post

“И при тези условия може да свършим нещо полезно…“ Александър Пенев, Алгис Христов, Денислав Проданов и Кирил Симеонов споделят”

Живеем  в странно време.Всеки се е затворил в своя тесен кръг контакти. И общува със света виртуално. Бяхме свикнали да съдим за труда на тенисистите по резултатите им на корта. Сега сме свидетели на безброй кулинарни „подвизи“ и семейни закачки, в редки изключения на елементи от някаква по скоро демонстративна, отколкото реална работа. Някои от тях, верни на своите спонсори, правят различни опити да поддържат рекламата /рисуват крокодили, позират с най-новите им продукти/.
Какво се случва всъщност? Как тенисистите преодоляват тази извънредна и непланирана от тях пауза. Убедена съм, че т.н. „големи“ никога не биха споделили публично нито хранителния, нито тренировъчния си режим. Ще бъдем много изненадани от това, което ще видим по кортовете, когато животът върне обичайния си ход.
Процесът е толкова многопосочен. Онези, които бяха постигнали оптималното си представяне, загубиха възможности за нови успехи. Тези, които имаха малки неразположения, травми или натрупана умора, получиха време да се справят с тях. От чисто психологическа гледна точка за едни ще е време за позитивни натрупвания, а други ще бъдат потиснати от ограниченията.
В идеалния случай, чисто теоретично, всички трябва да се върнат на корта в отлична кондиция, „жадни“ за игра и само някоко мача да ни делят от още по-силен, мощен и амбициозен тенис.
Дали ще стане така?
От спортно-техническа гледна точка какво губят и какво е положителното в тази принудителна пауза на тенисистите? Колко време ще е необходимо, за да са готови и да влязат в състезателен режим и оптимална форма?
С тези въпроси се обърнах към един наш тенисист и някои доказани специалисти от българския тенис, които споделят своя опит и как, според тях, ще се справят нашите момчета и момичета.
Ето какво мислят те.

56ea346202d5aab71f9d34e0041eff22.0


Александър Пенев – дългогодишен национален треньор в различните възрасти от 12 до 16г.
“Най-общо казано, тенисистите губят своята спортна форма. Тези, които са били на „върха на вълната“ губят най-много, защото не са успели да използват инерцията на победите и натрупаното самочувствие и увереност. Но това го има в спорта и така или иначе се налага да преминават през тези състояния на възход и падение през цялата си кариера.
В тениса най-важно е чувството при контакта на ракетата с топката и усещането за контрол („зная“ къде ми отива топката), а това се поддържа с много удари и движение по корта. В това се изразява и най-големия проблем при липсата на нормален тренировъчен процес. Като недостатъчен, но все пак добър вариант, е възможността да се тренира самостоятелно на стена (който намери къде и има възможност, разбира се).
Въпреки, че в такъв период е трудно да отсеем нещо положително, то най-вероятно такова се явява възможността състезателите да отдъхнат емоционално, да рефлектират миналото, допуснатите грешки и да осъзнаят какво е необходимо да се промени и подобри. Нещо, което е почти невъзможно в забързаното ежедненвие и под влиянието на стреса от изиграните мачове, пътувания и тежки тренировки.
Разбира се, абсолютно задължително е да има програма и да се работи по поддържането на физическата форма, която в крайна сметка се явява най-важното звено за влизане в оптимална спортна форма и състезателен режим. При възможност за нормален тренировъчен процес готовнноста за участие в състезания би трябвало да отнеме от две седмици до месец, в зависимост от нивото на отделния състезател.”

74e5ebfa24037bbaa1fb4e7caa8407c8.0

Алгис Христов – физиотерапевт, създател на PhysioPro – кабинет за спортна физиотерапия и превенция от травми, работи и с Григор Димитров.
“Благодаря за поканата да съм част от тази дискусия. Ще започна от това какво губят тенисистите, погледнато от моя ъгъл. Засегнати са всички възрастови групи. Ясно е, че ще загубят част от спортната си форма, както и ще намалят качествата си. От продължителното седене и лежане вкъщи е съвсем нормално едни мускули да бъдат скъсени, а други да се отпуснат. Във физиотерапията ги разделяме на физични и тонични, т.е. мускули склонни към отпускане и такива, които са склонни да се скъсяват. Има примери за модели на горен и долен кръстосан синдром. За горната половина от тялото, гръдните и трапецовидни мускули са с повишен тонус и скъсени и обратното, мускулите флексори на врата и тези, които събират лопатките, са отпуснати. Седналата позиция пред компютрите и телефоните засилва дисбаланса. Това е само един от многото примери. За в бъдеще това е предпоставка за травми. Няма как да се сглоби цялостният пъзел, когато липсват доста части, но има алтернативи, които могат да бъдат използвани. Безспорно физическата активност вкъщи е основното средство да се запази и поддържа спортната форма и добро физическо и психично състояние.
Ползите от изолацията са само за тези, които лекуват контузии. Сега е моментът да се обърне внимание и на старите травми, превенция, упражнения за дисбаланса в тялото.За тези, които не са достатъчно гъвкави, съветът ми е да наблегнат на стретчинга, йогата и пилатеса. Има много достъпни видеа. За съжаление нито един тенисист или треньор, с който работя, не ме е потърсил за съвет или програма за работа вкъщи. Съветът ми към състезателите и треньорите е да не бързат със състезанията след приключване на забраната. Тук не могат да се поставят и точни срокове за връщане към състезателна дейност. Всичко е строго индивидуално и са необходими ТЕСТОВЕ преди да започнат с турнирите. Оставам на разположение за въпроси, които можете да зададете на лично съобщение в страницата на Physiopro във Фейсбук. Останете здрави!”

4d1f3e8c03cedb8246f0295f2a6b26db.0

Денислав Проданов – състезател на ТК „15-40“, с две ITF титли Timishoara J5 и Stara Zagora J5.
“Ситуацията, в която се намираме сега, със сигурност е неприятна за нас състезателите, но разбира се не означава, че няма и позитиви. Ясно е, че няма как да водим обичайния тренировъчен процес. Малко или много губим усещането към състезателната обстановка, губим чувството към ударите и е нормално да има лек спад в нивото като цяло. Но от друга страна се отдава възможност да наблегнем на някои аспекти, които имат нужда от работа. Аз, например, обръщам внимание на гъвкавостта си, мобилността, работя много с ластици за укрепване на всички мускулни групи. Тъй като имам достъчно място на двора, вкъщи мога да правя упражнения със стълбичка, да скачам на въже и да правя различни бегови упражнения, които да ме държат в сравнително добър ритъм. Също така имам повече време да гледам тенис мачове. Тези дни заради карантината се качват много пълни мачове, а не само подбрани точки. Точно тези пълни мачове са полезни за обогатяване на знанието за играта. Анализирам различни ситуаци си представям как мога да ги включа в своята игра. За всеки един е строго индивидуално, какво трябва да развива, но със сигурност има възможност да се прогресира по един или друг начин в тази ситуация. Що се отнася до това, кога отново ще започнем да тренираме нормално и да участваме по турнири? На всички ще ни е нужно време да се върнем към същото темпо на работа и тренировки. Някои ще успеят да се адаптират по-бързо, а други по-бавно. Сигурен съм, че нещата, които изброих по-горе ще ни помогнат това адаптиране да стане възможно най-бързо и да не губим излишно време. На никого не е приятно положението, в което се намираме, но това не значи, че не можем да свършим нещо полезно.”

9af47dfd2764c551f5a0b5b11be35106.0


Кирил Симеонов – кондиционен треньор по тенис
“Във време на изолация, където всички тенис зали и кортове са затворени, се изисква голяма гъвкавост, както от страна на състезателя, така и от треньора.
На мнение съм, че монетата винаги има две страни и от всички нас зависи как ще подходим в оставащото време от тази ситуация.
По-долу ще изложа моите виждания за това как се отразява така наречената пауза в света на спорта и по-конкретно в тениса.
От спортно-техническа гледна точка най-големият минус е невъзможността да се практикува тенис, което ще доведе до технически, физически и емоционален спад.
Поради спецификата на тениса като спорт е необходимо непрекъснатото му практикуване. В тази ситуация няма почти какво да се направи, освен имитации на удари, които биха дали много малък положителен резултат в сравнение с тренировка по тенис или спаринг. В тази сфера ще е най-големият спад и това кой колко бързо ще се върне в оптимална форма зависи, както от индивидуалните качества на състезателя, така и от работа на треньора му и тяхната комуникация.
От физическа гледна точка най-потърпевша ще е скоростта. Тренировката за скорост има най-малък остатъчен ефект и след петият ден от нея започват да се губят ново придобитите качества от нея. Поради естеството и само хора с големи дворове могат да я изпълняват, което до голяма степен я прави трудна до невъзможна за изпълнение. Все пак има компромисни варианти с упражнения на стена и леки ускорения, но тук говорим по-скоро за лека стимулация и движения учещи ни на правилна позиция и стойка по време на тенис.
Силовата издръжливост, анаеробната и аеробна издръжливост, експлозивността, както и максималната сила няма да имат толкова видими спадове. Всички горе изброени параметри имат доста по-дълъг остатъчен ефект в сравнение със скоростта.
Силова издръжливост: 15 дни +/- 5 дни
Аеробна издръжливост: 30 дни +/- 5 дни
Анаеробна издръжливост: 18 +/- 4 дни
Максимална сила: 30 дни +/- 5 дни
Всяка от тези тренировки може да се модифицира и да се изпълнява по-един или друг начин в домашни условия. Максималната сила ще бъде най-трудно тренирана, но, както посочих по-горе, нейният остатъчен ефект продължава близо месец. Друг важен фактор е, че при добре изготвен тренировъчен план на даден състезател, то той би трябвало вече е да изградил солидна база от сила, експлозивност и издръжливост. Изолацията е от средата на месец март, което означава, че състезателят трябва вече да е в етап на развиване на скоростните качества вместо на силовите.
От психологическа или емоционална страна проблемът се припокрива с посочените по горе точки. Невъзможността да се провеждат спортно-специфични тренировки, било то по тенис или по кондиционна подготовка няма да дадат така желаната адаптация на нервната система, което от своя страна води до бърза физическа и психическа умора. Съветът ми е да се подходи с търпение и прогресивно натоварване след тази пауза, защото рискът от нежелани контузии и претрениране ще се увеличи!
Очаквам от себе си и състезателите ми да са в оптимална форма до месец след паузата. Този период от време без турнири и тренировки по тенис дава възможност да се работи върху много компоненти, за които няма достатъчно време или са били неглижирани. Сега е момента да се работи върху мобилността, гъвкавостта и баланса. Да се обърне внимание върху дисбалансите в тялото на всеки един състезател, а те са много. Всеки състезател има възможността да изгради ново по-добро ежедневие, с по-правилни навици и да се превърне в по-добър професионалист.
Последно но не и по-значение – тази пауза ни дава възможността да оценим какво за нас е тенисът и да се върнем по-мотивирани от всякога!”

Вижте още:  Адриан Андреев: в преследване на нови рекорди


Мотивацията е в основата на всяка човешка дейност. Така е и в спорта. Така е при идеални условия, така е и при извънредни обстоятелства. Ако имаш мотивация, можеш да преодолееш всяко предизвикателство.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *