post

Всеки път е добър, ако води до целта.

Преди да напиша поредните си мисли, искам да ви споделя – почти всички, които ще имат търпението да прочетат това, вече добре ме познават и знаят отношението ми към тениса и неговите действащи лица. Това, моето, е като платоничната любов – много спорт има в моето семейство, но нямам нито мъж, нито син, нито внук, нито далечен роднина, които да се занимават с тенис. И никой не ми плаща за нищо, свързано с тениса. Не страдам и от излишък на свободно време. Обичам тениса и неговите герои. И това е всичко. Не, не е всичко. Боли ме, как някои от деца са се посветили на тази игра, „ровят“, „борят се“ с какво ли не, преминават през какви ли не трудности, за да се спъват в бюрократизъм, да „разбиват“ главите си в стени, изградени от неразбиране. И ми звучи безумна фразата „Толкова много се направи за българския тенис в последните години!“ Защото, както казва Тони Робинс /мотиватор, работил със Серина Уилямс/ „Нещата не притежават смисъл. Ние сме тези, които придават смисъл на нещата.”
Еми, добре, да не обсъждаме направеното, както и условията за него. Хайде да му придадем смисъл сега. СЕГА!
19.03.2020 г. Обръщение на Стефан Цветков – Председател на УС на БФТ.
„Уважаеми членове на БФТ,
…..Българска федерация по тенис твърдо и последователно продължава да подкрепя и работи за членовете си съгласно добрите практики с оглед обстоятелствата в момента…
…ние сме фокусирани и върху запазване жизнеността на нашия спорт и на тенис клубовете в страната!…
…Целият екип на БФТ в момента работи дистанционно. Въпреки това, всички служители и членовете на УС са напълно на разположение да отговарят на нуждите и запитванията на нашите членове…“

Аз не съм член на БФТ, но като човек, който се вълнува от случващото се и за да съм полезна и на вас, които също се вълнувате, се възползвах от обръщението и на 08.04.2020 г. се обърнах към Юлиян Михов – член на УС на БФТ, с молба да ми отговори на някои въпроси, свързани с преодоляване на ситуацията. Още същия ден получих отговор: „Благодаря за Вашето електронно писмо и за проявения интерес към дейността на Управителния съвет и екипа на БФТ в условията на COVID -19 пандемията и на икономическата криза, която медицинската криза неминуемо води със себе си. Утре има заседание на УС на БФТ, чийто дневен ред е свързан с тази тематика, така че ще мога да споделя с Вас и читателите на Вашия интернет сайт съвсем пресни новини по темата.”
На 10.04.2020 г. – „Ще се постарая най-късно утре да Ви ги изпратя отговорите си на поставените от Вас въпроси, като ще включа и информация за част от приетите по вчерашното заседание на УС на федерацията решения. Благодаря за разбирането Ви.“
На 14.04.2020 г., още не бях получила отговор от г-н Михов /сигурно е затрупан от въпроси от клубовете/. Но, отговорите все пак дойдоха – БФТ официално публикува своите мерки под надслов: „БФТ с три плана за подновяване на тренировъчно-състезателната дейност в страната.“ Пълният текст може да намерите на страницата на БФТ.
За кого е предназначена тази публикация, аз не разбирам? В нея става ясно, че БФТ работи дистанционно, че всички са на разположение, че се изпълняват заповедите на министрите, че има разработени три варианта за излизане от кризата, но не става ясно какви са, че се съобразява с препоръките на ITF, което е логично и, че на виртуални срещи клубовете ще разберат повече… след Великден. Може би членовете на БФТ са разбрали всичко, което ги интересува. Дано! Това е по-важно.
Аз ще си позволя да споделя с вас, какво аз разбирам и какво не разбирам, съпоставено с намеренията от Обръщението от м.март.
„Ръководството на БФТ към момента е изработило три варианта за подновяване на подготовка на тенисистите във всички възрастови групи, подготвителни лагери и календар на турнирите. План А описва връщане на корта след извънредното положение в средата на месец май, но по групи и при спазване на нужните лични и хигиенни мерки, след това организиране на лагери по възрастови групи …“ – се казва в публикацията от
14.04.2020 г..
Акцентите от Обръщението /19.03.2020 г./: „Първо, планираме да подготвим препоръки до Министерството на младежта и спорта и цялото правителство за подкрепа на българския спорт в тези трудни времена с подходящи икономически и социални мерки…. Бихме се радвали, ако можете да ни предложите работещи и проверени икономически решения, които да позволят/да спомогнат да се преодолее създалата се кризисна ситуация…. Моля, изпратете ни възможно най-скоро Вашите коментари по следните няколко важни теми:
– Как е засегната дейността на Вашия клуб от извънредното положение в страната и наложените заради него ограничения?
– Бихте ли предложили конкретни и специфични мерки, които БФТ да обобщи в общо предложение до ММС и другите ангажирани с дейността ни местни и/или държавни органи? Моля да ги групирате според срока им на реализация, т.е. краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки.“

Възникнали въпроси: Получи ли БФТ предложения от клубовете за „работещи и проверени икономически решения“ и подготви ли препоръки към ММС, какъв е отговорът, ще има ли „подходящи икономически и социални мерки“, защото в „трите плана“, оповестени в публикацията, не се виждат такива? Освен, може би това, че кадрите на тениса ще се ползват от решенията на Правителството за икономическите мерки, ако отговарят на условията.
Колко и как са засегнати клубовете? Какви ще са „конкретните и специфични“ мерки. За сега не се споменава. След празниците, пише там.

Вижте още:  БФТ обяви държавния календар за периода 18.07 - 06.09.2020 г

Друг акцент от Обръщението от м. март: „Второ, неизбежно се налага да бъде променен спортният Календар за настоящата спортно -състезателна година, макар и ситуацията все още да е трудно предсказуема.“
И от Мерките: „…рестартиране на спортния календар с първи регионални турнири от средата на месец юни и изпълнението му до края на годината… БФТ е непрестанно в контакт с ITF и Tennis Europe, следи внимателно ситуацията и препоръките им. Централата е в готовност да подкрепи родните клубове, които имат желание да бъдат домакин на купи и турнири от календара на ITF и Tennis Europe до края на 2020 година.“

Въпросите тук са много и аз нямам никакъв шанс да ги обхвана. Пък и не ми е работа. Но, си мисля, ей така. Най-оптимистичният вариант е тенисистите да започнат да тренират средата на май. И след месец влизат в състезания. Сигурно от БФТ са поставили въпроса за тренировки на открито, каквито са разрешени в много страни в Европа. И както един друг спортист публично обяви. Кубрат Пулев призова на професионалните спортисти да бъде разрешено да тренират на открито. Според думите му е възможно да се създаде организация, която да позволи подобен ход. “Както се разрешава на хората да извеждат кучетата си при определени условия, така трябва да се създаде и режим сред професионалните спортисти да могат индивидуално да тичат в парка, в планината, да правят упражнения навън. Да има изисквания, ако е нужно, да се въведат и конкретни часове, но нашата физическа подготовка е много важна”, казва Пулев в едно интервю.
И защо ММС, като на инат, поставя при едни и същи условия, колективните и индивидуални спортове, тези, практикуващи се на закрито и на открито? Еми, защото никой не поставя този въпрос ясно и публично. Или всички са се примирили – има Заповед на Министъра и тя не подлежи на коментар. Ама, нали щеше да има препоръки към ММС? Или всеки се спасява поединично – в двора, на стената, тайничко на някой частен корт… Или нямат мотивация да правят достатъчно. Не знам. Някой би казал – тебе пък какво те интересува? Не е нездраво любопитство. Става въпрос за спортната форма на много здрави спортисти и техните треньори, за обезмисляне на усилията им, нивото и „жизнеността“ на един спорт.
В седмицата след Великденските празници, за всички тенис клубове – членове на БФТ ще бъдат организирани серия от подобни виртуални срещи за запознаването им с изменения Спортен календар за 2020 година и всички проекти и програми, които БФТ ще реализира в подкрепа на тениса и на своите членове през следващите седмици и месеци.“ – се казва в решението на УС на БФТ.
Може би тази „подкрепа“ ще включва оповестените „…добри практики с оглед обстоятелствата в момента.“, които приеха в другите страни – освождаване на клубовете и състезателите от различни такси. Може и други, още по-добри!
Купувайте яйцата! Целта е да посрещнем Великден!

Вижте още:  Аплодисменти ONLINE

P.S. Цитатите от двете публикации на БФТ са поместени без редакционна намеса.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *