post

ГОРЕЩИ ТЕМИ:Наоми Осака разкрива своята травмираща срамежливост

Две титли от големия шлем и бързо достигане до върха на световния тенис е стремглавото  изкачване, стоварило се на главата за Наоми Осака.

Naomi-Osaka

Но в този момент на пауза, период на блокиране без тенис и без никакви очаквания, 22-годишната Наоми гледа да се изправи срещу своя най-сериозен вътрешен опонент – нейната болезнена срамежливост.

“Имах много неща, за които да мисля и съжалявам, преди да заспя. Най-голямо съжаление е, че не говоря за това, което мисля.” – казва тя, говорейки пред CNN Sport от кухнята на своя дом в Лос Анджелис.

Тя казва, че нейната неспособност да говори без притеснение, понякога е довела до пропускане на важни решения.

“Много пъти се виждам в ситуации, в които бих могла да направя нещо важно, но вместо това държах езика си и нещата се движеха по начин, който не ми харесва наистина.”

„Бих искала да благодаря на Jay-Z и Beyoncе “

Става дума за една пропусната възможност, към която Наоми се връща отново и отново и тя няма нищо общо с тениса. В нея участват най-големите ѝ идоли, Jay-Z и Beyoncе .

Вижте още:  Toray Pan Pacific Open 2018
BeyonceJay-Z

По време на междусезонната пауза през 2019 г. тя среща звездната двойка, докато е на почивка на карибските острови, но едва успява да разговаря с тях с по едно изречение.

„Той започна да ми говори, но аз наистина се изнервих и започнах да давам отговори с една дума, така че той изведнъж каза:„ Срамежлива ли си? “ и аз казах: „да“ и се спрях. “

Това е дълбоко човешко признание от една световна спортна звезда, която, оказва се, е точно като всички нас. Разликата е, че тя вероятно ще ги срещне отново и тогава вече ще знае какво би искала да им каже.

“Искам да използвам възможността да им кажа, че ги ценя.”

„Бих искал да благодаря на Jay-Z и Beyoncе за това, че правят музика, която ме мотивира, защото имаше период в живота ми, в който просто гледах изпълненията на Beyoncе, за да се мотивирам.“

“Сега говоря по-свободно!”

С всичките си задръжки и самоцензура, Осака  знае как и докъде стига. С половин усмивка тя си спомня време в началото на кариерата си, когато дори влизането в съблекалнята на турнира ѝ е било истинско предизвикателство.

Вижте още:  Седмицата, когато тенисът ни среща с Camel и Кръстникът

“Бях много срамежлива и не знаех какво да правя или как да поставя нещата си.” – казва тя.

“Дори в момента мисля, че преди няколко години бих била много, много срамежлива да дам и това интервю и вие щяхте да получите само две думи от мен, но сега е друго!”

Този период на размисъл настъпва, защото нейната тенис кариера сега е в застой, докато светът се бори с пандемията на коронавирус. Тя може би щеше да направи опит да поддържа формата си, която я доведе до успехите на USA Open и Australian Open.

Но сега не е така и тя постига повече, макар и на друг фронт. Побеждава себе си.

„Загрижена съм, но знам, че вероятно и други играчи са на същото положение като мен.” – казва Наоми.

“Няма да забравя как да играя тенис, но аз не искам да тренирам пет часа на ден в момента, защото така прегаряте, без да знаете кога турнирите ще започнат отново.”

Вижте още:  Халеп в Париж 2018
200122075850 Osaka Australian Open Second Round Exlarge 169

Но тя вече знае, че когато това стане – ще бъде различна.

“Ще имам повече чувство на благодарност, защото никога не знаеш дали нещо подобно ще се случи отново и тенисът да ми липсва толкова много.” – казва тя.

Времето е преходно и Осака се опитва да преброи всеки ден.

“Чувствам, че искам да отделя това време, за да науча нещо ново за себе си и да се подобря психически, защото съм почти сигурна, че няма да имам толкова много свободно време никога повече.”

По Christina Macfarlane,

Превод и редакция Стела Петрова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *