post

Ник Кириос за усилията на Фонда за помощ по време на пандемията

Австралийската тенис-звезда разкритикува “активността” на тенис-властите, докато играчите говорят за своите финансови проблеми.
Двукратният четвъртфиналист от големия шлем Ник Кириос обвини ръководните органи на тениса, че са показали “лоша форма” при боравенето с Фонда за подкрепа, когато Тура е спрял.

Във вторник бе съобщено, че ATP, WTA и ITF в момента водят преговори за програма за помощ за играчи, предизвикана от епидемията. Всички професионални турнири са спрени от началото на март и са оставили мнозина без възможност да печелят пари. В момента се счита, че играта ще бъде възобновена през юли, но е възможно спирането да бъде продължено и след това. Подробностите за програмата тепърва ще бъдат финализирани, но тя ще бъде администрирана от ATP и WTA, съвместно с всичките заинтересовани страни.

„Знаем, че за играчите, както и за толкова много хора по света, има нужда от финансова подкрепа и с нетърпение очакваме окончателните решения, за да споделим впоследствие по-нататъшните подробности за плана.“ – се казва в изявлението му.

След съобщението бившият играч на топ 20 Кириос обвини ръководните органи, че се бавят по тази инициативата. Много играчи вече публично се изказаха за финансовите си проблеми, поради настоящата ситуация. Преди месец световната № 371 София Шапатава създаде онлайн петиция, призоваваща за подкрепа от ITF, WTA и ATP.

Вижте още:  Григор Димитров срещу Стефанос Циципас , Erste Bank Open 2020 , R2

„Трябваше да се случи много по-рано, всички играчи са оставени на тъмно.“ – написа Кириос за съобщението в Twitter – „Лоша форма, ако бъда честен. Побързайте!”

Решението на Кириос да се обърне към управителните органи идва след доклад, публикуван от Асошиейтед прес, който подчертава тежестта на настоящата ситуация за някои състезатели. За разлика от отборните спортове, тенисистите са без никакви договори.

Вижте още:  US Open 2018(Лудостта на боговете )

26-годишният Мичъл Крюгер, който в момента е на 195-о място в света признава, че настоящата ситуация го е накарала да обмисля потенциално отдалечаване от спорта. Досега през 2020 г., Крюгер е спечелил 39 264 долара.
Ще имате много играчи, които смятат, че не могат да оцелеят, без да печелят пари. След известно време те могат да започнат нещо друго, тъй като, според тях, ще стане междувременно невъзможно. “ – каза той. „Тогава може би ще си помислят:„ Ей, това всъщност е по-добре. Ако това продължи през следващите девет месеца, кой може да каже, че дори ще си правят труда да се върнат и да играят отново?“

Междувременно, световният номер 11 Денис Кудла казва, че членовете на тура “изпадат в паника” относно възможността да си позволят да плащат основни сметки, като наем например.

Очаква се фондът за помощ на играчите да разполага с около 6 милиона долара. Въпреки че точните подробности, за това къде или как ще бъдат генерирани парите, не са разкрити. Миналата седмица Новак Джокович в писмо призова топ 100 играчите да подкрепят по-ниско класираните, поставени между 250 и 700 в класацията на ATP. Не е ясно дали планът на Джокович ще бъде включен в програмата или не.

Вижте още:  WTA 2020 - годишна класация и статистика

От Adam Addicott

Превод : Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *