post

От „великият комбинатор“ Остап Бендер до днес

26 май, за електронното издание на „Сега“ Делян Кючуков

“На 7 май “Сега” поиска писмено Кралев да отговори колко и кои са спортните клубове, одобрени за финансиране и подпомагане с публични средства по новия Закон за физическото възпитание и спорта (чл. 17., т. 8 – Спортните клубове: кандидатстват за финансиране и подпомагане с публични средства по ред, определен със закон). И също така какви суми са получили одобрените.

Но след изтичането на крайния срок, предвиден в ЗДОИ – 21 май, отговор няма.

По-рано министът Кралев обяви “като мярка за справяне с последствията от кризата с коронавируса, бюджетът за клубовете ще бъде увеличен от 6,5 млн.лв. през тази година на 13 млн. лв. за следващата, като средствата ще дойдат от увеличените приходи, които ще реализира Спортният тотализатор.”

Пари, които Кралев вероятно отново възнамерява да раздаде на тъмно и без отчет пред обществеността.“

Това е обичайна и заразителна практика. 

Точно толкова забулени в мъгла са и одобрените състезатели и треньори, които получават средства от ММС по Програма за развитие на спорта за високи постижение за 2020 г. на БФТ. Мъглата често се раздига и, когато те станат известни на обществеността, започват въпросите. Едва ли някой ще застане с лице и ще каже: “Те не заслужават.“ Напротив – всеки състезател и треньор заслужава достойна финансова подкрепа. Въпросите започват, когато някой е пренебрегнат.  ММС не оповестява разпределението на тези средства и не се съобразява с това колко, кои и защо заслужават подкрепа. Тенисът е в трета категория. Председателят на УС на БФТ, Стефан Цветков, в последното си интервю на въпрос за евентуална смяна на категорията отговори лаконично: „Sorry“. И средствата отговарят на тази категория и, естествено, не стигат доникъде. Пътят на парите по тази Програма е от ММС към БФТ, която ги разпределя на състезатели и треньори по списък, утвърден от УС на БФТ. Състезателите, включени в тази програма са 17, разделени на две групи. Десет получават по малко повече от 400 лв. месечни възнаграждения и други седем – с 40% по-ниски. ДЕСЕТ! ММС и БФТ считат, че в България има ДЕСЕТ тенисисти, оценени като най-перспективни и, от които се очакват „високи постижения“ през 2020 г., като „за дейности, свързани с процеса на подготовка и възстановяване“ имат държавна подкрепа от около 400 лв. месечно. ДЕСЕТ! Другите седем да ги коментираме ли изобщо като „подкрепени“? Треньорите са шест, също разделени на две групи – 2/4, като тези от втората група получават около 42% от стойността на възнаграждението на първите двама. Тук първите двама получават по 1000 лв. месечно допълнително възнаграждение от ММС. ДВАМА! На тях се крепят „високите постижения“ в българския тенис. За цвят са включени един лекар, един кинезитерапевт, един треньор ОФП и един психолог. 

Вижте още:  Александър Лазаров срещу Александър Журбин - Almaty Challenger , 1-ви кръг

И всичко това е с гриф „секретно“, незнайно защо!

За Държавния спортен календар, Международния спортен календар и Материално-техническо осигуряване общо ММС отпуска 335 600 лв. Или по около 3 400 лв. средно на състезание.

Когато Илф и Петров са писали “Дванадесетте стола”, едва ли са си представяли до каква степен култовата фраза “Делото по спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!” ще отразява ежедневието ни. 

Вижте още:  Няма комуникация между Григор Димитров и ръководството на БФТ

Не знам дали си заслужава коментирането на имена, защо един е в списъка, а друг – не, защо на един толкова, а на друг – по-малко… Средствата, които ММС отпуска са символични за дейността на една федерация по тенис. За спорт с все по-нарастващ интерес и масовост. 

И тук се появяват закономерните въпроси: ДОКОГА ТЕНИСЪТ ЩЕ Е В ТРЕТА КАТЕГОРИЯ? КОГА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ПРИНЦИПИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕЗИ КАТЕГОРИИ? КОЙ ЩЕ ЗАСТАНЕ С ЛИЦЕТО СИ, АРГУМЕНТИТЕ И СМЕЛОСТТА ДА ИЗВОЮВА ТАЗИ ПРОМЯНА? 

Вижте още:  „Тенисът предизвика неугасващ, благодатен огън в сърцето ми.“

Докога отговорът ще е: „Sorry“?

И тук се връщам на въпроса на Делян Кючуков от „Сега“ и го допълвам:  „Докога средствата ще се  разпределят на тъмно и без отчет пред обществеността?“ 

Докога тази практика ще е правило и, разбира се, защо?

„Моля да не забравяте, че вие живеете в един промеждутък от време заедно с Остап Бендер.” – сякаш ми отговарят Илф и Петров.

Докога ще е жив „великият комбинатор“??

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *