post

Любопитно от историята на тениса

За родина на тениса се счита Франция и началото е през XII век.
Първият тенис клуб е основан в Англия през 1872 г.
Най-ранният предшественик на тениса е играта жо дьо пом, играна в Северна Франция през XII век, в която топката се удря с дланта на ръката.
Първият известен тенисист е крал Луи X. Той е бил голям привърженик на жо дьо пом и става известен с построените от него първи закрити кортове в Париж в края на XIII век. През юни 1316 година, след особено изтощителна игра, Луи X изпива значително количество студено вино и умира от плеврит, макар че има съмнения и за отравяне, но това го прави известен като първия тенисист.


Ракета започва да се използва през XVI век, а играта да се нарича „тенис“ – от френското tenez(„дръжте“).
През декември 1873 година майор Уолтър Уингфийлд създава и дори патентова подобна игра, която той нарича сфаиристике (от гръцки σφάίρίστική, умение за игра с топка), известна по-късно като стики. Целта на Уингфийлд е да забавлява своите гости по време на градински партита в имението му в Уелс. Много съвременни историци смятат, че Уингфийлд има най-значителен принос за разработването и първоначалното популяризиране на съвременния тенис
През 1877 година в Лондон е проведен първият турнир по тенис в историята – Уимбълдън, който предизвиква и първите дискусии за стандартизиране на правилата на играта.
По-късно Уингфийлд решил името на спорта да бъде „тенис на трева“, друг от патентованите варианти. Според тенис историците, днешната тенис терминология също произлиза от този период, тъй като Уингфийлд е заимствал както името, така и голяма част от термините, използвани в кралския тенис. Голяма част от тях произхождат от френски език.

Вижте още:  Зад завесата: Тим Хенман за решението на AELTC да отмени Уимбълдън


Тенис идва от френската дума tenez – държа. В играта кралски тенис сервиращият играч е трябвало да извика „Тенис!“ преди да изпълни сервиса (в смисъл „Ще сервирам!“)
Ракета идва от френската думата raquette, която пък произхожда от арабската rakhatдлан на ръката.
Дюс (deuce – равенство) идва от à deux le jeu, което означава „играта е за двамата“.
Трупането на точки в един тенис гейм – 15, 30, 40 – произлиза от първоначалния начин на отбелязване на резултата – чрез четвъртите на часовника. Като за благозвучие при произнасянето на резултата на френски език третата четвърт от 45 е съкратена на 40..

Вижте още:  Добротата печели


През 1970 година е въведен тайбрека, измислен от Джеймс Ван Алън.
През 1926 година е организиро първото професионално турне на група американски и френски тенисисти, които играят демонстрационни мачове пред публика, заплатила вход.
„Откритата ера“1968 г. бележи началото си след падане на забраната състезателите, станали професионалисти да нямат право да участват в големите турнири, които са запазени за любители. Така всички тенисисти могат да участват във всички турнири без ограничение.

Вижте още:  Рано или късно, пътят на големите таланти неизбежно преминава през частна академия.


С началото на откритата ера, създаването на международните вериги от турнири и увеличаването на постъпленията от телевизионни права, тенисът се разпространява навсякъде по света и до голяма степен преодолява имиджа си на игра на англоезичните висши и средни класи, макар този стереотип да съществува и в наши дни.

*Бел.автора : Използвана е информация от Уикипедия

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *