post

Тенисът и кризисните мерки по света

Извънредната ситуация изискава и извънредни мерки и непопулярни решения.
С благодарност към всички наши приятели и треньори, които се отзоваха и споделиха с нас, как в различните страни преодоляват ситуацията, в която всички сме изпаднали.

Великобритания
Една от малкото организации, която излезе с официална информация е LTA . LTA съвместно с Тенис Шотландия и Тенис Уелс обяви пакет от мерки за допълнителна подкрепа на клубовете, за треньори, официални лица и играчи на стойност до около 20 милиона паунда, като целта е да се гарантира, че тенисът във Великобритания ще излезе от този период във възможно най-силна позиция и спортът ще е в състояние да възобнови своята уникална роля за поддържането на нацията активна, щом условията позволят това.
Финансирането и подкрепата са за тези, които са най-силно засегнати от пандемията, акцентът е върху защитата на основите на спорта, но са въведени и мерки за подкрепа на професионални британски тенисисти и треньори, включително финансови субсидии за някои играчи с по-нисък ранг, които зависят от ограничените парични награди, за да могат да продължат в спорта.
Скот Лойд, главен изпълнителен директор на LTA, казва: „Знаем, че много от занимаващите се с тенис във Великобритания са загрижени за бъдещето си и са изправени пред значителни предизвикателства и затова основната ни цел при обявяването на тези безпрецедентни мерки е да гарантираме, че клубовете и местата за тенис ще останат жизнеспособни, а треньорите и длъжностните лица няма да са губещи.“
LTA се ангажира да направи значителни спестявания, за да помогне на финансирането на новия пакет, както и да преразпредели някои средства от своите резерви. Организацията също така обяви допълнителни мерки за работещите в администрацията, докато настоящите правила относно социалното дистанциране и съкращаването на работни места затрудняват LTA все по-трудно да осъществява нормална активност, като всеки от персонала, който отговаря на условията, получава надбавка от правителствената схема до 80% от основната им заплата. Заедно с това главният изпълнителен директор на LTA Скот Лойд и изпълнителният екип ще вземат с 20% намаление на заплатата.
Списъкът от мерки на LTA е дълъг – повече от 30 точки. Ето само някои от тях: Разсрочване на кредити, връщане на клубните такси за 2019/2020 г. и още – Специализирана телефонна линия за предоставяне на правни консултации за подпомагане на идентифицирането и искането на държавна подкрепа. Безвъзмездни средства за финансова подкрепа за акредитирани треньори и преподаватели към LTA, обхващащи както самостоятелно заетите лица, така и тези, които са еднолични директори на дружества с ограничена отговорност, на стойност от около 4 милиона паунда. Безплатен достъп до онлайн курсове за продължаващо професионално развитие. Предоставяне на комплекти за фитнес у дома с виртуални тренировки плюс дистанционни научни и медицински услуги на целевите групи играчи.

Вижте още:  US OPEN 2019- СИГНАЛИ ОТ БЪДЕЩЕТО

Италия
Първата помощ ще е два кашона с топки /около 150 бр./ за всеки клуб.
Общо за страната: Всички работници на свободна практика (данъчно регистрирани), в това число и много тенис треньори, трябва да получат еднократна помощ от държавата на стойност 600 евро за м. март. Говори се, че помощта може да бъде удължена и следващите месеци, в зависимост от времето на извънредното положение!
Клубните облекчения са оформени в 8 конкретни точки. Всички те се отнасят до освобождаване от такси – клубни такси, такси за участие в турнири, такси „одобрение“ за организиране на турнири и др. Разсрочва се плащането на вноските за месец март и април за клубове, които имат заеми от федерацията (има такъв фонд), за поддържане и ползване на спортни съоръжения към клубовете! Тези помощи, за всички клубове, официално регистрирани към федерацията, са изчислени на 3 000 000 евро и ще важат от момента на подновяване на дейността, до края на 2020 г.

Франция
Френската федерация е взела решение да подкрепи тениса в страната с 35 милиона евро. “Идеята е да се помогне на тези, които за изправени пред сериозни финансови предизвикателства заради здравната криза, и по-специално тенис клубовете, независимите треньори, френските професионални тенисисти, международните ни съдии и организаторите на турнири в страната.”, съобщават от Федерацията. Очаква се провеждането на Ролан Гарос да донесе около 70 милиона евро печалба за Федерацията, която планира да изразходва голяма част от тези средства за подпомагане на тениса във Франция.

Вижте още:  АКО ИМАХ ПАЛИТРА /седмицата в цветове/

Унгария
В Унгария хората все още могат да работят и не са напълно затворени. Все още е позволено да се тренира, тъй като е на открито и доколкото федерацията утвърждава, те насърчават хората да го правят, но не и в групи ! Там, където се тренира, се полагат допълнителни мерки за безопасност. Само 2 деца или по-млади хора на корт, идващи да наемат корта, могат да играят сингли, така че да са далеч един от друг.
Повечето треньори са самостоятелно осигуряващи се и трябва да плащат месечно около 170 евро. Правителството е разпоредило до 30 юни, който не работи, не трябва да плаща този данък. Ситуацията обаче може бързо да се промени и да настъпят други ограничения.

Сърбия
„Според плана на правителството ще се изплаща минимални заплати на работниците, които не могат да работят по време на кризата. Това трябва да започне в средата на май. Министерството на спорта е помолило клубовете да изпратят подробности за заплатите на треньорите, за да направят доклад на правителството. До момента няма обратна връзка. По принцип ситуацията е много трудна за нас, треньорите. Трябва да изчакаме и да видим.“ – споделят нашите хора там.

Румъния
В Румъния извънредно положение за сега е 30 дни … Договорите са прекъснати. На треньорите държавата плаща не повече от 75% от средна заплата. В Румъния средната заплата е около 700 €. Така 75% означава 525 €. За клубовете – не се знае още. Данъците се отлагат. И банковите кредити също.

Гърция
„Почти месец не работим по закон и клубът не ни плаща, но правителството дава помощ от 800 евро като компенсация за служителите за двата месеца, в които нямаме заплата.
Надяваме се, че през май вече ще работим.Трудна ситуация!“ – разказват от южната ни съседка.

Ще завърша с извадки от официалната позиция на Президента на АТП Андреа Гауденци, който споделя намеренията на АТП за възможностите за спасяване на сезона до края на годината. Заради пандемията всички надпревари до 13-ти юли са спрени, но е възможно срокът да бъде удължен.
Гуаденци се надява сезонът на клей и „Ролан Гарос“ да успеят да се проведат през септември.
„Ако успеем да подновим сезона през август ще спасим три турнира от Големия шлем и шест от Мастърс 1000 сериите. В противен случай проблемите ще увеличат десетократно“, казва Гауденци пред италиански медии.
„Работим по хипотези за четири седмици сезон на клей след US Open, с Мадрид и Рим преди Ролан Гарос“.
Гауденци също разкрива, че няма да бъдат налагани санкции към „Ролан Гарос“ за едноличното решение да преместят датите на турнира за края на септември и началото на октомври.
„Сега работим заедно“, категоричен е Гауденци.
„Тенисът се нуждае от обединение. Париж (т.е. Ролан Гарос) действа в резултат на страх и допусна грешка. Но те вече го осъзнаха“.
“Всичко обаче зависи от коронавируса. Направихме 50 корекции на календара, променяме го ден след ден“, признава Гауденци.
„Убеден съм, че сезонът в Америка може да започне през август с Мастърсите в Торонто и Синсинати, а след това и с US Open. Ако това се случи, три Шлема и шест Мастърса ще бъдат изиграни (в това число Шанхай и Париж) и сезонът ще бъде спасен на 70%. Разбира се, че ако цялият американски тур се отложи, трудностите ще се увеличат десетократно“.
Гауденци говори и за финалите на АТП, които тази година за последно трябва да се проведат в Лондон. „Зала „О2 Арина“ е свободна за една седмица само в периода 15-22 ноември, така че тези дати вече са потвърдени. Тенис при закрити врата – това е последното средство.“

Вижте още:  ПеРФектната седмица

Паузата се оказа дълга. Решенията – трудни! Мерките – непопулярни!
Как ще се справим в България? Очаквайте скоро!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *