post

ГОРЕЩИ ТЕМИ: „Беше като в затвор!“

Треньорът на Серина Уилямс под ударите на своя бивша състезателка.

Бивша топ 20 звезда на WTA определи 49-годишния Муратоглу – „ той не е страхотен треньор, но е страхотен бизнесмен“.

Патрик Муратоглу е един от най-известните треньори в света на тениса, но една от бившите му състезателки го обвини в незачитане на психичното ѝ здраве в широко интервю.

Бившата топ 20 Aravane Rezai /Араван Резаи/ започва сътрудничество с Муратоглу през 2009 г., след като печели турнира на шампионите в Индонезия. Изгряваща звезда, тя прави своя дебют на големия шлем на Откритото първенство на Франция през 2005 г. на 18 години, преди да стигне до четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ през следващата година, което е най-добрият ѝ резултат. По време на своя възход, тя решава да включи в поготовката си настоящия треньор на Серина Уилямс, след като е насочена от баща си.

Aravane Rezai
Aravane Rezai

„Бяхме на Бали. Усетих, че всичко е на мястото си. Казах си, че мога да играя най-добрия си тенис срещу страхотни играчи. Колкото по-добре се чувствах на корта, толкова по-щастлива бях извън корта. На този турнир поканих Патрик Муратоглу и всички се забавлявахме заедно. Спечелих турнира и решихме да работим заедно. ” –  казва Резаи.

Вижте още:  Карлос Мартинес очертава план за благотворително събитие само за жени в Барселона

Първоначално двамата стартират солидно с усещане за професионализъм в нейната кариера. Това обаче се отразява на семейния ѝ живот.

„Това, което Патрик донесе на моя екип, беше истински работен план. Бях с баща си на корта по осем часа на ден, но Патрик ми даде онова усещане за професионализъм – един час фитнес, един час масаж … Освен това ме заведе на качествени тренировъчни кортове, даде ми да играя със силни  партньори. ” 

„Баща ми има много силен характер. Понякога той беше властен, искаше да ме защити независимо от това, което е необходимо. Проблемът е, че Патрик ме притискаше да се изправя пред родителите си. Той ме постави пред тях, лице в лице, за да получи това, което искаше – пълен контрол. Той искаше резултати и не го интересуваше как ги получава, не се интересуваше от моето образование или миналото ми. “

На корта историята е различна, тъй като Резаи постига една от най-големите победи в цялата си кариера под ръководството на Муратоглу. На Откритото първенство в Мадрид през 2010 г. тя побеждава Йелена Янкович и Венъс Уилямс на крачка от титлата. А в първи кръг отстранява Жустин Енен.

Вижте още:  Кербер срещу Андрееску , Indian Wells , 2019 , Финал

Въпреки успеха си в испанската столица, Резаи заявява, че е подложена на огромен натиск за представянето си на турнира. Тя сравнява своята тренировъчна  програма през това време с това да е в затвора.

“Не бих казала, че той е страхотен треньор, но е страхотен бизнесмен – той знае как трябва да се играе, знае как да анализира нещата от тактическа гледна точка.” 

„Но ако вляза в подробности… В Мадрид бях подложена на огромен натиск да спечеля турнира. Не можех да се забавлявам, не можех да си взема телефона, кредитната карта, нищо. Беше като в затвора. Ставах в шест сутринта, за да тичам час-два, да правя физическа подготовка преди тренировката ми, беше твърде много. “

„Баща ми също оказваше голям натиск върху мен и смяташе, че това ще ме направи по-добра. И истината е, че работеше, но идва момент, в който вече не можете да го приемате. “

„Ето защо нашата връзка продължи малко повече от година. Хората около мен му казаха, че вече не мога да го понасям, но той отговори, че не го интересува.“

Вижте още:  Ига Швьонтек срещу София Кенин , Roland Garros 2020 , Финал

Два месеца след като спечели Мадрид, Резаи ще продължи да печели. Този път е Swedish Open /2010 г./, която e последната титла от WTA в кариерата ѝ до момента.

Муратоглу е работил с много топ имена през цялата си кариера. Освен дългогодишното си сътрудничество със Серина Уилямс, по-рано той наставлява Григор Димитров, Жереми Шарди, Маркос Багдатис и Стефанос Циципас. Той е основател и главен треньор на собствената си академия, разположена близо до Париж.

Араван Резаи е френска тенисистка от ирански произход. Състезава се и за Иран.

 По Adam Addicott

Превод и редакция : Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *