората, е от първостепенно значение. ” – добавя Йелена
.

Хуан Себастиян Кабал стартира инициатива заедно с брат си за подпомагане на най-уязвимите хора в родния си град Кали, Колумбия. Той промотира кампания в социалните медии за събиране на средства за закупуване на храна и доставяне ѝ на нуждаещите се семейства.
Докато нашите лекари, медицински сестри, служители по сигурността, супермаркети и аптеки се борят за нас, ние не можем да стоим настрана и да гледаме.“ написа Кабал в публикация в профила си в Instagram.
Кабал насърчава и координира инициативата от дома си. Дарения могат да бъдат направени чрез две банкови сметки, които колумбиецът е създал. Дългогодишният му партньор на двойки колумбиецът Робърт Фарах също сподели кампанията в собствените си акаунти в социалните медии.

Вижте още:  АМЕРИКАНСКАТА СЕРИЯ – ИЗНЕНАДИТЕ ЩЕ СА БОНУС

Звездите на WTA по целия свят се включват активно в борбата с пандемията.
В Сърбия бившата № 1 и посланик на УНИЦЕФ Ана Иванович е част от екип, който помогна за осигуряването на 35 апарата за белодробна вентилация за страната, както и лични предпазни средства за здравни работници и медицински комплекти, всички на стойност над половин милион долара.”Солидарността в трудни моменти е от решаващо значение за справяне с предизвикателствата, пред които всички сме изправени заедно.” – казва Ана.
В Полша настоящата треньорка Сандра Заниевска основа инициативата Rakieta w Koronawirusa (Racquets For Coronavirus), която има за цел да събере 500 000 PLN до края на март, за да осигури на здравните работници лични предпазни средства, включително маски, гащеризони и ръкавици. Тя е подкрепена от водещи звезди на полския тенис Магда Линет и Ига Святек, бившата финалистка на Уимбълдън Агнешка Радванска и сестра ѝ. Средствата ще отидат във фондация „Сенсория“.
Изгряващата звезда Кейти Суон помага на благотворителната организация „Големите сестри“, които се борят срещу предстоящите ефекти на коронавирус в родения ѝ град Уичита, Канзас.
Когато проблемът с този коронавирус започна, мама реши, че иска да подкрепя семейства с хранителни стоки, които не могат да се снабдят, било защото са били твърде уплашени да излязат навън или, ако имат твърде много деца, които не могат да оставят сами. – казва тя пред The Guardian – Помагам ѝ да приготвя пакетите, грижа се за доставките. Поели сме грижи за 70 семейства. ”

Чрез Kindness Wins /Добротата печели/, Медисън Кийс ще дари карти за покупки в размер на 100 долара на 20 души, които се борят финансово в резултата от пандемията на коронавирус. Хората се насърчават да посочат някой, когото познават или да опишат ситуацията си и как подаръчните карти могат да помогнат.
„Във време, в което много от нас изпитват страх и изолация, исках да се активизирам и да предложа моята помощ, дори ако това е само малък жест.“ – казва Медисън Кийс в изявление.
WTA Charities също обяви, че се включва в дарението на Кийс, с което подаръчните карти ще достигнат до 40 от нуждаещите се.
„Радвам се, че WTA Charities се включи в даренията, които събираме чрез нашите инициативи , увеличавайки нашето въздействие през този труден момент – споделя Кийс – „Да се подкрепяме заедно е точно това, от което се нуждаем в момента.“
Kindness Wins се мобилизира по време на глобалната пандемия и с пускането на онлайн търг за професионални спортисти, които да предоставят подписани вещи и спомени, за да съберат допълнителни средства. Тя е предложила чифт маратонки Nike, бял топ Nike и ракета за тенис, използвана в мач. Към търга се присъединяват двукратната олимпийска медалистка, скиорката Михаела Шифрин, медалистът от САЩ, скиорът Джеси Дигинс и още много елитни спортисти.

Вижте още:  Тенис календарът 2020? Парите победиха!

Американка Ваня Кинг е една от онези безброй хора по света, които промениха много от плановете си. Последните турнири, които тя планираше, преди да се откаже от кариерата си, не се проведоха. Цялото обществото е затворено, за да се бори с разпространението на вируса и неговите ефекти се усещат далеч отвъд света на тениса. Ето защо 31-годишната Кинг споделя своята инициатива в каналите си в социалните медии, за да отговори на нуждите на някои от най-засегнатите.
„Четох много новини за коронавируса и как той засяга хората. – казва Кинг в телефонно интервю – Дори и тези, които не се заразяват с вируса, губят работата си, трябва да затварят фирми, да намаляват плащанията и просто да се борят, за да оцелеят. Съчувствах им и се опитвах да измисля начин, по който да помогна.“ Тя дарява по 500 долара на пет души, за да улесни финансовата им тежест. Кандидатите са помолени да изпратят имейл, в който да опишат обстоятелствата и как ще бъдат изразходвани парите. С избраните ще се свържат в края на месеца и те ще получат парите директно чрез мобилни разплащателни приложения. „Нещата се случват толкова бързо, че много хора не бяха подготвени. Те се нуждаят от пряка помощ веднага . – обясни Кинг – Ето защо го направих така.”
Към днешна дата Кинг е получила десетки имейли от семейства и хора в нужда, но тя също получи и няколко съобщения от онези, които искат да направят даренията повече. WTA Charities обяви, че ще дублира първоначалното дарение на Кинг, а телевизионният водещ Андрю Красни е дарил допълнително 1000 долара. Faithful Deliveries, фирма от Тампа, е дарила още 1500 долара – с което общият брой на хората, които ще се възползват са 15. „Просто се опитвах да помогна на няколко нуждаещи се хора и се надявам да направя въздействие, по какъвто начин мога, въпреки че е малко. – казва Кинг – Много се вълнувам, че WTA Charities се включи и още някои щедри дарители също помогнаха.“
Бившата китайска тенисистка Ли На дари 3 милиона юана (около 450 хиляди долара) за борба с коронавируса.
България, разбира се, също има своя дарител. Родната звезда Григор Димитров дари средства за медицинска техника за болницата в родното му Хасково. И отправи послание към българите: „Съединението прави силата – трябва да сме възможно най-сплотени в момента, особено в такива ситуации. Винаги се радвам, когато играя тенис и печеля, не печеля само аз, а и България. В момента нямаме тенис, но имаме себе си. Имаме големи сърца и продължаваме напред, това време ще отмине. Нека просто обичаме всички около нас и да се подкрепяме в най-тежките моменти. Ние сме много силна нация.“

От това, което ни се случва, светът губи много – хора, пари, планове, мечти и надежди!
А какво печели? Печели ДОБРОТА!

Вижте още:  Комерсиализацията в спорта: С вкус на горчиво кафе

Stela Petrova

*Бел .на автора :Ползвани са материали от официалните сайтове на АТР и WTA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *