post

Истории и личности

Във времето, когато живеем с усещането, че сме цифри от една статистика, е точният момент да чуваме и разказваме истински истории, да се запознаваме с личности. Личности с минало, личности, които имат настояще и визия за бъдещето.
Днес ще се запознаем с историята на един мъж, който носи товара и крилете на своята фамилия.
“Нося името Божидар Пампулов – което за мен са КРИЛЕ – и съзнавам отговорността към рода си, фамилията, брат ми, братовчедите, племенниците ми и децата ми.“

Знаете ли кой е Божидар Пампулов? Не бързайте. Не става дума за един от най-успешните двойкови състезатели и един от братята близнаци. И все пак той е част тази фамилия. Той е един от рода Пампулови. Род с богата и интересна история.
Началото ни отвежда в Сопот, където е роден един от най-известните пловдивски адвокати – Димитър Пампулов. И там, в Сопот, те живеят на един дувар с фамилията на самия Вазов.
„И никак не е случайно, че пръстенът на Иван Вазов с голям зелен изумруд, след смъртта на поета, ще се окаже на Пампуловска ръка и се предава през поколение като скъпа семейна реликва заедно с легендата.” – пише Димитър Пампулов-младши. Историята, как се случва това, е дълга и много интересна, описана е в неговата книга „Моят Пловдив”. В своя забележителен, труден и пълен с превратности живот, адвокат Димитър Пампулов оставя достоен пример за своите четирима синове. Най-големият от тях е Димитър Пампулов-младши, познавач на класическото изобразително изкуство, колекционер на картини, автор на книги, посветени на родния Пловдив и на големите български художници Златю Бояджиев и Димитър Казаков-Нерон. Негови братя са Емилиан – строителен инженер и познатите в българския тенис, близнаците Божидар и Матей.
В това голямо семейство, съчетало много история, висока култура и класен спорт расте и Божидар Пампулов, син на Димитър Пампулов-младши.

Вижте още:  Траекторията на развитието на тениса като цяло, под ръководството на БФТ, е възходяща.
Bojidar Pampulov 4yrs Bsfs
Божидар Пампулов на 4 г., на кортовете на БСФС

„Роден съм през 1970 г. и съм „проходил” на корта. Израснах в едно много силно поколение, от което двама успяха да „пробият” – Милен Велев и Орлин Станойчев. След „демократичните” промени в България от това поколение почти всички напуснаха страната и потърсиха късмета си с тенис в чужбина – основно в Австрия и Германия. Също и аз – състезател и треньор по клубове в Австрия – почти 10 години.“ – разказва за себе си Божидар Пампулов.

Вижте още:  Николай Пръвчев -„Тенисът е сред най-рекламиращите България по света "
Bojidar Pampulov Coach In Austria
Божидар Пампулов като треньор в Австрия

Сега Божидар Пампулов е успешен бизнесмен. А тенисът присъства в живота му като кауза.
“Края на 90-те години се върнах в България и следвах икономика в УНСС. След това поех по пътя на бизнеса с имоти, като работих с и за испански инвеститори в България – завърших сякаш втори университет. Сега имам собствен бизнес за развитие, управление и поддръжка на сгради и имоти основно в София и околностите ѝ. След завръщането ми от Австрия не ми се поглеждаше ракета и корт. Постепенно се върнах на кортовете като основно тренирах с млади състезатели като спаринг-партньор.
В момента развивам проект за изграждане на еднофамилни къщи заедно с мои испански партньори в община Елин Пелин.
Понеже не мога да избягам по-далеч от „крушата”, финансирам и развивам масов тенис в град Елин Пелин – има три чудесни корта с изкуствена настилка. Още преди три-четири години, по молба на местните активисти в тениса, започнах да помагам в организирането и провеждането на любителски турнир по време на Шопския празник през месец юни. Разбира се, какво е един тенис-клуб без деца? От няколко години се опитвам да привлека местните деца да стъпят на кортовете и да им хареса, като за това, лично и с помощта на треньорка от София, създадох организирани часове за начинаещи деца. Помолих за детски ракети и топки брат ми, който все още играе в Австрия. Така, с изключение на тази пролет поради извънредното положение, всяка пролет майките и бащите, а и децата между 5 и 14 години, знаят, че на кортовете се организират групи за тенис. … Не е кой знае какво: имам възможност и отделям финанси и време, за да стъпят колкото се може повече деца на корта – в случая в Елин Пелин.”

Katerina Papulova
Малката Катерина Пампулова

И, ако приемем за вярно клишето, че децата са бъдещето, то може точно на кортовете в Елин Пелин да израстне някой отличен тенисист.
А Божидар Пампулов е един от онези, които продължават делото на рода Пампулови лично, чрез своите деца, дъщерята София, сина му Матей и най-новото попълнение на рода, десетмесечната Катерина, и давайки от себе си на онези деца, които се събират на кортовете в Елин Пелин.
Това е една истинска история, която продължава.

Вижте още:  Няма комуникация между Григор Димитров и ръководството на БФТ

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *